Fındık, fiyat istikrarını koruyor

Karadeniz Bölgesi’nin en mühim gelir kaynaklarından birisi olan fındığın fiyatı illere göre farklılık gösterirken, en pahalı fındık satış fiyatı ise Giresun’da gerçekleştiriliyor. Batı Karadeniz illerinde fındık fiyatı 100 ila 105 lira içinde satılırken, Giresun nitelik 54 randıman fındık ise Giresun’da 107 liradan alıcı buluyor.

Giresun’da özgür piyasada sezona 61 liradan başlayan ve hızlıca TMO’nun 84 lira olarak açıklanan fiyatının üstüne çıkan fındık fiyatı, 110 lira seviyesinin gördükten sonrasında düşüşe başladı.

Fındık fiyatının geçen hafta 107 lira seviyesine düştüğünü hatırlatan Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, “Bir süre daha fındık fiyatı bu istikrarını koruyacaktır diye öngörüyoruz. Bilindiği gibi her sürem bu zaman pazara yoğun şekilde fındık indirilmiş olduğu için fiyatlar düşme eğiliminde oluyor. Bunun yanı sıra özgür piyasa fiyatının TMO fiyatının üstünde olması sebebiyle TMO’nun tüm randevuları iptal edilmiş, müstahsil TMO yerine özgür piyasayı tercih etmiştir. Bu halinde özgür piyasada fındık fiyatının düşme eğilime girmesinde etkili olmuştur. Bundan sonrasında müstahsil emanete fındık vermezse, fındığını ihtiyacı kadar azar azar satarsa sene sonuna doğru tekrar yükselişe geçebilir. Ancak bir müddet daha fındık fiyatının bugünkü özgür piyasadaki fiyat istikrarını koruyacağını söyleyebiliriz” dedi.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort