Hakim nasıl olunur? Hakim olma şartları neler?

Meslek seçimlerinde maksimum dört gözle beklenen mesleklerden bir tanesi de Hakim. Üniversite için tercih meydana getirecek adaylar Hakimlik mesleğine dair çoğu ayrıntıyı merak ediyor. Peki, Hakim iyi mi olunur? Hakim olma şartları neler?

HAKİM KİMDİR, NE İŞ YAPAR?

İki değişik hakim türü bulunur. Bunlar adli hüküm alanında hakimler ve yönetimsel hüküm alanında hakimlerdir.

Hakim olabilmek için belli başlı birtakım eğitimlerden geçmek ve sınavları vermek gerekir. Bu kapsamda öncülük olarak hukuk fakültesini 4 senelik Lisans mezunu olarak bitirmek en mühim husustur. Bunun haricinde siyasi bilgiler İktisadi ve İdari Bilimler gibi değişik bölümleri bitirmek de yeterlidir.

HAKİM NASIL OLUNUR?

Hakim olabilmek adına alınan eğitim ile beraber bunun yanı sıra oluşturulan belli bir sınava girmek gerekmektedir. Bu kapsamda lüzumlu aşamaları tamamlayan kişiler adli ya da yönetimsel hüküm alanlarında hakim olma şansı elde eder.

Öncelik olarak değişik ve dört senelik üniversitelerden mezun olmak gerekir. Başta Hukuk Fakültesi olmak üzere, İktisadi ve İdari bilimler maliye ya da İktisat fakültelerini bitirmek gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığı ile ÖSYM müşterek gerçekleşen ve hazırlanan sınava giriş yapılır. Buradan kafi puan katılması ile beraber şahıs atanma şansı elde eder.

Hem adli hem de yönetimsel hüküm alında Hakim olabilmek için belli başlı kriterler laf konusudur. Bu kriterleri tamamlayan kişiler atama üstünden Türkiye’nin değişik şehirlerinde hakimlik görevini hazırlamaya adım atar .

HAKİM OLMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

– Öncelik olarak hukuk fakülteleri, maliye, İktisat, İktisadi ve İdari bilimler fakültelerinin birinden mezun olmak gerekir.

– Hemen arkasından Adalet Bakanlığı ile ÖSYM tarafınca hazırlanmış ortak sınava giriş yapılır.

– Bu sınavdan lüzumlu taban ve ehliyet puanı alınır.

– Daha sonra şahıs atama yapılmasını bekler. Genel çerçevede yukarıdaki kriterleri tamamladıktan sonra hakim olmak için lüzumlu olanlar hazır hale gelir.

Kısaca ve genel çerçeveli ele almak üzere hakim olma şartlarını anlatım etmek mümkün. Bu kapsamda Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak icap ettiğini söylemek öne çıkar. Daha sonra alakalı fakültelerde mezun olmak gerekir. Özellikle hukuk fakültesi ile beraber Maliye, İktisat ve İdari bilimler gibi çoğu bölüm bu hususta öne çıkar. Diğer taraftan askerliği yapmış olmak, icap etti ve alakalı suçlardan hüküm giymemiş olmak gibi çoğu koşul ve koşul bulunur. Bu şartların yerine getirilmesinden sonra Adalet Bakanlığı ile ÖSYM tarafınca ortak hazırlanmış sınava giriş yapılır. Bu imtihan üstünden alınan yeterlilik puanı kapsamında atama için sıra beklenir.

kapsamında ortak sınava bütün bu bölümler üstünden kişiler girerek ehliyet puanını alır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort