Kafa karıştırıcı ama gerçek! Üst katta oturanlar alt kattakilerden çabuk yaşlanıyor

Albert Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi vakit ve feza kavramlarının işleyişini ve etkilerini ayrıntılı bir halde açıklar. Bu teori, feza ve dönemin kütleçekimi alanında iyi mi tesirinde bırakır aldığını anlatır. İlginç olan şey ise Genel Görelilik Teorisi’nin her an yanı başımızda oluşu. Öyle ki, evlerimize göre yaşlanma hızımızı bile çözümlemek olası hale geldi.

Ünlü fizikçinin teorisinde tasarlanan araştırma, dönemin işleyiş terimi ve tesirleri üstüne kurulu. Ancak kuşkusuz ki günlük hayattan da bağımsız değil. Yaşam stili ve dış faktörler de bu teorinin bir parçası olarak görülebilir.

Einstein’ın oluşturduğu bu teorinin günlük hayatı iyi mi etkilediği değişik sual işaretlerini bununla beraber getirdi. Bunun üstüne meydana getirilen değişik bir araştırma, kuram üstüne görülmemiş bir bakış açısı sunuyor.

Genel Görelilik Teorisi’ni oldukça kattan oluşan binalarda yaşayan insanların yaşlanma sürecini incelemek için kullanan bilim insanları, araştırmalar kararında yüksek katlarda oturan insanların alt komşularına göre daha süratli yaşlanabildiği ortaya çıktı.

Genel Görelilik Teorisi vasıtasıyla bir temel oluşturan bilim adamları bu orantıyı yüksek katlarda oturan insanların alt katlardaki komşularına göre daha oldukça kütleçekimi tesiri altında kaldığını belirtiyor.

Einstein’ın teorisinde bu durum, kuvvetli kütleçekimi olan ortamlarda dönemin daha yavaş işlemesi anlamına geliyor. Yani üst kattaki kişiler daha yüksek bir çekim tesirinde olduğundan vakit daha yavaş işler.

Devam eden incelemelerin sonrasında bilim insanları, yüksek katlarda oturan insanların daha oldukça gürültü titreşimine maruz kaldığını öne sürüyor. Bu nedenle üst katlarda oturan bireylerin gerilim düzeyi komşularına göre oldukça daha oldukça olabilir. Stres de yaşlanma sürecini artıran etkilerden biri olarak bilinir.

Bilim insanlarının yapmış olduğu bu araştırma, her ne kadar Einstein’ın teorisiyle birleşince muhtelif çıkarımlar yapılmasına destek olsa da, tam anlamıyla bir sonuca varabilmek için daha oldukça veri analizine gereksinim olduğu söyleniyor.

Soru işaretleri yaratan bu ilmi iddia bir nevi de olsa konutların insan yaşlanması üstündeki etkilerine değindi. Bu sayede Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’nin yalnızca feza ve tarihi değil, günlük hayatı dahi etkilediği belirlenmiş oldu.

 

Milliyet

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort