Deprem nasıl oluşur? Deprem neden meydana gelir?

Depremler, dünya genelinde bazı zamanlar gerçekleştirilen tabii felaketlerdir ve büyük yıkımlara yol açabilirler. Ancak, depremin iyi mi oluştuğunu ve niçin meydana geldiğini anlamak, bu felaketlerle başa çıkmamıza ve korunmamıza destek olabilir. Depremin iyi mi oluştuğunu ve niçin meydana geldiği araştırılmaktadır. Peki, Deprem iyi mi oluşur? Deprem niçin meydana gelir? Detaylar haberimizde…

Deprem, yer sarsıntısı, seizma ya da zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji kararında gerçekleştirilen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik etkinlik ile kastedilen, meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu vakaları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genel anlamda hissedilmezken 7 ve üzeri büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının sertliği Mercalli sertlik ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de felaket kuvveti üstünde etkilidir, bu sebepten yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha fazla hasara niçin olmaktadır.

Depremler, dünya kabuğu içerisindeki büyük kayaların bir anda hareket etmesi kararı meydana gelir. Bu hareket, genel anlamda kayaların birikmiş stresin bir kararı olarak özgür bırakılmasıyla gerçekleşir. Depremler iki temel türde olabilir:

Tektonik Depremler: Dünya’nın kabuğundaki tektonik levhaların etkileşimi sebebiyle meydana gelir. Levhalar, birbirlerine karşı hareket ederken sıkışabilir ya da ayrılabilir, bu da enerjinin özgür kalmasına yol açar.

Volkanik Depremler: Volkanik etkinlik esnasında meydana gelir. Volkanlardan gelen sıcak magmanın ve gazların yol açtığı bu depremler, genel anlamda yanardağ patlamalarının bir kararı olarak ortaya çıkar.

Depremler meydana gelirken oldukça sayıda niçin etkili olabilir. İşte en yaygın nedenler:

Tektonik Levha Hareketleri: Dünya’nın yüzeyi, sürekli olarak hareket eden büyük tektonik levhalarla kaplıdır. Bu levhaların birbiriyle sürtünmesi ya da ayrılması, depremlerin sebeplerinden biridir.

Kırılma Zonları: Kabukta sıkışmış olan enerji, kırılma zonlarında özgür kalabilir ve depremlere yol açabilir.

Volkanik Aktivite: Volkanik patlamalar sırasında, zeminin altında biriken enerjinin bir anda özgür kalması volkanik depremlere niçin olabilir.

İnsan Aktiviteleri: Maden çıkarma, su rezervuarları oluşturma ya da hidrolik kırma gibi insan faaliyetleri, yer kabuğunun dengesini bozarak depremlere niçin olabilir.

Deprem Gündem Eğitim Yaşam Haberler

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort