Çikolata kisti tedavisi nedir? Çikolata kisti tedavi yöntemleri neler?

Çikolata kisti emareleri kişide şahsa değişim gösterebilmektedir ve çikolata kisti belirtilerinin sertliği zaman içinde değişebilir. Peki, çikolata kisti tedavisi nedir? Çikolata kisti tedavi şekilleri neler?

Endometrioziste çikolata kistinde görülen en mühim alemet genelde tane dönemleriyle ilişkili olan kasık ağrısıdır. Her ne kadar bir oldukça hanımda tane zamanları ağrılı geçse de çikolata kisti endometriozisi olanlarda oldukça daha şiddetli bir ağrı laf konusudur. Ağrının sertliği zaman içinde artabilir.

ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİ NEDİR?

Endometriozis çikolata kisti tedavisi ilaçlarla ya da ameliyatla yapılabilir. Bazen hem ilaçlar hem de cerrahi tedavi lüzumlu olabilir.

Çikolata kistinde tedavide ilk ilkin ilaçlar denenir. İlaçlarla başarı elde edilemediğinde ise cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.

Adet dönemlerinde görülen ağrı ve krampları hafifletmek için nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar reçete edilir.

Hamilelik planı olmayan hanımlara ağrı kesici ile beraber hormon tedavisi başlanabilir. Hormon takviyesi endometriozis ağrısının azaltılmasında ya da ortadan kaldırılmasında etkilidir. Adet döngüsü esnasında vücutta üretilen hormonların ilkin yükselmesi ve daha sonra düşmesi patolojik endometrial dokuların kalınlaşmasına, parçalanmasına ve kanamasına niçin olur. Hormon takviyesi endometrial doku kalınlaşmasını yavaşlatabilir ve yeni endometrial doku oluşumunu önleyebilir. Hormon tedavisi, endometriozis için kalıcı bir çözüm sağlamaz. Tedaviyi bıraktıktan sonra emareler geri gelir.

Çocuk talebi olan hanımlarda hormon tedavisi uygulanamaz. Bu nedenle cerrahi tedavi tercih edilir. Cerrahi prosedür genelde laparoskopik yöntemle yapılır. Laparoskopik ameliyatta göbek deliğinden ufak bir kesi açılır. Bu kesiden laparoskop ismi verilen ve ucunda kamera bulunan ince tüp şeklindeki alet sayesinde kistin bulunmuş olduğu yere ulaşılır ve kist dokusu kesilip çıkarılır.

Endometriozis çikolata kisti emarelerini denetim dibine almada beslenme ve hayat seçimi değişimleri de etkilidir. Vücutta salgılanan östrojenin uterus iç yüzeyindeki endometriyal dokuyu kalınlaştırdığı bilinir. Öyleyse östrojen seviyesini düşük tutmak çikolata kisti emarelerini minimuma indirmeye destek olabilir. Düzenli egzersiz yaparak, kafein ve alkol alımını sınırlayarak ve vücut yağ oranını azaltarak östrojen seviyesinin düşmesini sağlamak mümkündür.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort