Ali Akgün: “Kocaeli’de 76 bin 466 bina incelendi”

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi yönetimi, Maide Restoranda basın ile bir araya geldi. Envanter tanıtım toplantısında sunum gerçekleştiren İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen asrın felaketinin ardından Kocaeli’de de hasarlı binaların tespiti ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesiyle birlikte gerçekleştirdikleri hasarlı binaların tespit çalışması hakkında gelinen noktayla ilgili bilgi verdi. Akgün sunumunda inceleme çalışmalarının ardından Kocaeli’de inceledikleri binaların kentsel dönüşüm gerçekleştirildiği sırada altlık olarak kullanılmasını hedeflediklerini söyledi.

RİSKLİ YAPILAR BELİRLENİYOR

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün gerçekleştirdiği sunumda, “Depremlerin ardından Kocaeli’deki binaları incelemek istedik bu kapsamda, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli’de yaşayan inşaat mühendisleriyle iletişime geçti ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla çalışmalara başladı. 6 Şubat depremlerinin ardından Dirençli Şehir Kocaeli isimli proje başlattı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın öncülüğünde başlayan projenin 3. Maddesi biz mühendisleri ilgilendiriyordu. Bilim kurulunun karar verdiği yöntemle Kocaeli’deki deprem riski altındaki yapıların belirlenmesi ile ilgili çalışmaları başlattı” dedi.

KENTTEKİ TÜM BİNALARIN ALTIK OLARAK KULLANILMASINI HEDEFLİYORUZ

Kocaeli’nin 12 ilçesinde çalışmalara başladıklarını belirten Akgün, “27 Temmuz’da başlayan çalışmalarımızın amacı Kocaeli’de Gölcük depremine maruz kalmış mevcut yapı stoku envanterinin değerlendirilmesi ve incelenmesi. Deprem öncesi yapılan 160 bin binayı inceleme hedefi koyduk önümüze. Hızlı tarama yöntemleri var bu yöntemlerle birlikte sahadaki çalışmalarımız devam ediyor. Binaların içerisine girmeden dışarıdan yapılan gözlemle birlikte taramalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu çalışma sonrası kentteki tüm binaların altlık olarak kullanılmasını hedefliyoruz” dedi.

EN HIZLI SONUÇ VERECEK YÖNTEM

Akgün, “Hızlı tarama yöntemi literatürde olan bir yöntem. Kat sayısı, taşıyıcı sistemin tipi, yumuşak kat, ağır çıkma, düşey düzensizlik, plan düzensizliği, kısa kolon, çarpışma etkisi, bina önem sınıfı, görünen bina kalitesi, bina yaşı, zemin eğitimi, deprem tehlike bölgesi, zemin sınıfı gibi durumlara bakıyoruz. Bizim bu kullandığımız yöntem bilimsel bir yöntemdir. Bizim gibi fay hattı üzerinde yalayan şehirlerde yapı stokunun belirlenmesinde hızlı tarama yöntemi en hızlı sonuç verecek yöntemdir” dedi.

76 BİN 466 YAPININ İNCELEMESİ TAMAMLANDI 

Son olarak Akgün, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin elinde tüm teknik bilgiler bulunuyor. Biz de kısımlara bölündük ve birinci derence olarak belirlenen bölgelerde çalışmalara başladık. Çalışmalar 12 ilçede başladı. 101 kişilik saha ekibi ve 5 kişilik koordinasyon ekibi ile devam ediyoruz. Günlük 2 bin 500 civarında çalışma yapıyoruz. 27 Temmuz tarihinden bu yana günlük istatistik verilerine baktığımızda toplam 76 bin 466 yapının incelendiği bunlardan 8 bin 112’sinin yığma, 60 bin 331 betonarme, 512’si’nin ahşap olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort