Sebum dengesi nedir? Saçlarda sebum dengesi nasıl korunur?

Saç diplerindeki yağlanma problemi sebum dengesi sağlanmadıkça devam edecektir. Sebum dengesi sağlandığında saç dipleri daha sıhhatli kalır. Peki, sebum dengesi nedir? Saçlarda sebum dengesi iyi mi korunur?

SEBUM NEDİR?

Sebum, yağ bezlerinin meydana getirmiş olduğu salgıdır.

Yağ bezleri normalde sebum ismi verilen bir madde salgılarlar. Bu ifraz bildiğimiz yağ özelliklerini taşır ve amacı cildi korumaktır.

Yağ bezlerinin mühim bölümü vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içerisinde yer alırlar ve ifraz bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum (“yağ”), bu kıl kökünün bulunmuş olduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.

Sebum içerisinde ne olduğu birtakım yağ asitlerinden oluşur ve cilt pH’sı böylece 5.5 seviyesinde tutulur. Bu asidik özelliğe cildin tabii asit mantosu denilir. Cildin tabii asit tabakasını güvenliğini sağlamak için dermokozmetik mamüller ve cildin pH seviyesi ile ahenkli mamüller kullanmak gerekir.

Sebum kalitesi ve miktarı yaş ilerledikçe azalır. Bu nedenle yaşlandıkça cilt kuruluğu artar. Bunun yanısıra sebum ifraz kalitesinin yaş ile bağlantılı olarak bozulması da, seboreik dermatit gibi, birtakım rahatsızlıklara zemin hazırlar. Bu durumdan korunmak için dengeli beslenme omega 3 ve konjuge linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri açısından varlıklı beslenmek önemlidir.

SAÇLARDA SEBUM DENGESİ NASIL KORUNUR?

Aşırı yağlanan bir saç derisine sahipseniz sebum dengesini koruyabilmek için birtakım yollarını izlemelisiniz.

Aşırı yağlı saç derisi rahatsız edici bir görüntüye sebebiyet verebilir. Fazla sebum üretimi saç diplerinin ve saçların daha yağlı görünmesine niçin olur.

Doğal yağlar saçları dış etkenlere karşı korur. Ancak saçlarınız aşırı yağlanıyorsa bunu dengede tutmak gerekir. Yağlı bir saç derisine sahipseniz dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birtakım noktalar var.

Saçları yağdan arındırmak ve aşırı yağlanmasını önlemek için saçlarınız için doğru bakımları tercih etmeniz gerekir.

Saç yıkamak sandığınız kadar kolay bir prosedür değildir. Eğer saçlarınızı yanlış yıkıyorsanız aşırı yağlanmasına niçin olabilirsiniz. Saçınızı doğru şekilde yıkamak için nazikçe saç köklerine ve saç derisine en uygun oranda şampuan uygulamalısınız.

Tırnaklarınızı kullanmaktan ya da saç tellerinde lüzumsuz sürtünme yaratmaktan kaçının. Saç derinize sert davranışlarda bulunmayın.

Yağlı saçlarınız var ise saçlarınızın uzunluğuna değil, yağın bulunmuş olduğu saç derinize odaklanın. Saçlarınızı ılık suyla durulayın.

Yağlı bir saç deriniz var ise saçlarınızı yıkadıktan sonrasında bir hayli durulamanız gerekir. Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonrasında saç uçlarını nemlendirmek için saç kremi kullanılır.

Saç kremleri, bildiğiniz gibi saç uçlarına uygulanır. Eğer köklere uygularsanız saçlarınızı yağlı izah edebilir ve yağların daha süratli birikmesine niçin olabilir. Bu nedenle saç kremi kullanıyorsanız iyi durulamanız gerekir. İyi durulanmayan saç olmasından daha yağlı görünebilir.

Saçlarınıza sıcaklık uyguladığınızda saçlarınızın tabii yağ dengesini bozabilirsiniz. Ayrıca aşırı sıcaklık uygulamak saçları yıpratır. Zamanla koparak dökülmelerine niçin olur. Bunun için mümkünse saçlarınızı kendiliğinden kurumaya bırakın ve tabii dokusunu kucaklayın. Böylece saç yıkama aranızı uzatacak ve sıcaklık hasarını önleyeceksiniz.

Saçlarınızla ne kadar oynarsanız o denli süratli yağlanır. Saçları sıklıkla taramak ve dokunmak yağ bezlerini uyarabilir. Saç derisi yağlarını saç tellerine bulaştırabilir ve onlara ellerinizden ekstra yağ geçebilir. Bu durumda da saçlarınız oldukça yağlanır. Bu sebeple bilhassa yağlı saçları olanlar oldukça fazla saçlarıyla temas etmemeli. Daha azca taramalı ve kendi tabii haline bırakmalıdır.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort