Bozuksa direkt ele yapışıyor! Kıyma böyleyse ağzınıza bile sürmeyin, zehir deposu

1-Rengini deneyin

Çiğ kıymanın iç bölümü hava alamadığı için gri-kahverengi renkte olabilir. Bu kıymanın sorunlu bulunduğunu göstermez.

Ancak kıymanın dış yüzeyi gri ya da kahverengiye dönmüşse o kıymayı katiyen tüketmeyin! Çünkü bu, kıymanın kokuşmaya başladığını yayınlayan bir işarettir.

Unutmayın; çiğ kıymanın dış bölümü her daim parlak kırmızı, iç bölümü da kahverengimsi olmalı.

2-Dokunarak kıvamına bakın

Eti denetim etmenin bir öteki yolu da dokunma testi yapmaktır. Eğer kıyma, elinize aldığınızda yapışkan bir his bırakıyorsa bu, bozulmaya başladığı anlamına gelir. Ayrıca çiğ ya da pişmiş olması hiç ayrım etmeksizin kıymanın yapışkan bir dokuya haiz olması, bozulmanın işaretidir; onu derhal atın! Bakterilerin bir yüzeyden diğerine yayılmasını önlemek için de çiğ ete dokunduktan sonrasında ellerinizi iyice yıkayın.

3-Koku testi yapın

Koku testi, etin bozulup bozulmadığını belirlemenin en basit ve süratli yoludur.

Taze kıyma kokusu zar zor algılanır fakat kokuşmuş et, çürük yumurta gibi kokar.

Tabii ki her vakit o keskin kokuyu duyamayabilirsiniz.

Böyle durumlarda kıymanın renk ve dokusundaki değişimlere göre karar verin.

4-Son kullanma tarihine bakın

Son kullanma tarihi, ürünün ne vakit kötüleşmeye başlayacağını gösterir. Yani yiyecekler bu tarihten ilkin en iyi tada ve kaliteye sahiptir.

O nedenle kıyma alırken ürün etiketini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.

Kıymayı dondurucuda 4 ay, buzdolabında ise 2 gün saklayabileceğinizi hatırlatmakta yarar var.

Ve aman diyelim kıymayı katiyen oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeyin!

Az pişmişse asla!

Etin bozulmasına yol açan bakteriler genelde zararlı olmasa da hastalığa yol açan öteki mikroorganizmalar çoğaldığında vaziyet tehlikeli bir hâl alır.

Bu nedenle rahatsızlık riskinizi azaltmak için her vakit azca pişmiş kıymalı mamüller yemekten kaçının.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort