2024 asgari ücret tahminleri: 17 bin lirayı aşabilir mi?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında 2024 yılı için uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplanacak. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da enflasyon rakamları masada belirleyici olacak. Geçmiş yıllarda yapılan toplantılarda asgari ücret artışları, gerçekleşen enflasyonun üzerinde tespit edilmişti. Özellikle geçen yıl asgari ücrete yapılan iki artışla toplam yüzde 110’lik bir zammın gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, bu yılki zammın da yüksek olabileceği tahmin ediliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyonun getirdiği yükü azaltma konusunda ortak bir hedeflerinin olduğunu ifade etti. Bakan Işıkhan, ekonominin birinci önceliğinin vatandaşların refahını artırmak olduğunu, sosyal diyalog ve iş dünyasının güçlendirilmesiyle sürdürülebilir büyüme ve istihdamın gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Orta Vadeli Program’da yüzde 65’lik bir enflasyon öngörüsü bulunuyor. Bu öngörüye göre 6 aylık enflasyon yüzde 37,76, memurlar için enflasyon farkı ile yapılacak zam oranı ise yüzde 49,46 olarak hesaplanıyor. Şu an için brüt asgari ücret 13 bin 414 TL iken, net ücret 11 bin 402 TL. İki aylık enflasyon oranının yüzde 19,44 olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, 6 aylık enflasyon tahminine göre asgari ücretin 15 bin 707 TL olabileceği hesaplanıyor. Memur zammının yüzde 49,46 olarak referans alınması durumunda ise asgari ücretin 17 bin 42 TL’ye ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu rakamlara ek olarak, bir refah payının da eklenebileceğini düşünürsek, asgari ücretin bu rakamların üzerine çıkması da olası görünüyor.

TÜİK, yıllık enflasyon oranlarını haziran ayında yüzde 38,21, temmuz ayında yüzde 47,83 ve ağustos ayında yüzde 58,94 olarak açıkladı. Bu oranlara dayanarak asgari ücretin temmuz ayında 11 bin 402 lira olarak belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

Bu verilere göre, 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda gözler Aralık ayındaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına çevrildi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort