Anayasa Mahkemesi’nden araç sahiplerine kötü haber!

Kahramanmaraş depreminin mali yükünü hafifletmek adına 2023 yılında bir defaya mahsus ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasına dair getirilen düzenleme, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu tepkilerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

AYM, bu başvuruyu bugün esastan görüşerek bir karara vardı. Yüksek Mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun reddine karar verdi. Bu kararla birlikte, araç sahiplerinin ek MTV’yi ödemeleri gerekmeye devam edecek.

Ek MTV’nin Detayları:

Düzenlemenin uygulamaya girdiği tarihte kayıtlı olan tüm taşıtlar ve 2023 yılının sonuna kadar kaydedilecek taşıtlar bu ek vergi kapsamına alındı. Ek MTV’nin tutarı, 2023 yılı için belirlenen MTV miktarı kadar olarak uygulandı. Bu ek verginin taksitleri ise ağustos ve kasım aylarında ödenmek üzere iki eşit taksit halinde belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) paylaştığı verilere göre, bu yılın ek MTV birinci taksiti için 22 Eylül’e kadar toplam 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira ödeme alındı. Bu ödeme, ek MTV’nin birinci taksitinin yüzde 87’sine denk geliyor. Yani, araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğu bu ek vergiyi ödemiş durumda.

Bu kararın ardından, araç sahipleri 2023 yılında ek olarak belirlenen MTV tutarını ödemeye devam edecekler. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı, ek verginin devamı için yasal bir zemin oluşturdu.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort