Bekaert İzmit’te dram var: Nazi kampı benzetmesi!

Bekaert İzmit Fabrikasında örgütlü Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şubesi, bir süredir işveren tarafıyla ek zam pazarlığı yapıyordu. Ancak ek zam pazarlığı sürerken işveren, işçi ve iş yeri temsilcisi olan Selçuk Atmaca ve iki işçiyi işten attı. Bu gelişme üzerine sendika ile işveren tarafı ile atılan işçilerin geri alınması için görüşmeler yapıldı. Atılan iki işçi geri alındı ancak temsilci Selçuk Atmaca işe geri alınmadı.

FABRİKAYA KAPANDILAR

Fabrikadan atılan Selçuk Atmaca’nın işe geri alınması adına işçiler tam bir birlik sağladı. Dün 08:00-16:00 vardiyası Atmaca’nın işe alınması için fabrikada beklemeye başladı. Sendika ve işveren arasında geçen görüşmede bir sonuç çıkmadı. Dünden bu yana Bekaert işçileri kendini fabrikaya kapatarak direnişe başladı.

YEMEĞE BİLE İZİN YOK

Bekaert İzmit Fabrikasında örgütlü Birleşik Metal İş Sendikası, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle ek zam talep ederken, işveren tarafı bu talebe olumlu yanıt vermiyor. Eylem başlatan işçilere karşı işverenin tutumu ise oldukça sert. Fabrikada yemekhane kitleniyor. İşçilerin dışarıdan fabrikaya yemek sokmasına dahi izin verilmiyor.

NAZİ KAMPI BENZETMESİ

Bazı işçiler yaşadıkları için bir, “Nazi kampı” benzetmesi yaparken, işçiler talepleri yerine gelene kadar mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çiziyor. Öte yandan bir işçi ile kızının demir tellerin ardından konuşması, yaşanan sürecin ikonik fotoğraflarından biri haline geldi.

GENEL MERKEZDEN AÇIKLAMA GELDİ

Birleşik Metal İş Genel Yönetim Kurulu, Bekaert İzmit Fabrikasında yaşanan süreçle ilgili bir basın açıklaması yayınlayarak şu ifadelere yer verdi:
“Sendikamızın örgütlü olduğu Bekaert İzmit Çelik Kord fabrikasında işyeri baş temsilcimizin işten çıkartılması üzerine üyelerimiz dün gündüz vardiyasında demokratik tepkilerini göstererek fabrikadan ayrılmadılar. Gece vardiyasına gelen üyelerimiz ise işverenin talimatıyla fabrikaya güvenlik gerekçesiyle alınmadılar. Bekaert’te dün akşam ve bu sabah işverenin engellemesiyle üretim yapılamamaktadır.

DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE DUYURMAK İSTEDİLER

Yüksek enflasyon sonucunda işçilerin alım gücü düşmüş ve ücretleri reel olarak erimiştir. Hızla artan yoksullaşma ve hayat pahalılığı karşısında Bekaert fabrikasında üyelerimizin ücretlerine bir iyileştirme yapılması için ek zam talebinde bulunduk. İşverenlik ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine ek zam eylemlerine başlayan üyelerimiz yemek ve çay saatlerinde taleplerini demokratik bir biçimde duyurmaya çalıştılar.

SLOGAN YÜZÜNDEN İŞTEN ATILDILAR

Sendikal faaliyetini yürüten sendika temsilcimizin slogan attığı gerekçesiyle işten çıkartılması kabul edilemez. İşten çıkartılan temsilcimizi derhal işbaşı yaptırın. Güvenlik gerekçesiyle fabrikaya almadığınız üyelerimizi tezgahlarının başına geçmelerine engel olmayın, Bekaert’te üretimi başlatın!

YİYECEĞE ERİŞİM ENGELİ

Şu anda fabrikada yemek vermediğiniz ve yiyecek erişimine engel olduğunuz yüzlerce işçi tüm engellemelerinize rağmen üretimi sürdürmeye çalışıyor. 2023 yılında Belçikalı sermayeli Avrupalı bir şirketin 18.yy’dan kalma yöntemlere sarılması büyük bir acziyetin göstergesi. Bekaert işçilerini açlıkla korkutamazsınız.

TEK TARAFLI ÇALIŞMA BARIŞI TESİS EDİLEMEZ

Aynı zamanda Kocaeli Şubemiz Yönetim Kurulu üyesi olan sendika baş temsilcimiz işbaşı yaptırılmadan, endüstriyel ilişkilerden kaynaklı sorunların çözümü ve üyelerimizin talepleri işverenlik ve sendika yönetimiyle ele alınarak çözümlenmeden Bekaert’te tek taraflı çalışma barışı tesis edilemez. Bu doğrultuda Bekaert işçilerinin demokratik eylemi kararlılıkla devam edecektir.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort