Geceleri uykuyu ve keçileri kaçırtan 10 besin! ‘Su’ deyip geçmeyin

1- Nane

Yatmadan ilkin tüketildiğinde uyku kaçıran gıdalardan ilki ‘nane’. Yemekten sonrasında nefesinizi tazelemek için ağzınıza sakız atmaya ya da sinirlerinizi yatıştırmak için nane çayı içmeye alışkınsanız, sizi uzun ve uykusuz bir gece bekliyor demektir. Her ne kadar nane zararsızmış gibi görünse de yatmadan birkaç saat ilkin tüketmeniz, mide yanmasını tetikleyerek huzursuz bir gece geçirmenize niçin olabilir.

2- Brokoli

Gelelim bir öteki yeşil yemek olan brokoliye. Kimilerinin aşkla kimilerinin de zorla yediği brokoli de uyku kaçıranlar içinde yer alıyor. ‘Brokoli mi? ondan ne olur ki’ dediğinizi duyar gibiyim yalnız yatmadan ilkin yenilen brokoli uykuya dalma sürenizi uzatıyor. Nedeni ise olabildiğince basit. Brokoli, lahana, havuç ve karnabahar, hazım bilgisayarınızda yavaşça hareket eden yüksek oranda çözünmeyen lif içerir. Yani yatma vaktine yakın bu sebzelerden çok yerseniz, siz uykuya dalmaya çalışırken vücudunuz hala onları sindirmeye çalışıyor olabilir. Bu da sıhhatli bir uykuya elveda demektir.

3- Soğan

Soğanın ‘fruktan’ ismi verilen çözünebilir lifler içermesi sebebiyle gaz ve mide şişkinliğine niçin olabileceği belirleme edildi. Yatmaya yakın tüketilen soğanın reflüye niçin olabileceği de kanıtlandı. Bu yüzden yatmadan birkaç saat ilkin tüketilen bolca soğanlı bir akşam yemeği size gece süresince hastalık verebilir. Aman dikkat!

4- Kabuklu yemiş

Gelelim akşam atıştırmalıklarının bir numaralı kahramanı kuruyemişlere. Uyumadan ilkin bu tür yemeklerden kaçınmak daha iyidir zira kuruyemişler bedeninizin geceleri gereksinim duymadığı tabii enerji türleri sağlar. Enerji veren bu gıdaları sabaha saklamak en doğrusu olacaktır.

5- İşlenmiş et

Pastırma, sucuk gibi işlenmiş etler beyin uyarıcısı norepinefrin üretilmesine destek olan, yüksek düzeyde tiramin içerir. Bunun yanı sıra yavaş sindirilen bu gıdaları akşamları yediğinizde büyük ihtimalle kendinizi rahatsız hissedecek, gece beyniniz ve mideniz hala çalmış olduğu için uyuyamayacaksınız.

6- Baharatlı yemek

Metabolizma hızlandırıcı yönüyle kırmızı biber gibi birtakım baharatlar kilo vermek isteyenler tarafınca sık sık kullanılıyor. Ancak gece yatmadan ilkin baharat ve baharatlı yiyecekler tüketirseniz, mide yanması sorunuyla savaşım edeceğiniz bir gece geçireceksiniz demektir.

7- Dondurma

Yatmadan derhal ilkin devasa bir kase dondurma yerseniz iyi bir gece uykusu çekmeyi mutlaka unutmalısınız. Dondurmanın ihtiva ettiği yüksek miktardaki hasım midenizin sindirmesi vakit alacak, bu yüzden uykuya dalmanız zorlaşacaktır.

8- Bitter Çikolata

Yatmadan ilkin tüketilen bir ya da iki kare bitter çikolata beyninizi uyarmanın ve metabolizmanızı hızlandırmanın iyi bir yolu olabilir. Ancak kafein içerdiğinden derin bir uykuya dalmanıza mani olur.

9- Yeşil Çay

Gelelim yeşil çaya. Yeşil çay sanıldığının aksine öteki nebat çayları gibi gece tüketildiğinde rahatlık hissi vermez. Kafeinin yanı sıra teobromin ve teofilin gibi uyarıcılar da içeren yeşil çay, süratli kalp atışına, ani sinire ve endişe hissine niçin olabilir. Yani kafeine karşı hassasiyetiniz varsa, uyku problemleri ya da sinir sistemi bozuklukları yaşıyorsanız yatmadan ilkin yeşil çay içmeyi aklınıza bile getirmeyin.

10- Su

Gece yatmadan ilkin su içmek ya da gece uykusundan uyanıp su içmek zannedildiği kadar masum değil. Komodinin üstüne bırakılan bir şişe su uyku kalitenizi tamamiyle düşürür. Yatmadan ilkin ve yatarken içtiğiniz su sizi devamlı wcye kaldıracağından gece uykusunda salgılanan hormonlar doğru işleyemez ve bu da sağlıksız bir uyku süreci anlamına gelir. İşte bu yüzden şayet su içmek istiyorsanız uzmanlar yatmadan 90 dakika ilkin içilmesi gerektiği konusu ile ilgili uyarıyor.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort