Roger Cornellas Espelt, İstanbul’a hayran kaldı! Başarısının sırrını anlattı

Patika koşusu son yıllarda ciddi bir yükselişte. Dünyada her gün gittikçe artan sayıda insan, günlük antrenman ya da egzersiz olarak patika koşusunu tercih etmekte. Kısa trekking tadındaki seyahat parkurlarından ultra maratonlara değişik sistemlerde uygulanmaya başlanan spor son yıllarda Türkiye’de de mühim oranda yaygınlaşmaya başladı. Bir bölümü artık gelenekselleşen çoğu mühim organizasyon, büyük sponsorluk ve marka destekleriyle hayata geçiriliyor.

Genellikle koru, orman, dağlık yerler ve çöllerde yapılan spor için Türkiye kusursuz coğrafyasıyla yedi bölgesinde de patika koşusuna makul parkurlar sunuyor. Ülkemizin ilgi cazibeli lokasyonlarında gerçekleşen patika koşularına ise bu sene yeni bir tane daha eklendi.

İstanbul’un kalbindeki Kemerburgaz Kent Ormanı’nda 8-10 Eylül tarihleri içinde düzenlenen Merrell Belgrad Ultra Trail, ilk yılında aşağı yukarıya 1700 benlik üstün dereceli bir katılımla gerçekleştirildi. Bu yarışın mühim katılımcılarından bir tanesi de 2021 yılından itibaren katılmış olduğu yarışlarda sıklıkla kürsü gören, 25 yaşındaki genç Katalan sporcu Roger Comellas Espelt oldu. Merrell Belgrad Ultra Trail’de de 30K parkurunda 2. olan Merrell atleti ile yarış sonra konuştuk.

Merhaba Roger, İstanbul’a hoş geldin! Öncelikle çok etkin geçen bir sürem için yeniden kutlarım. Bu sene son olarak UTMB olmak suretiyle sıkıntılı patika ultralarında ilk 3 sırada yer aldın. Türkiye’ye ilk kez mi geliyorsun?
Merhaba, ilk ilkin bu röportaj için çok teşekkür ederim, sizinle konuşmak benim için bir zevk. Evet, bu benim Türkiye’ye ilk gelişimdi ve inanırım ki son olmayacak, zira ülkenizi çok sevdim.

İstanbul’daki genel izlenimlerini iyi mi özetlersin?
İzlenimlerim harikaydı, kenti ve gezilecek bölgeleri çok beğendim, kültürünüz çok hoşuma gitti, benimkine çok benziyor. Ve insanoğlu çok iyi, çok sıcak. Bunun yanısıra yarışmak için geldiğim Merrell Belgrad Ultra Trail’in gerçekleştiği Kemerburgaz Kent Ormanı beni büyüledi, çok büyük bir şehrin yanısıra çok hoş bir orman olması şaşkınlık vericiydi.

Uzun mesafeleri niçin ve iyi mi koşmaya başladığını anlatır mısın?
6 sene ilkin koşmaya başladım ve son yıllarda birkaç maraton koştum. Bu yıla kadar rastgele bir koşuda kendimi rekabetçi hissetmeye başlamamıştım, fakat yarı maratonlarda rekabetçi olduğum doğru. Her şeyin bir uyarlama sürecine ihtiyacı bulunduğunu düşünüyorum.

İlk yarışından sonra ne hissettin?
Koşmaktan bu kadar hoşlandığımı keşfetmekten sevinçli oldum. Yarışı bitirmek ve sonucu ne olursa olsun her şeyimi verdiğimi bilmek beni yarış sonunda olabildiğince motive ediyor. Ama kuşkusuz önde olmak her vakit daha iyidir.

Koşmak senin için ne vakit yarışmacı hale büründü?
Sanırım pandemi dönemiyle beraber daha rekabetçi olmaya; antrenmanlara daha fazla vakit ayırmaya ve işi daha ciddiye almaya başladım.

Biraz sayılardan bahsedelim. Normal bir antrenman haftasında ne kadar koşuyorsun ve ne tür antrenmanlar yapıyorsun? Eminim sene içerisindeki döneme ve hazırlandığın yarışın özelliklerine göre farklılık gösteriyordur fakat genel bir düşünce vermesi açısından ne söylersin?
Genel olarak antrenman haftalarımın hepsi değişik ve o sırada hazırlanmakta olduğum yarışmaya bağlı olarak değişiyor. Ama normalde haftada aşağı yukarıya 90-100 km ve 3000 metre pozitif koşabiliyorum. Bu antrenmanlar basit koşular, gidişat değişiklikleri, aralıklı antrenman ve düz, yokuş yukarıya ve yokuş aşağı seriler şeklinde olabiliyor, hafta sonları ise aşağı yukarıya 3 saatlik uzun bir koşu yapıyorum. Ayrıca haftanın 2-3 günü spor salonunda çalışıyorum ve müsabaka devri olmadığında vücut üstündeki etkiyi azaltmak için programıma daha uzun soluklu bisiklet antrenmanları ekliyorum. Şu anda haftada aşağı yukarıya 12 saat antrenman yaptığımı söyleyebilirim.

Ya çapraz antrenmanlar? Güçlendirme antrenmanlarından birazcık bahsettin. Darbesiz aktivitelerden örnek olarak bisiklet ve yüzme antrenmanları yapıyor musun?
Evet haftada 1 gün bisiklet sürüyorum. Ayrıca sabah koşu yaptığım günler de var ve öğleden sonra antrenman saatlerimi çoğaltmak ve vücudu fazla yormamak için bir bisiklet antrenmanı daha yapıyorum.

Kendine bakınca, kuvvetli ve geliştirmen ihtiyaç duyulan yönlerini iyi mi görüyorsun?
Sanırım bu birazcık sezondaki yerime bağlı olarak değişiyor. Ancak genel hatlarıyla gayet fazla yükseklik olan uzun tırmanışlarda genelde daha fazla zorlanıyorum. Bu sene antrenmanlarımda bilhassa buna odaklandım ve kendimi son aşama geliştirdim.

Yarışlarda ne tür bir beslenme stratejisi uyguluyorsun?
Beslenme uzmanımın denetimi altında hususi bir beslenme uyguluyoruz. 2 buçuk saatten fazla sürecek yarışlarda, yarıştan iki gün ilkin karbonhidrat yüklemesi yapıyoruz. Yarış gününde kahvaltıda daima muz ve bebek maması yemeye itina gösteriyorum. Şu anda yarış sırasında jeller, suda çözünmüş karbonhidratlar ve sakızlarla saat başı 75 gram karbonhidrat alıyorum.

Yarışlara mental olarak iyi mi hazırlanıyorsun?
Spesifik bir hazırlığım yok, yalnızca belli bir seviyenin olduğu, müsabaka motivasyonumun yüksek olacağı ve koşu sırasında tabiat ve manzaranın tadını birazcık olsun çıkarabileceğim yarışlarda yer almaya çalışıyorum.

Biraz da yarış takviminden konuşalım. 2023’te ve hatta 2024’te hangi yarışları koşacaksın?
2023’ün geri kalanında Gran Canaria’da (İspanya) dünya kupası finaline ve Panama’da bir parkur yarışına gideceğim. Ve 2024’te UTMB Chamonix’e yer açmak için İspanya şampiyonalarında ve UTMB pistinin dünya etkinliklerinde yarışacağım. Sezonu ise evime yakın bir yerde, en sevdiğim yarış olan ULTRA Pirineu’da kapatacağım.

Oldukça genç bir sporcusun. Koşu haricinde yaşamın iyi mi gidiyor, okul ya da iş ile ilgili birazcık malumat paylaşır mısın?
Evet, şu anda üniversitede gövde eğitimi öğretmeni olarak okuyorum, son sınıftayım. Aynı zamanda bir patika koşusu mektebinde çalışıyorum ve yaşadığım bölgedeki birtakım koşuculara koçluk yapıyorum.

Biraz da Merrell Belgrad Ultra Trail’den bahsedelim. Yarış ile ilgili neler söylemek istersin?
Yarış beni iki açıdan olabildiğince şaşırttı; birincisi İstanbul gibi büyük bir şehirden 15 – 20 dakika uzaklıkta bulabileceğimiz yollar ve manzara. İkincisi ise organizasyon, her şey son aşama iyi organize edilmişti ve insanların misafirperverliği beni çok sevinçli etti. Gelecek sene yeniden gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum, zira bence ülkenizin güzelliği kadar olağanüstü insanların varlığı müthiş ve bence en önemlisi de bu. Umarım en yakın zamanda yeniden görüşürüz!

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort