Tomris Giritlioğlu kimdir? – Elips Haber

Tomris Giritlioğlu nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının yanıtı merak ediliyor. Tomris Giritlioğlu’nun kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Tomris Giritlioğlu aratılıyor. Tomris Giritlioğlu, kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Tomris Giritlioğlu’nun biyografisini haberimizde derledik…

omris Giritlioğlu (Arcak), 1955 senesinde babasının vazife yeri olan Konya, Kadınhanı’nda doğmuştur. Aslen Antakya‘lıdır. Annesi Sakine (Günaydın) Hanım’dır. Babası Ali Arcak, hukukçu ve bunun yanı sıra şairdir. Dedesi Ahmet Arcak Türkiye ve bundan dolayı Antakya’nın ilk nakliyecilerinden birisidir. Başar isminde adam kardeşi vardır. İlkokul üçüncü sınıfa kadar Ceyhan’daki Sakarya İlkokulu’nda okudu. Sonra babasının Ankara‘ya belirleme edilmesi ile TED Ankara Koleji‘ne gönderildi.

Orta okuldan itibaren TED Ankara Kolejinde okudu. Ardından Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümününe girdi, İkinci sınıftan itibaren felsefeden ek dersler alarak burayı da bitirdi. Üniversitede okurken bir yaz tatilinde Londra‘ya gitti. Orada gittiği sinemada Andrey Tarkovski‘nin “İvan’ın Günlüğü” isimli filmini seyredince yönetmen olmayı kafasına yerleştirdi.

Sinemacı olmak isteyen Tomris Giritlioğlu, 1977 senesinde üniversite tamamlanınca TRT’nin sınavına girdi, 2 sene mütercim olarak çalıştı. Daha sonrasında 1979 senesinde oluşturulan ilk yönetmenlik sınavıyla hayatındaki bu sinema macerası başladı. Önce, ‘Tabletten kasete’ diye bir belgesel çekti, sonrasında ‘’de TRT’nin drama kısmına aktarım oldu. Sonra da 1989 senesinde ‘Kanto’dan Tango’ya isimli ilk filmini çekti.

“Salkım Hanımın Taneleri” film ile 1999 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde “En İyi Film” ödülünü aldı. 2002 senesinde TRT’den emekli oldu. Özel televizyonlarda dizilere başladı.

Tomris Giritlioğlu’nun sahnelere ve ekranlara kazandırdığı meşhur kişiler arasında; Tuba Büyüküstün, Beren Saat, Bülent İnal, Nejat İşler, Ahu Türkpençe, Özgü Namal, Begüm Birgören, Berk Hakman, Onur Saylak, Cansel Elçin, Selma Ergeç, Günay Karacaoğlu, Gerçek Sağlar, Nik Xhelilaj, Melisa Aslı Pamuk gibi adlar vardır.

“Kurşun Yarası” tasarladığı projelerin ilklerindendir. Seyircinin devre filmlerine ilgisini keşfeti. 2000’lerde bürokrasi ve tarih merakını perdeden sonrasında ekrana da taşıdı. “Çemberimde Gül Oya” ile apolitik yeni kuşağa, ana babalarının yitik 70’lerini anımsattı. 2005’te “Ihlamurlar Altında” fyirciye, 1960’lardan günümüze siyasal kamplaşmaların yarattığı trajediyi hatırlattı.

Tomris Giritlioğlu, 1977 senesinde , o yıllarda TRT Haber Dairesi Müdürü Aycan Giritlioğlu ile evlendi. 22 sene sonrasında 1999 senesinde boşandı. Ilgaz (d.1980) isminde bir oğlu vardır.


Bahtiyar Memili kimdir? Kızılcık Şerbeti Zülfikar kimdir? 

Tomris Giritlioğlu, eşi Aycan Giritlioğlu’ndan boşandıktan biri ile sonrasında 12 sene devam eden bir beraberlik yaşadı.

Tomris Giritlioğlu, 2010 senesinde akciğer kanserine yakalandı 2 senelik bir tedavi ile iyileşti.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort