Uyku ilaçları bir süre sonra uyutmayabilir! ‘Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı’

Uyku, gün içerisinde zinde hissetmek ve bereketli olmak için büyük ehemmiyet taşısa da çoğu insan gayri muntazam uyku problemiyle yüz yüze geliyor. Özellikle uykusuzluk sorunu olarak malum ‘insomnia’ sorunu çoğu insanoğlunun uykuya dalmasını zorlaştırıyor, erken uyanamamalarına ya da tekrar uykuya dönememelerine sebebiyet veriyor. Uzmanlar ise uyku problemlerinin tedavisinde sanılanın aksine ilaçların o kadar da büyük bir tesir sağlamadığı konusu ile alakalı hemfikir.

‘ENDİŞELER DE UYKUYA DALMAYI ZORLAŞTIRIYOR’

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, insomnia’ya yol açan çoğu rahatsızlık olduğunu belirterek bunlardan en oldukça görülenin gece gündüz uyanıklık ritminin bozulması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Metin, “Düzensiz uyku ve uyanıklık saatleri insanların gece uykuya dalmalarını zorlaştırabilir. Bunun yanısıra huzursuz bacak sendromu da uykuya dalmayı güçleştirebilir. Yine birtakım insanların uyumak hakkında aşırı endişesi var ise bu endişe ve endişe durumu da uykuya dalmayı zorlaştırıyor” dedi.

ELEKTRONİK CİHAZLAR DA ETKİLİYOR

Depresyon ya da endişe bozuklukları olan hastaların ruhsal sorunlarından dolayı uykuya dalma güçlükleri çekebildiğini söyleyen Prof. Dr. Barış Metin, “Uyku hijyeni dediğimiz uyku hakkında birtakım genel kurallara dikkat etmemekten kaynaklı olan uyku bozuklukları da görülebiliyor. Örneğin akşam saatlerinde aşırı çay ya da kahve tüketimi uykuyu bozabiliyor” diye konuştu.

Uykusuzluğun oldukça yaygın bir vaziyet olduğunu dile getiren Prof. Dr. Metin, “Son dönemde daha da oldukça hayatımızın içerisine dahil olan elektronik cihazlar, uyku hijyenini etkileyen en mühim unsurlardan biri. Artık insanoğlu yatağa girdikleri vakit tablet ve telefon ile uğraşıyorlar. Bu da aşırı miktar fer maruziyetine niçin oluyor ve uykuya dalmayı güçleştiriyor” dedi.

“İyi ve kaliteli uyku uyumak için genelde aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmak gerekiyor. Eğer bu düzeni bozarsak geceleri uykuya dalmakta zorlanabiliriz.” Prof. Dr. Barış Metin

‘DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN KULLANILMAMALI’

Reçetesiz satılan uyku ilaçlarına değinen Prof. Dr. Barış Metin, içlerinde zararsız olanların olduğunu fakat reçeteli ya da reçetesiz uyku ilacı oldukça önermediğini, hekim tavsiyesi olmadan uyku ilacı kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Uyku sorunlarına kalıcı çözüm getirmenin olası olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Metin, şunları söyledi:

“Eğer kişinin uykuya dalma ya da sürdürmesini engel olan oldukça belli bir ruhsal ya da psikiyatrik hastalığı yoksa bu tip durumlar deva ile tedavi edilebiliyor. Bunların dışındaki uyku problemlerinde genel hatlarıyla ilaçlardan daha fazla uyku ve uyanıklık ritminin düzenlenmesi ve uyku hijyenini bozan faktörlerden kaçınılmasını öneriyoruz. Çünkü uyku ilaçlarının tesiri kısa sürelidir, bugün uyumanıza yardım eden bir deva 1-2 ay sonrasında sizi uyutmayabilir. O yüzden hayatınızı düzenlemek, muayyen saatlerde uyumak ve uyanmak, akşam saatlerinde uyarıcı almamak, gündüz uzun uykulardan kaçınmak, öğlen geç saatlere kadar uyumaktan kaçınmak gibi seviye sağlayıcı etkenler uykuya dalmakta daha kalıcı çözümler sunuyor.”

‘HERKES AYNI SAATTE UYKUYA DALAMIYOR’

Prof. Dr. Metin, kişilerin tabii uyku süresi hakkında yanlış bir inanış var olduğunu kaydederek, “Toplum içerisinde ‘Herkes 8 saat uyumalı’ gibi bir inanış var fakat bu saat dilimi hepimiz için geçerli değil. 5 saat uyku ile oldukça sıhhatli bir halde hayatlarını sürdüren insanoğlu da var. Kişiye bağlı faktörleri dikkate almak gerekiyor hepimiz aynı saate uyumuyor, hepimiz aynı miktar uyumuyor, hepimiz aynı saate uykuya dalamıyor. Biri 12.00’de uykuya dalabiliyor, diğer biri gece 2’den ilkin uyuyamıyor. Bu bir rahatsızlık değil” dedi.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort