2023-2024 Yeni Eğitim Öğretim değişiklikleri: MEB yeni yönetmelik kimleri kapsıyor? Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde neler değişti?

Milli Eğitim Bakanlığı‘na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki aşağı yukarı 20 milyon talebe ve 1,2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim tedris yılı 11 Eylül tarihinde başlayacak. Yeni eğitim tedris değişimleri ve ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde neler değişmiş olduğu merak ediliyor. MEB yeni yönetmelik kimleri kapsıyor? Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde neler değişti? Ortaöğretim kurumları yönetmeliği 37 maddesine nedir? Detaylar haberimizdedir…

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarına aday öğretmen ve öğretmen olarak atanacaklar ile halihazırda bu eğitim kurumlarında vazife yapan aday öğretmen ve öğretmenleri kapsamaktadır.

  • Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca devamsızlık ve başarısızlık sebebiyle derslik tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla “önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu” kuruldu.
  • Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta ya da öteki iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek, veli okula çağrı edilerek öğrencinin durumu ile alakalı bilgilendirilecek ve var ise özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek.
  • Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
  • Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak.
  • Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve derslik tekrarı riski bulunan talebe velisini devamsızlığın 5’inci gününde okula çağrı edecek, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş donanması içerisinde yapacak.
  • Özürsüz olarak meydana getirilen her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen toplumsal repertuvar çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ilaveten eklenecek.
  • Mesleki eğitim merkezinde tahsil hakkı bulunmayanlardan mecburi eğitime doğal olarak olanlar ise veli ve talebe isteği de dikkate alınarak aleni tedris lisesi, mesleki aleni tedris lisesi ya da aleni tedris imam hatip lisesine yönlendirilerek kayıtları yapılacak.
  • Öğrencilerin okula aidiyetlerinin artırılması ve okula devamın sağlanması amaçlanarak özürsüz olarak meydana getirilen her bir devamsızlık günü haftalık ders çizelgesinde belirtilen toplumsal repertuvar çalışmaları için ön görülen süreye bir saat olarak ilaveten eklenecek.
  • Yatarak tedaviyi gerektiren hallerde sıhhat kurumlarınca verilen raporların süresi, mevcut devamsızlık toplamı olan süreyi aşan durumlar için de yeni yargı getirildi.
  • Buna göre, böylesi durumlarda hak kayıplarının önlenmesi amacıyla yatarak tedavi gerektiren durumlarda öğrencilerin devamsızlık sürelerinin denetim kayıtlı devamlı tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunan öğrencilerde olduğu gibi devamsızlık süresi 60 gün olacak.

  • Fen, toplumsal bilimler, Anadolu ve Anadolu imam hatip liselerine nakil ve geçişler;

a) (Değişik:RG-21/6/2014-29037) Okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile toplumsal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her derslik seviyesinde

b) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Okullar arasında onuncu derslik öğrencileri için temmuz ayının sonuna kadar,

c) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) Diğer okullardan bu okullara; onuncu derslik öğrencileri için temmuz ayı sonuna kadar, Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır.

  • Mesleki ve yöntem Anadolu liseleri, mesleki eğitim merkezleri, mesleki ve yöntem eğitim merkezleri ile oldukça programlı Anadolu liselerine nakil ve geçişler;

a) Okulların her birinin kendi arasında ya da okullar arasında alan/dal bulunmak kaydıyla her derslik seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci devre sonuna kadar,

b) Bu okulların dışındaki öteki okullardan bu okullara; 9 uncu sınıfta sürekli, 10 uncu sınıfta ise birinci devre sonuna kadar, 10 uncu derslik sonunda ise tatbiki meslek derslerinden yaz tatili boyunca yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır. Aynı okul bünyesindeki program/alan/dallar arasında geçiş iş ve işlemleri bu fıkra kapsamında değerlendirilir.

c) (Ek:RG-26/3/2017-30019) Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin nakilleri; alan/dal bulunması ve naklen gidilmek istenilen yerleşim biriminde bir işletme ile kontrat imzalamak kaydıyla zamana bakılmaksızın yapılır. Mesleki eğitim merkezlerinde 9 uncu sınıfın birinci devri sonuna kadar alan, 10 uncu sınıfın birinci devri sonuna kadar aynı alan içerisinde dal değişikliği yapılabilir. Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her derslik seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilir. Ancak bunlardan daha ilkin mesleki ve yöntem eğitim almamış olanlar ile değişik bir alanda mesleki eğitim almak isteyenlerin alan tarzı için 9 uncu sınıfın birinci devri sonuna kadar nakil ve geçiş yapmış olması gerekir. Daha ilkin mesleki eğitim almamış olup şubat ayından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyenlerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak suretiyle kayıtları yapılır, fakat alakalı ders yılı itibarıyla bunlara yılsonu puanı verilmez.

  • Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla beraber hususi yetenek, mülakat, mülakat ve gövde yeterliliği sınavıyla talebe alınan alanlara öteki alan ve ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçiş yapılmaz.
  • Bu okullara, akşam liselerinden nakil ve geçiş yapılmaz. (5)(Mülga:RG-28/10/2016-29871)
  • Özel ortaöğretim kurumlarından resmî ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler tatbik uyumuna ve okulların nakil şartlarına göre yapılır. Özel temel lise öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişleri ise Talim ve Terbiye Kurulunun alakalı kararlarına göre gerçekleştirilir. Resmî ortaöğretim kurumlarından hususi ortaöğretim kurumlarına geçişler ile hususi ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
  • Uluslararası Bakalorya (IB) Programı tatbik eden okullara, öteki okullardan nakil ve geçiş meydana getirecek öğrenciler saptanca dışı değerlendirilir.
  • Ortaöğretim kurumlarından, Araştırma Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezi Anadolu Lisesine mülakat sınavıyla talebe geçişi yapılır. Bu öğrencilerden önceki okuluna dönmek isteyenler için saptanca şartı aranmaz. Yapılacak mülakat imtihanı ile bu okulun işleyişine dair esas ve usuller Bakanlıkça düzenlenir.

2023-2024 Yeni Eğitim Öğretim değişiklikleri: MEB yeni yönetmelik kimleri kapsıyor? Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde neler değişti?

  • Yönetmelik ile liselerde derslik geçme maddelerinde bir takım düzenleme daha yapıldı. Buna göre, daha ilkin bir üst sınıfa geçişler için lüzumlu 50 takribi artık kafi olmayacak.
  • Öğrencilerin derslik geçmelerine yönelik, derslere dair yeterlilik ve kazanımlara haiz olarak eğitim ve tedris süreçlerini tamamlamalarını sağlamak amacıyla sene sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en oldukça 1 dersten başarısız dersi bulunanlar direkt olarak bir üst sınıfa geçebilecek.
  • Yeni ders averajı 50 olan öğrencilerden en oldukça 3 dersten başarısız olanlar, görevli olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üstü zayıfı olan öğrenciler derslik tekrarı yapacak.
  • Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve tedris yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu sene liseye başlayan 9’uncu derslik öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, öteki sınıflar için eski tatbik sürecek.
  • e-Okul sisteminde repertuvar imtihanlarına katılımı ihtiyaç duyulan öğrencilerin detayları esas alınarak meydana getirilen planlamalarda okuldan mezun olamayarak beklemeli haldeki 12’nci derslik öğrencileri ile devamsızlık tebligatı yapıldığı hâlde okula devam etmeyen öğrencilerin, repertuvar imtihan tarihinden 5 iş günü öncesine kadar okul müdürlüğüne bildirimde bulunmaları hâlinde repertuvar imtihanı planına dâhil edilecek.
  • Mesleki eğitim merkezinde derslik tekrarı ve tahsil hakkına dair düzenleme yapılmış oldu ve mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin 11’inci sınıfta kalfalık belgesini almadan 12’nci sınıftaki ustalık eğitimine geçmemelerini temin etmek için düzenleme yapıldı.
  • Açık tedris lisesi, mesleki aleni tedris lisesi ya da aleni tedris imam hatip lisesinde tahsil görmekte iken, başarmış oldukları kredi itibarıyla örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçiş yapabilecek durumda olan, yaş itibarıyla örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını taşıyan, örgün ortaöğretimde okuma hakkı bulunan ve disiplin yönünden örgün eğitim dışına çıkarma cezası almayan öğrenciler, ders kesiminden yeni tedris yılı birinci döneminde ekim ayının sonuna kadar, ikinci dönemde ise zamanın ilk iş gününden şubat ayı sonuna kadar ortaöğretim kayıt alanı içerisinde tercihe bağlı olarak, talebe nakil ve yerleştirme komisyonu kararıyla programı ve kontenjanı makul olan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve yöntem Anadolu liselerinin Anadolu meslek programları, oldukça programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve yöntem eğitim merkezlerine ve mesleki eğitim merkezlerine nakil ve geçiş yapabilecekler.
  • Nakil ve geçiş meydana getirecek öğrencilerin durumları değerlendirilirken; aleni tedris liselerinde kredisini aldıkları dersler ile örgün ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgesinde bulunan dersleri sınıflar bazında karşılaştırılarak eşleştirilecek, rehberlik ve puanla değerlendirilmeyen ders saatleri hariç tutularak toplam ders saati sayısı iki ile çarpılarak kredilendirilecek. Toplam kredi itibarıyla ilişkilendirildikleri sınıfa nakil ve geçişleri yapılacak. Mesleki eğitim merkezine nakillerde kredi sayısına bakılmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Eylül Gündem Güncel Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort