10 asırlık ağaç görenleri şaşkına çeviriyor

Kocaeli’de asırlardır tarihe tanıklık eden dev çınar, görenlerin dikkatini çekiyor. Kocaeli‘nin Kartepe ilçesindeki Kocaeli Üniversitesi Derbent Uygulama Oteli bahçesinde bulunan ve yaşı 929 olarak hesaplanan dev çınar ağacı, gölgesinde herkesi barındırıyor.

2008 senesinde tescillenerek koruma dibine alınan çınar, görenleri kendine fanatik bırakıyor. 50 metre uzunluğa haiz çınar ağacı, bunaltıcı yaz günlerinde ‘doğal klima’ etkisi de görüyor.
Tedavisi, Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürlüğünün isteği üstüne Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca 2014 senesinde meydana getirilen çınar ağacının, lüzumlu bakımları da derli toplu olarak gerçekleştiriliyor. Cinsinin, ‘doğu çınarı’ olduğu öğrenilen zamanı ağaç, adeta asırlara meydan okuyor.

“KÖYLÜLER AĞACIN ALTINA TOPLANIRDI”

Tarihi ağaç ile ilgili malumat veren Derbent Mahalle Muhtarı Erdal Baş, “Burası bir mera alanıymış. Daha ilkin tüm köylülerin toplanıp, bilhassa at yarışlarının yapıldığı, eğlence olarak kullandıkları yerdi. Biz de çocukken merak edip buralara gelirdik. Hatta ağacın ilginç bir anısı vardır. Ağaçta büyük bir oyuk vardı, köfteci abimiz orada köfte ekmek yapar ve satardı. Üstü kapalı olduğundan yağmur da yağsa ıslanmazdı. Bir hafta süresince eğlence olurdu ve hepimiz dağılırdı. Ağaca en küçük bir zarar gelmeden buradan gidilirdi.” dedi.

cinar3.jpg
“HER SENE BAKIMI YAPILIYOR”

Ağacın aşağı yukarı 930 senelik bir zamanı bulunduğunu kaydeden Baş, “10 asra yakın zamanı var. İnşallah oldukça daha uzun seneler ağacımız burada durur. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2014 senesinde ağacın tamirini, bakımını yaptı. Her yıl de bakımı yapılıyor. Ağacın aşağı yukarı 4 metre çapı, 50 metre de yüksekliği var. Genelde bu alanda düğünler yapılıyor. Birçok düğüne de ev sahipliği yapıyor. Anıtlar Kurulu ağacı bünyesine aldı. Kocaeli Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ağacın bakımını yapıyor. Ağaç hepimizin çocuğu oldu. 2008 senesinde tescillenerek anıt ağaç statüsü kazandı.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort