Dışişleri’nden SİHA açıklaması: ‘Operasyonu etkilemedi’

Dışişleri Bakanlığı’ndan Suriye’de düşürülen SİHA’ya dair meydana getirilen açıklamada “Söz mevzusu hadise, PKK/YPG’ye karşı süren operasyonun icrasını ve belirleme edilen hedeflerin vurulmasını hiç bir şekilde etkilememiştir” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“1 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen terör saldırısı sonrasında, meşru savunma haklarımız doğrultusunda Irak ve Suriye’de PKK/YPG terör hedeflerine yönelik olarak Silahlı Kuvvetlerimiz ve İstihbarat Teşkilatımız tarafınca kapsamlı operasyonlar başlatılmıştır.

Bu çerçevede, dün (5 Ekim) Suriye’nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik yerleri başta olmak suretiyle bölücü terör örgütüne ait birden fazla hedef imha edilmiştir.

Operasyon sırasında üçüncü taraflarla işletilen çatışmasızlık mekanizmasındaki değişik yöntem değerlendirmeler sebebiyle bir Siha kaybedilmiştir. İlgili taraflarla çatışmasızlık mekanizmasının daha faal işletilmesi yönünde lüzumlu tedbirler alınmaktadır. Söz mevzusu hadise, devam etmekte olan operasyonun icrasını ve belirleme edilen hedeflerin vurulmasını hiç bir şekilde etkilememiştir. Irak’ta yapıldığı gibi, terör örgütünün Suriye’de geliştirdiği bütün kabiliyet ve gelir kaynakları sistemli bir halde yok edilmeye devam edilecektir.”

NE OLMUŞTU

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Ekim’de Ankara’da İçişleri Bakanlığı’na yönelik bombalı saldırıyı gerçekleştirenlerin ‘Suriye’den geldiğini’ söyleyerek “Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün tesisler bundan sonrasında meşru hedeftir” demişti. Fidan’ın Irak ve Suriye’ye ‘operasyon’ mesajının ardından, Suriye’nin kuzeyinde belirlenen hedeflere hava operasyonları düzenlendi.

Türkiye’ye ait bir SİHA’nın, Amerika tarafınca düşürülmüş olduğu iddia edilmiş fakat Savunma Bakanlığı kaynakları bu iddiaları yalanlamıştı. Bundan birkaç saat sonra, Washington yönetiminden teyit geldi. Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü General Patrick Ryder, Türkiye’nin sabah saatlerinde Haseke’deki Amerika askerlerinin 1 kilometre civarlarında hava saldırıları düzenlemekte olduğunu, Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının askerlere 500 metreden daha yakın bir mesafeye geldiğini açıkladı.

SİHA’nın bu aşamada tehdit olarak algılandığını ve bir F-16 tarafınca düşürüldüğünü belirten Ryder, “Türkiye’nin Amerika askerlerini kasıtlı olarak hedef aldığına dair bir işaret yok” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort