2023 Ekinoks Günleri: Sonbahar Ekinoksu Özellikleri, 23 Eylül Ekinoks Ritüelleri

2023 Ekinoks Günleri: Sonbahar Ekinoksu Özellikleri, 23 Eylül Ekinoks Ritüelleri

Dünya’nın ekvator düzlemi ile Güneş’in ışınlarının düzlemi arasındaki açının 0° olduğu zamanlar olan ekinoks günleri araştırılıyor. Bu günlerde gece ile gündüz süresi eşitleniyor. Tüm dünyada bu eşitlik her sene iki tarihte eşitleniyor. 23 Eylül tarihinin gelişiyle ekinoks özellikleri merak mevzusu oldu. İşte güz ekinoksu özellikleri..

İlkbahar Ekinoksu (Mart Ekinoksu): Kuzey yarıkürede ilkbaharın başlangıcı ve cenup yarıkürede sonbaharın başlangıcıdır. 20 ya da 21 Mart tarihlerinde gerçekleşir.

Sonbahar Ekinoksu (Eylül Ekinoksu): Kuzey yarıkürede sonbaharın başlangıcı ve cenup yarıkürede ilkbaharın başlangıcıdır. Genellikle 22 ya da 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir.

SONBAHAR EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ

Sonbahar ekinoksu, kuzey yarıkürede sonbaharın başlangıcını ve cenup yarıkürede ilkbaharın başlangıcını işaret eder. Sonbahar ekinoksunun özellikleri, Dünya’nın eğik bir eksende dönmesi ve bu dönüşün Güneş çevresinde bir yörüngede olması sebebiyle meydana gelir. Bu hususi günle alakalı birtakım temel özellikler şöyle;

Gece ve Gündüz Eşitliği: Sonbahar ekinoksunda, Dünya’nın tümünde gece ile gündüz süresi aşağı yukarı eşittir. Ancak tam bir eşitlikten anlatmak zor, atmosferin ışığı kırma tesiri sebebiyle gündüz süresi gece süresinden birazcık daha uzun olabilir.

Güneş’in Konumu: Ekinoks sırasında, Güneş gökyüzünde doğudan batıya doğru ilerlerken ekvator üstünden geçer. Bu nedenle, ekvator hattında, Güneş tam tepede, yani zenitte bulunur.

Tüm Dünyada Eşit Süre: Ekinoks sırasında, gece ve gündüz süresinin eşit olduğu fenomeni yalnızca muayyen bir enlemde değil, bütün enlemlerde gerçekleşir.

Sıcaklık Değişiklikleri: Kuzey yarıkürede güz ekinoksundan sonrasında günler kısalmaya ve sıcaklıklar düşmeye başlar, bu da kışa doğru bir geçişi işaret eder. Güney yarıkürede ise tam tersi, günler uzamaya adım atar ve sıcaklıklar artar, bu da yazın yaklaştığını gösterir.

Kültürel ve Dini Anlamlar: Birçok kültür ve din, güz ekinoksunu kendi anane ve ritüelleriyle kutlar. Örneğin, birtakım pagan geleneklerinde bu gün, hasatın sona erdiği ve karanlık zamanın başladığı bir vakit olarak kabul edilir.

Astronomik: Astronomik açıdan güz ekinoksu, Güneş’in ekliptik koordinat sistemi üstündeki ekliptik uzunluğunun 180° olduğu andır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort