ONUR: BAŞARILI OLAMADIK VE SEÇİMLERİ KAYBETTİK

ADİL OLMAYAN BİR SEÇİM SÜRECİ YAŞADIK

Bandırma Belediye Başkan yardımcısı  Ozan Onur, 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil şartlarda yapılmadığını söyleyerek “ Her şey mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesi için tasarım edilmişti. “ Dedi.

Evet, Millet ittifakı olarak her iki tarzı de kaybettik diyen Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur “ Millet İttifakı olarak hedefimiz ilk turda meclis çoğunluğunu kazanmak ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı seçilmesini sağlamaktı. Ancak etkin olamadık ve her iki tarzı de kaybettik.

Kuşkusuz bu sonuçların oluşmasında çoğu faktör etkili oldu. Öncelikle bütün sistem mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesi üstüne kurulmuştu. Yalan ve iftiralar vardı. Örgütlü bir fenalık bütün seçim sürecinin üstüne kabus gibi çöktü. Kendilerinin bile montaj bulunduğunu kabul etmiş olduğu sahneler taraftar medyanın malzemesi yapıldı. İçişleri Bakanının seçim sonrasına dair garip açıklamaları gündeme taşındı. Özellikle ilk tur seçimlerinde zelzele bölgesinde, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da sandıklara müdahale edilmiş olduğu kayıtlara geçti. Millet ittifakı olarak il ve ilçe seçim kurullarına yoğun itirazlar yapıldı. Bugün Haziran ayının ilk haftasına gelmiş olmamıza rağmak net sonuçların açıklanmamasını bizim şikayetlerimizin ne kadar haklı bulunduğunun göstergesidir.

Kırsal kesim üstünde etkili olan tv yayınlarında CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’na çok kısa süreler verilmesi yüzünden kırsal kitleye yeterince ulaşamadık. Her türlü kara propagandaya rağmak Millet İttifakı olarak % 48 oranında oy almamızın, her 2 kişiden birinin oyunun bizlere gelmesinin mühim mesajlar taşıdığını düşünüyorum.”

İlk turda uygulanan seçim stratejisi doğru değildi

İlk turda Millet İttifakının uyguladığı seçim stratejisinin doğru bulunduğunu düşünmüyorum şeklinde açıklamalarına süren Ozan Onur “ Ekonomik kriz halka tam anlamıyla anlatılamadı. İktidarın yalnızca ülkeyi böldürtmeyiz şeklindeki idrak stratejisi karşısında alternatif politikalar üretilemedi. Kazanılan İstanbul seçimlerindeki bahar havası katiyen ilk tur seçimlerine taşınamadı. Sığınmacılar konusunu ve neticelerini halka anlatamadık. Bir süre sonra ülkedeki demografik sonuçların nelere mal olacağını ortaya koyamadık.

Kazanacak aday konusu ile ilgili yanlışlar yaptığımızı düşünüyorum. Deva ve Gelecek Partilerinin bölgemizdeki ağırlıklarının abartıldığını söyleyebilirim. Sosyal medyada meydana getirilen çalışmaların bütünü yansıtmadığını, aslolan çalışmaların sokakta olması icap ettiğini acı da olsa gördük.

Oy kullanan her 6 kişiden birinin yabancı olması övündüğümüz seçim sisteminin değiştirilebilir bulunduğunu gösterdi. 11 milyon kişinin sandığa gitmemesinin bir demokrasi ayıbı bulunduğunu düşünüyorum.

Balıkesir’de 5 vekillik hedefimiz vardı fakat 2 vekil çıkarabildik

Millet İttifakının oluşmasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük bir çabası bulunduğunun önemini vurgulayan Başkan yardımcısı Ozan Onur “ Aylarca süren çalışmalar kararında Genel Merkezlerin yetkilendirdiği yöneticiler 2500 maddeyi tartışarak mutabakat kapsamında metin haline getirdiler. Genel Başkanlar da yüksek sesle medya üstünden bu metni açıkladılar.

İyi Parti kendi listeleriyle seçime girerken Millet İttifakını oluşturan öteki paydaşlar seçimlere CHP listelerinden girdi. Bu hususta CHP olarak büyük bir fedakarlık yaptığımızı düşünüyorum. Açıklanan milletvekilliği sıralamalarında abartılı rakamlarda vekiller verdik. Bu sayıda verilen milletvekilliklerinin karşılığını aldığımızı söyleyemeyiz. İtiraf etmeliyiz ki bu rakamlar olabildiğince abartılı idi. Balıkesir’de 3. Sıradaki milletvekilliğini Demokrat Parti’ye verilmesi gerektiği kanısındayım. Protokole sadakat yüzünden CHP Balıkesir’de 5 milletvekilliğini hedeflerken ne yazık ki yalnızca 2 mebus çıkarabildik.”

Kongre süreci başlıyor

Seçimlerin sona ermesiyle derhal yenilenme ve değişiklik söylemlerinin başladığını belirten Ozan Onur “ Her vakit bu şekilde olur. Hemen suçlu aramaya başlanır. Bu seçimler kararında da Millet ittifakını oluşturan partiler dışa yönelik mücadeleleri bırakarak iç mücadeleye döndüler. CHP olarak bizde derhal kurultay sürecini başlattık. 2. Yüzyıla girerken ikinci bir Kemal’i çıkarsak da etkin olamadık. Halkımız tarafınca söylemlerimizin mukamele bulmadığını söyleyebiliriz.

Seçimi kaybeden bir partide derhal değişiklik ve yenilenme rüzgarı esmeye başlar. Seçim sonra CHP’de de MYK üyeleri çekilme ettiler. Kemal Kılıçdaroğlu Büyükşehir Belediye Başkanları ve Milletvekilleri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Parti meclisimizde yeni görevlendirilmeler yapıldı. Başlayan kongreler sürecinde il ve ilçelerden adım atmak suretiyle seçim çalışmalarının masaya yatırılacağını ve yeni çözümler ve politikalar üretileceğini düşünüyorum. Yükümüzün de ağır bulunduğunun farkındayım. Milletvekili olan arkadaşlarımızı da yoğun bir gidişat bekliyor.

Can Atalay’ın tahliye edilmemesi demokrasi ayıbıdır

Ak Parti Hükümetinin önümüzdeki politikalarının ipuçlarını görmeye başladık. Kavga siyaseti devam edecek toplumla kucaklaşma gene olmayacak. Zira MHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı kalmadı. Hakkındaki fezlekeleri derhal işleme koyalım demeleri tabloyu net olarak gözler önüne seriyor. Birde Hatay TİP Milletvekili seçilen halen hapiste tutulan Can Atalay’ın tahliye edilmemesi demokrasi ayıbıdır.

Evet! Yanıldık ve tarzı kaybettik. Bu yenilgiden ders çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Yapacağımız kongreler ile güçleneceğiz, gelişeceğiz. Parti içi demokrasi, şeffaflık, emeğe hürmet bizim eğer olmazsa olmazlarımızdır. CHP Kökleri Kurtuluş savaşına dayanan ve savaş meydanlarında kurulan bir partidir. El ele verir birlikte hareket edersek çoğu zorluğu aşarız. Biz Bandırma’da yaşayan CHP’liler olarak üzerimize düşeni bugüne dek iyi mi yaptıksa gene hazırlamaya devam edeceğiz.

2023 seçimleri tarihimizdeki kara bir lekedir

Ben 2023 seçimlerinin tarihimize düşen bir kara kir bulunduğunu düşünüyorum. Her şeye rağmen, yeni seçilen 600 milletvekiline, Bakanlar Kuruluna ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başarılar diliyorum.” Dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort