100 YILLIK HASTANE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ… HANİ RESTORE EDİLECEKTİ?

BANDIRMA’DA yaklaşık 100 sene ilkin kurulan Pertevniyal Hastanesi çürümeye terk edildi. Yıllardır restore edilmeyi bekleyen hastane, madde bağımlısı şahıslar yüzünden çevresine çekince saçmaya başladı.
1925 senesinde zamanın Belediye Başkanı Kaşif Acar’ın girişimleri, Pertevniyal Vakfı sayesinde yapılan, 1932 senesinde tamamlanarak hizmete oluşturulan hastane, çürümeye terk edildi.
1956 yılına kadar belediye içeriğinde hizmet veren hastane, bu tarihte Sağlık Bakanlığına devredildi. Son adıyla ‘Dr. Mustafa Güven Karahan Devlet Hastanesi’ adıyla hizmet veren hastane, yeni yerine taşındıktan sonrasında 13 sene içerisinde bakımsızlıktan harabeye döndü ve uyuşturucu kullanıcıların yuvası oldu. Hastanenin sağlam olarak yalnızca İznik çinileri ve “Pertevniyal Bandırma Hastanesi” yazısı kaldı.

13 senedir restorasyon bekliyor
2019 senesinde Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesine dönemi sağlanan Pertevniyal Hastanesinin restorasyon çalışmasının yapılmasına bir türlü başlanamadı ve zamanı bina çürümeye terk edildi. 2020 senesinde BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafınca binanın bir bölümünün üniversite tarafınca kullanılacağı, kalan bölümünün ise şehir müzesine dönüştürüleceği belirtilmişti.
30 Mart 2021 tarihinde Bandırma Pertevniyal Hastanesi başta olmak suretiyle muhtelif adlar altında kente hizmet eden zamanı bina ve çevresinin restore edilmesi için protokol imzalanmıştı. Onyedi Eylül Üniversitesine ait olan Pertevniyal Hastanesinin restorasyon çalışmasının yapılması için Bandırma Kaymakamlığı, Bandırma Belediyesi ve Onyedi Eylül Üniversitesi arasında protokol imzalandı. İmza törenine zamanın Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun ve Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir katılmıştı.

13 senedir restorasyon bekleyen zamanı bina unutuldu ve çürümeye terk edildi
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, “Hepinizin bilmiş olduğu gibi Pertevniyal Hastanesi 1925 senesinde zamanın belediye başkanı Kaşif Acar tarafınca Pertevniyal Vakfı adına gönderilen parayla yaptırılmıştır. 1932’den 2010’a kadar hizmet veren zamanı hastane yeni hastane binasının yapılmasıyla boşaltılmış ve çürümeye bırakılmıştır. Binanın bu durumuna reaksiyon yayınlayan duyarlı yurttaşlarımızın tepkisi ve uyarısı üstüne binanın restorasyonu bazı zamanlar gündeme gelmiştir. 2019 yılı Haziran ayında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesine tahsis edilen bina için lüzumlu çalışmalar başlatılıyor denilmesine rağmen hiç bir çalışmanın yapılmadığı da ortadadır.
Bandırma Belediyesi ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olmak üzere; Bandırma’nın ekonomik büyümesi ve gelişmesiyle alakalı faaliyetler sürdüren, bu kente karşı sorumlulukları bulunan BANSİAD, Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası ve MÜSİAD gibi alakalı kurumlardan ve yetkili kişilerinden görmediğimizin de altını çizmek istiyoruz. Bu arada binanın tahsis edilmiş olduğu Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinden aldığımız bilgiye göre zamanı binanın restorasyonu için yakın gelecekte rastgele bir çalışmanın yapılmayacağı bilgisini de üzülerek öğrendik. Kentleri var eden, yaşanılır kılan zamanı dokulardır. Bu kültürel varlıklar kente hüviyet kazandırdıkları gibi kentleri diğerlerinden ayırırlar. Bu kentlerde yaşayan insanoğlu da bu varlıklardan etkilenir, onlarla bağ kurar ve kendileri de bu şehir kimliğin bir parçası olurlar. Bu şehir kültürüne haiz insanların yapacağı şey de kendilerine kentlilik bilinci kazandıran bu zamanı varlıklara sahiplenmek ve onları güvenliğini sağlamak olmalıdır. Bu bağlamda yukarıda isimlerini sıraladığımız kurumların ve başkanlarının da buna makul davranma zorunluluğu vardır. Aksi halde kurumlarının başındaki Bandırma kelimesinin hiç bir anlamı ve kıymeti olamaz” dedi.

CHP’li Bandırma Belediyesi görevini yapmalı
Bu kentte vazife yapan yetkili tüm amme görevlilerin aynı hassasiyet içerisinde olmaları gerektiğine vurgu yapan Mutlu, “Hiçbiri bana ne Pertevniyal Hastanesinden dememeli, diyemez de. Şüphesiz ki bu ve aynısı mevzularda Bandırma Belediyesine de mühim görevler düşmektedir. Bandırma Belediyesi mevzuyla alakalı faal bir rol üstlenmeli, kurumlar arası işbirliğini sağlamalı ve binanın tahsisini üniversiteden alarak, hastaneyi tekrar yaşanılır bir yer haline getirmelidir. Sonuç olarak belirttiğimiz gibi hastane binasının kendi kendine yıkılması beklenmeden bir an ilkin restorasyon çalışmalarının başlatılmasını tüm ilgililerden ve yetkililerden beklediğimizi anlatım ediyor, kentin tabii ve kültürel değerlerini koruyan ve onlara sahiplenen her insana de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort