Kelebek Hastalığı Nedir, Neden Olur? Kelebek Hastalığı İyileşir Mi? Kelebek Hastalığı Tedavisi

Lupus pozitif halk arasında Kelebek hastalığı olarak biliniyor. Sistemik Lupus olarak da adlandırılan kronik bir otoimmün hastalık olan Lupus nedenleri merak ediliyor. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına ve organlarına saldırmasına neden olan hastalıklar kategorisinde yer alan Lupus’un tedavisi var mı araştırılıyor. Peki, Kelebek hastalığı nedir, neden olur? Kelebek hastalığı iyileşir mi? Kelebek hastalığı tedavisi var mı? İşte yanıtı..

KELEBEK HASTALIĞI NEDİR, NEDEN OLUR?

Kelebek hastalığı olarak bilinen Epidermolysis Bullosa (EB), genetik bir bozukluktan kaynaklanan bir cilt hastalığıdır. Hastalığın sebebi cildin katmanları arasında bağlantı sağlayan proteinlerin anormal veya eksik üretimine dayanır. EB’nin nedeni Genetik Mutasyonlar, Kalıtım, Genler ve Proteinlerdir. Bu genetik bozukluklar, cildin üst katmanı olan epidermis ile alttaki dermis katmanı arasındaki bağlantının zayıf olmasına neden olur. Sonuç olarak, cilt travmaya karşı son derece hassastır ve kolayca kabarcıklaşabilir ve soyulabilir. Bazıları doğumda belirgin iken diğerleri daha sonra ortaya çıkabilir. Hastalığın şiddeti ve semptomları, etkilenen genlere ve proteinlere bağlı olarak değişebilir.

KELEBEK HASTALIĞI İYİLEŞİR Mİ?

Kelebek hastalığı olarak bilinen Lupus, genetik bir bozukluktan kaynaklanır. Şu anda kesin bir tedavisi bulunmayan kelebek hastalığı semptomların yönetilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Şiddeti ve semptomları hastalığın alt tipine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı hafif formları olan bireyler, yaşamın ilerleyen dönemlerinde semptomlarda azalma yaşayabilir. Ancak bu hastalığın “iyileştiği” anlamına gelmez. Son yıllarda gen tedavisi ve kök hücre tedavisi gibi deneysel tedavi yöntemleri araştırılıyor. Bu tedaviler, Lupus’un bazı formlarında potansiyel olarak etkili olabilecek yaklaşımlar ancak hala araştırma aşamasında. Bu nedenle şu anda kelebek hastalığının tamamen iyileşmesi mümkün değil.

LUPUS BELİRTİLERİ

Yorgunluk: Birçok lupus hastası sürekli yorgunluk hisseder.

Eklem Ağrısı ve Şişlik: Genellikle bilekler, dizler ve parmaklarda görülür.

Cilt Döküntüleri: Güneş ışığına maruz kaldığında kötüleşen yüzde “kelebek döküntüsü” olarak adlandırılan tipik bir döküntü olabilir.

Güneş Işığında Hassasiyet: Güneşe veya ultraviyole ışığa maruz kalmak belirtilerin kötüleşmesine neden olabilir.

Ağız ve Burun Ülserleri: Genellikle ağrısızdır.

Saç Dökülmesi: Saçların zayıflaması ve dökülmesi.

Parmaklarda Renk Değişikliği: Soğukta ya da streste parmakların renginin beyazdan mora kadar değişmesi (Raynaud fenomeni).

Nefrit: Böbreklerde iltihap, idrarda protein ya da kanda yüksek üre düzeyi ile ortaya çıkabilir.

Akciğer, Kalp, Böbrek ve Diğer Organ Problemleri: Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Nörolojik Belirtiler: Baş ağrısı, baş dönmesi, davranış değişiklikleri veya nöbetler.

Düşük Kan Hücre Sayımı: Bu durum, anemi, kanama veya enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.

Bağışıklık Sistemi Anormallikleri: Bazı otoimmün antikorların (ANA gibi) varlığı.

Anormal Kan Biyokimyası: Özellikle böbrek fonksiyonlarını gösteren testlerde anormallikler olabilir.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort