İstanbul’da deprem bekleniyor mu? İstanbul’da ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem bekleniyor?

İstanbul’da zelzele bekleniyor mu? Sorusu, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin sonrasında gündeme geldi. Birçok yurttaş İstanbul’da ne kadar, kaç büyüklüğünde zelzele bekleniyor? Sorusuna web üstünde cevap arıyor. 6 Şubat zelzele felaketinin sonrasında açıklamaları dikkatle takip edilen yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk’teki canlı yayında Eren Eğilmez’in sorularını yanıtladı. Peki, İstanbul’da zelzele bekleniyor mu? İstanbul’da ne kadar, kaç büyüklüğünde zelzele bekleniyor?

Görür’e göre, zelzele ilk önce Kumburgaz Fayı’nda olacak ve 7,2 ila 7,6 büyüklüğünde olacak. Bu deprem, 6 Şubat’taki depremden daha büyük zararlar verecek ve 2,5 milyon insan risk altında olacak. Görür, İstanbul’un depreme hazır olmadığını ve hükümet ile belediyenin işbirliği olmadan bu problemin çözülemeyeceğini belirtti.

Görür’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle; “İstanbul’da beklenen zelzele 7,2 ila 7,6 arasında değişiyor. O kesin. Bilimsel çalışmalar bunu gösteriyor. Bu zelzele olursa 6 Şubat’taki depremden daha büyük zarar verir. Sokak başlangıcında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. 600 bin mesken yani siz dilerseniz her konutta 4 şahıs düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı olağanüstü boyutta olur.

Deprem Marmara Denizi içerisinde olacak. İstanbul içerisinde fay kırılacak diye bir şey yok. Biz İstanbul dediğimiz vakit İstanbul’da olmaz bir farklılık koyuyor ya öyle bir şey yok. Marmara’da 160 km uzunluğundaki bir fay uzunluğudur. Beklediğimiz zelzele ilk önce Kumburgaz Fayı’nda olacak. Depremden İstanbul’dan Tekirdağ’a kadar o yerler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu’dan Güney’de Balıkesir, Çanakkale, Yalova’ya kadar etkilenir. Depremin olduğu yerden uzaklığınız, bulunduğunuz zemin ne kadar sağlam gibi etkenlerle depremin sertliğini daha azca hissedebilirsiniz. Siz kıyıya yakınsınız, zemininiz iyiyse, statiği ile projesi birbirine ahenkli ise oldukça muhtemelen o binadan sağ çıkarsınız. O bina hasar almaz demiyorum. Lakin sahibini sağ olarak çıkartır. Biz hiç bir bina çatlamaz demiyoruz.

Emir Ceran

Naci Görür Deprem Gündem Yaşam Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort