3 parça taşı yurt dışına çıkarmaya çalışmışlardı! ‘Roma Dönemi’ne ait’

Olay, 16 Eylül’de Antalya’da yaşanmıştı. Türkiye’ye dinlence için gelen Belçikalı gezgin çift Kim ve Warre Mergits, ülkelerine dönmek için geldikleri Antalya Havalimanı’nda valizlerinde bulunan, giyim ve poşete sarılı 3 taştan şüphelenilmesi sebebiyle gözaltına alınmıştı. Taşların, Antalya Müze Müdürlüğü’nce meydana getirilen araştırma kararında Roma Dönemi’ne ait olduğu öğrenilmiş, gözaltına alınan turistler daha sonrasında adli kontrolle özgür bırakılmış ve çifte yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz süreçle alakalı malumat verdi, mevzu hakkındaki hüküm sürecinin devam ettiğini aktardı.

“ROMA DÖNEMİ’NE TARİHLENDİĞİ TESPİT EDİLDİ”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz mevzuyla ilgili, “Ülkemizde 2863 sayılı ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’ kapsamında zamanı eser niteliğindeki eserler devlet malı durumunda ve bunun yurt dışına çıkarılması yasak. Tabi, şimdi çıkarılan bir ufak parça olarak insanoğlu tarafınca algılanabilir fakat onlar oldukça mühim eserlerin birer parçası olabilir. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu araştırmalarda eserlerin Roma Dönemi’ne tarihlendiği belirleme edilmiştir. Tabi, havalimanında, bu belirleme edildikten sonrasında müze uzmanlarımız vaka yerine intikal etmişlerdir. Eserlerin, zamanı eser olduğu belirleme edildikten sonrasında biz derhal eserleri koruma dibine alıp müzemize kaldırdık. Sonrasını ise mevzuyu hüküm süreci için, güvenlik mensuplarımıza bıraktık” İfadelerini kullandı.

“GEREKLİ ÇALIŞMA VE TAKİBİ YAPIYORUZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kaçakçılıkla savaşım misyonu ile alakalı malumat veren İnceciköz, “2018 senesinde Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla, bilhassa ülkemizden yurt dışına kaçırılmış eserlerin ülkemize iadesi ile ve ülkemizden eserlerin yurt dışına kaçırılmaması ile alakalı bir Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı kuruldu. Genel Müdürlüğümüz bünyesinde. Oldukça da kapsamlı ve hoş işler başardılar bugüne dek çoğu eserimizi ülkemize geri getirdik. Ciddi manada da kaçakçılıkla savaşım politikalarını sahada başlatmış olduk. Bu kapsamda bakmış olduğunuzda biz bakanlık olarak, ülke olarak bizim bu kültür hazinelerimizin korunması ve ülkemizde kalması için bu kadar savaşım ederken, hem 1970 senesinde ülke olarak imzaladığımız UNESCO sözleşmemiz gereği hem de kanunumuz gereği gayri yasal. Bakanlık olarak lüzumlu çabalama ve takip edeni yapıyoruz” dedi.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort