İstanbul Fatih Camii nerede, nasıl gidilir? İstanbul Fatih Camii ve Külliyesi olayı nedir?

Yapımına 1462 senesinde başlanmış ve 1469 senesinde tamamlanmıştır. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır (Atik Sinan). Cami 1509 İstanbul depreminde büyük hasarlı ve II. Bayezid döneminde onarılmıştır. Peki, İstanbul Fatih Camii nerede, iyi mi gidilir? İstanbul Fatih Camii ve Külliyesi vakası nedir? İşte detaylar…

İSTANBUL FATİH CAMİİ NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Başta Fatih Sultan Mehmed’in türbesi olmak üzere, Osmanlı tarihinin çoğu mühim isminin mezarı buradadır. Fatih’in eşi ve II. Bayezid’in anası Gülbahar Valide Hatun’un, “Plevne Kahramanı” Gazi Osman Paşa’nın, ve mesnevi şarihi Abidin Paşa’nın türbeleri hazirededir.

Fatih Camii, İstanbul’un göbeğinde yer almaktadır. Açık adresi ise şu şekildedir: Ali Kuşçu, Hattat Nafiz Caddesi No:6, 34083 Fatih/İstanbul, Türkiye

Fatih Camisine ulaşmanın değişik yolları bulunmaktadır. Aksaray ve Vezneciler metro istasyonlarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL FATİH CAMİİ VE KÜLLİYESİ OLAYI NEDİR?

Fatih Camii Olayı, 1623 senesinde Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı çıkan Müslüman din adamlarının Fatih Camii’nde gerçekleştirdiği başkaldırı esnasında gerçekleştirilen vakaları anlatım eder. Bu isyan, zamanın Vezîriâzamı Mere Hüseyin Paşa’nın verdiği emirle bastırılmış, başkaldırı edenlerden ele geçirilen kişiler öldürülerek lağım ve kuyulara atılmıştır.

Mere Hüseyin Paşa’nın, seyyid bir kadıyı aşağılayıp dövdürmesi, ulema ve tarikat şeyhlerinin reaksiyon göstermesine niçin oldu. Haziran 1623’te Fatih Camii’nde toplanan ulema, Mere Hüseyin’in görevden alınmasını istek ederek büyük bir reaksiyon oluşturdu. Bu tepkinin peşinde yatan gelişmeler Mere Hüseyin Paşa tarafınca yakından takip ediliyordu. Ulema topluluğunun tepkisine karşın dağınık hale gelmesi için bir kurul gönderildi ve uzlaşma arandı, fakat bu çabalar sonuçsuz kaldı. İsyan eden hocaları sakinleştirmeye çalışan elçi, yanısıra bulunan bir hatt-ı hümâyunu okudu, fakat bu da bir tesir yaratmadı. Ayrıca, eski bir kazasker olan Bahşî Efendi de Mere Hüseyin Paşa’nın kâfirliği ve hataları ile ilgili fetvalar yayınladı.

Serhıldan Hülakü

Gündem Yaşam Kültür Sanat Güncel Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort