ABD’de kronik hastalıklar, 35-64 yaş grubu için en başat ölüm sebebi

Başlıklar

    • 0.1 ABD’de meydana getirilen bir analiz, ülkedeki kalp hastalığı ve kanser gibi süreğen rahatsızlıkların 35 ila 64 yaş arası grupta bir numaralı ölüm nedeni bulunduğunu ortaya koydu.
  • 1 Amerika sıhhat sistemine eleştiri

ABD’de meydana getirilen bir analiz, ülkedeki kalp hastalığı ve kanser gibi süreğen rahatsızlıkların 35 ila 64 yaş arası grupta bir numaralı ölüm nedeni bulunduğunu ortaya koydu.

Washington Post (WP) tarafından, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) dahil mahalli yönetimlerin ölüm verilerine dayanılarak hazırlanan analizde, ülkenin sıhhat karnesi çıkarıldı.

Analizde, ülkedeki silahlı sertlik ve uyuşturucudan ölümlerin kamuoyunda daha görünür olduğu halde 35 ila 64 yaş arası insanlarda kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların bir numaralı ölüm nedeni olduğuna dikkat çekildi.

Özellikle ülkenin cenup ve orta bölgelerinde orta yaş grubu insanların 40 sene öncesine kıyasla süreğen hastalıklara bağlı ölüm oranlarında daha çok artış görülmeye başlandığı aktarılan analizde, buna neden şeklinde de ülkedeki sıhhat sistemine işaret edildi.

ABD sıhhat sistemine eleştiri

Analizde, ABD’nin, öteki gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında koruyucu hekimlik ve sıhhat sektöründe daha azca yatırım yaptığı, yaklaşık hayat süresinin, yoksulluk, ırkçılık, yüksek miktarda işlenmiş gıdadan oluşan sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile sıhhat sistemine güvensizlikten kaynaklı nedenlerle azaldığı belirtildi.

1980’lerin başlangıcında en fakir topluluklardaki insanların ölme olasılığı her sene yüzde 9 iken, bu rakamın son on yılda yüzde 49’a çıktığına vurgu meydana getirilen analizde, “ABD’de artan eşitsizliğin en iyi barometresi artık gelir değil, yaşamın kendisidir. ABD’de servet eşitsizliği artıyor yalnız varlıklı ve fakir toplumlar arasındaki yaklaşık hayat süresi farkı da kat kat daha süratli genişliyor.” ifadeleri paylaşıldı.

Analizde, süreğen hastalıklara misal yayınlanan obeziteye de dikkat çekildi.

Ülkedeki yetişkinlerin 1990’larda yalnızca yüzde 11,6’sı aşırı kilo ile savaşım ederken, bu oranın şu an yüzde 41,9’a çıktığına işaret edildi.

Analizde, 35-64 yaş arası grupta aşırı kiloluluk kaynaklı ölümlerin 1979 ila 2000 içinde iki katına ulaştığı, 2000 ile 2019 içinde da son ölüm oranlarının yeniden ikiye katladığı kaydedildi.

Kaynak : (AA)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort