Küllerinden doğacak! Kriptosunu tutanlar dikkat: Bu saatten sonra…

Küresel finansal sistem içerisinde kendisine yer alan ve kullanması giderek yaygınlaşan kripto paraların takibi, vergilendirilmesi ve kullanıcılarının korunmasına yoğunlaşan yeni düzenleme çalışmaları dünya genelinde hız kazandı.

Küllerinden doğacak! Kriptosunu tutanlar dikkat: Bu saatten sonra...

AA

Ortaya çıktıkları 2008 yılından bu yana popülaritelerini artıran kripto para birimleri, günümüzde küresel finansal sistemin mühim bir parçası haline geldi.

Dünyanın gelişmiş ülke ve ekonomileri, kripto para birimlerinin yenilikçi unsurlarını teşvik ederken, ihtimaller içerisinde zararlarını önlemek için de düzenleme arayışına girdi.

Merkezi ABD’de bulunan kanaat kuruluşu Atlantic Council’in 45 ülkenin kripto varlıklara dair düzenlemelerini çözümleme etmiş olduğu çalışmasına göre, kripto para birimleri 20 ülkede yasal, 17 ülkede kısmen yasaklanmış ve Çin’in de aralarında bulunmuş olduğu 8 ülkede ise genel hatlarıyla yasaklanmış durumda bulunuyor.

Dünya ekonomisinin yüzde 50’sinden fazlasını temsil eden 10 G20 ülkesinde kripto para birimleri tamamiyle yasal konumda olurken, bu varlıklara dair düzenleme bütün G20 ülkelerinde değerlendiriliyor.

Katı kaide çağrısı

G20 tarafınca kurulan Finansal İstikrar Kurulu, temmuz ayında kripto para kullanıcılarının varlıklarını güvenliğini sağlamak ve menfaat çatışmalarını önlemek için daha katı kuralların getirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kurulun kripto mevcudiyet faaliyetleri için küresel düzenleyici çerçeveye yönelik öneri raporu, kripto mevcudiyet ekosistemindeki kilit bir hizmet sağlayıcının başarısızlığının, riskleri o ekosistemin öteki bölümlerine hızla yayabileceğine işaret etmişti.

Raporda, geleneksel finansla bağlantılarının daha da büyümesi durumunda kripto mevcudiyet piyasalarının daha geniş finansal sisteme yönelik etkilerinin artabileceği belirtilmişti.

Kripto varlıkların sınırı olmayan doğasının kuvvetli ve tutarlı düzenleyici, denetleyici ve yürütme uygulamalarının önemini gösterdiği aktarılan raporda, kripto mevcudiyet üretenler ve hizmet sağlayıcıların, düzenlemenin daha hafifçe olduğu bölgelere kayarak düzenleme ve nezaretten kaçmaya çalışabileceği, buna yönelik kuvvetli önlemlerin gerektiği kaydedilmişti.

Küllerinden doğacak! Kriptosunu tutanlar dikkat: Yeni baştan yazılıyor...

“Kripto varlıklar, potansiyel olarak internasyonal parasal ve finansal sistemi derinden değiştiriyor”

Kripto varlıklarla alakalı IMF tarafınca hazırlanan bir raporda ise “Kripto varlıklar, potansiyel olarak internasyonal parasal ve finansal sistemi derinden değiştiriyor. Politika yapıcılar, birçok faaliyetin düzenlenmediği kripto para sektöründen meydana gelen riskleri seyretmek için savaşım ediyor. Aslında bu finansal istikrar risklerinin birtakım ülkelerde yakında dizgesel hale gelebileceğini düşünüyoruz.” ifadeleri dikkati çekmişti.

AB’den kapsamlı kripto kuralları

AB ülkeleri, mayıs ayında, kara para aklamayla savaşım ve mali kontrol için kripto mevcudiyet transferlerini izlemeyi içeren ilk kapsamlı kuralları onayladı.

2024’te yürürlüğe girmesi beklenen kurallara göre, düzgüsel finansal işlemlerde olduğu gibi kripto transferler de her vakit takip edilecek. Şüpheli kripto işlemler önlenecek. Böylece bilhassa suçluların kripto para birimleri vasıtasıyla kara para aklamayla savaşım kurallarını delmesinin zorlaştırılması hedefleniyor.

Kripto mevcudiyet hizmet sağlayıcıları, prosedür yaptıkları kripto mevcudiyet transferlerinin göndericisi ve alıcısı ile alakalı muayyen detayları toplayacak ve bu detayları resmi kurumların erişimine sunacak. Böylece şüpheli işlemler daha iyi tanımlanacak. Kripto mevcudiyet hizmet sağlayıcılarının suçluların kripto akışlarını belirleme etmesi ve engellemesi gerekecek.

Kripto hizmetleri lisans alacak

AB ülkelerinde kripto mevcudiyet hizmeti sunanların alakalı düzenleyici kurumlardan lisans alması gerekecek ve AB içerisinde kripto varlıklara yönelik tek bir yasal çerçeve geçerli olacak.

Kripto varlıkların vergi kaçırılmasında kullanımını engellemek için bu alanda AB ülkeleri otomatik malumat paylaşımında bulunacak.

Ayrıca, bireylerin kripto mevcudiyet işlemlerinden sağladıkları gelirler raporlanacak ve bu bilgiler öteki üye ülkelerle otomatik biçimde paylaşılacak.

Vergi kapsamındaki mevcudiyet ve gelir kategorilerine kripto varlıklar da dahil olacak.

Kripto mevcudiyet hizmet sağlayıcılarının vergi makamları ile mecburi otomatik malumat paylaşımında bulunması gerekecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort