Cevdet Yılmaz, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov’u kabul etti

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabulde, Yılmaz, Türkiye ve Özbekistan’ın ortak tarih, kültür ve medeniyetin mirasçısı iki kardeş ülke olduğuna dikkati çekerek, 6 Şubat depremlerinin sonrasında Özbek halkının gösterdiği dayanışmanın oldukça değerli olduğunu söyledi.

Yılmaz, Özbekistan’ın, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev liderliğinde çarpıcı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, Türkiye’nin bu düzeltim ve dönüşüm sürecine yardımcı verdiğini ve istek edilmesi durumunda bu desteği sürdürmeye hazır olduğunu anlatım etti.

Her iki ülkenin kuvvetli liderleriyle yüksek siyasal irade ve istikrara haiz olduğunu belirten Yılmaz, bunun ilişkilerin gelişimi için de mühim bir neden olduğunu vurguladı.

Yılmaz, iki ülke arasındaki ticaret hacminde, kısa vadede 5 milyar, orta vadede ise 10 milyar doların hedeflendiğini hatırlatarak, bu hedeflere en hızlıca ulaşmak için çalışmalara hızlıca devam edilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Türkiye’nin Özbekistan’da maksimum yatırımı bulunan üçüncü ülke olduğunu ve askeri işbirliği, müdafaa sanayisi dahil bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesine yönelik ortak bir kararlılığın olduğunu kaydeden Yılmaz, Türk Standartları Enstitüsü tarafınca verilen sertifikaların Özbekistan’da tanınmasının, çift ticareti müspet etkileyeceğini söyledi.


Birleşik Krallık Edinburgh Dükü Prens Edward, Anıtkabir’i ziyaret etti

Yılmaz, organize endüstri bölgesi kurulması konusu ile ilgili Türkiye’nin birikim ve deneyimlerini aktarıp, iyi uygulamalarını paylaşabileceğini vurgulayarak, ortak medeniyetin mühim şehirlerinden Semerkant ve Harezm vilayetlerinin geliştirilmesi için bütün kurum ve şirketleriyle Türkiye’nin Özbek muhataplarıyla işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

İki ülke arasındaki tayyare sefer sayısının artışından memnuniyet duyduğunu dile getiren Yılmaz, Türk Hava Yollarının Taşkent, Semerkant, Buhara, Fergana ve Urgenç için kalıcı ek frekans artırımı ile kargo ve charter yolcu seferi talebinin olduğunu ve bunların gerçekleşmesine ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşı ve sonrasında yaşananların, enerjinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunun önemini vurgulayan Yılmaz, Türkiye’nin İstanbul Finans Merkezi’nde enerji piyasası oluşturma projesini hatırlatarak, iki ülkenin internasyonal enerji piyasası oluşturma konusu ile ilgili beraber çalışılabileceğini kaydetti.

Yılmaz, temmuz ayında Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Karma Ekonomik Komisyon (KEK) eşbaşkanı olarak atandığını anımsatarak, müteakip KEK Toplantısı’nı da en yakın zamanda düzenlemekten memnuniyet duyacaklarını, toplantı kapsamındaki iş konseyi toplantısıyla iki ülke içinde ticari ilişkilerin daha da ileriye taşınacağını anlatım etti.

Türkiye-Özbekistan Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı’nın bereketli geçtiğine inandığını dile getiren Yılmaz, bu çalışmaların ve KEK toplantılarının yapılacak Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı için de daha etkili bir zemin oluşturacağı değerlendirmesinde bulundu.

Saidov ise iki ülke arasındaki kuvvetli iletişimin ve devlet başkanlarının yakın diyaloğunun, üst seviye ilişkilerin başarısında temel neden olduğuna işaret ederek, Budapeşte’de meydana getirilen devlet başkanları görüşmesinde, dışişleri bakanlarına verilen talimatlar doğrultusunda stratejik planlama çalışmalarının hassas yürütüldüğünü, bu çerçevede Ankara’ya meydana getirilen ziyarette stratejik planlama grubunda öngörülen bütün başlıklarda mutabakat sağlandığını ve başarıyla görüşmelerin tamamlandığını kaydetti.

Her iki ülkede, bu sene meydana getirilen seçimler kararında siyasal olarak emniyet tazelendiğini dile getiren Saidov, yüksek düzeyli stratejik konsorsiyum gündemi kapsamında çalışmaların devam ettiğini ve bu kapsamda yapılması öngörülen KEK çalışmalarıyla da iki ülke kurumları ekseninde bu ortaklığın derinleştirilmesinin hedeflendiğini anlatım etti.

Saidov, 2023’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olduğunu ve bunun ehemmiyet taşıdığını belirterek, Özbekistan’ın Türkiye Yüzyılı’nda stratejik olarak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini öncelikli bir hedef olarak konumlandırdığını söyledi.

Kültürel ve beşeri ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev de hazır bulundu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort