KKM devam ediyor mu, bitti mi? MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI! Kur korumalı mevduat bitiyor mu?

KKM bitti mi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaşmış olduğu düzenlemelere dair tatbik emirini bankalara gönderdi. Bu gelişimin sonrasında KKM devam ediyor mu, bitti mi? Kur korumalı mevduat bitiyor mu? soruları gündeme taşındı. Peki Kur korumalı mevduat devam ediyor mu, bitti mi? İşte Merkez Bankası’ndan KKM açıklaması haberimizde…

KKM DEVAM EDİYOR MU?

Kur korumalı mevduat sistemi devam etmektedir. Merkez Bankası’ndan bankalara KKM hakkında yeni uygulamanın talimatı gönderildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaşmış olduğu düzenlemelere dair tatbik emirini bankalara gönderdi. Buna göre, Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen reel şahıs döviz dönüşüm hesapları için minimum yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için minimum yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise minimum 32 gün olarak belirledi.

Uygulama talimatıyla bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine iyi mi ulaşmasının beklendiği de açıklanmış oldu. Buna göre, bankalar, yüzde 95 hedefini, reel ve hükmi şahıs dönüşüm hesaplarının yenilenmesi ya da döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üstü TL vadeli mevduata geçiş ile sağlayabilecek. Ayrıca, reel kişiler için oluşturulan yeni dönüşüm hesaplarının, vadesi gelen dönüşüm ücretinin en çok yüzde 10’una kadar hedefe sayılabilmesine imkân tanındı.

Faiz/kar oranı oranına göre menkul değer tesisi, daha ilkin geçerli olan katsayılar korunarak ihracat ve yatırım kredilerinde referans oranın 1,4 katı, öteki TL ticari kredilerde 1,8 katı ve gereksinim kredilerinde 2 katı olacak şekilde tek aşama olarak uygulanacak.

Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar meydana getirilen bu düzenlemede dikkate alındı. Söz mevzusu kuruluşların TL’ye geçiş ve TL oranı için belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri için düzenlemeden mükellef oldukları süre Nisan 2024 olarak belirlendi. Böylece aynı düzeyde hedefe daha uzun bir müddette ulaşabilmelerine imkân tanınan oldu.

Merkez Bankası, zelzele bölgesinde kullandırılan kredilere dair tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.

NE OLMUŞTU?

20 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de TCMB’den 4 bildiri yayımlandı. Bunlara göre; sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul değer tesis uygulamasına son verildi. Düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetildi.

Merkez Bankası Gündem Eğitim Ekonomi Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort