Kolombiya’da 3 ayda 52 insan hakları savunucusu öldürüldü

Güney ABD ülkesi Kolombiya’da bu senenin ilk üç ayında 52 insan hakları savunucusunun öldürülmüş olduğu aktarıldı. Geçtiğimiz sene 145 benzer cinayetin işlendiği ülkede, bu sene sayıların daha süratli yükseldiği gözlemlendi. Kolombiya’nın insan hakları ombudsmanı, aktivistlerin çoğunun uyuşturucu kaçakçıları dahil yasa dışı etkinlik sürdüren silahlı örgütlerle anlaşamadıkları için öldürüldüklerini aktardı.

Kolombiya merkezli El Tiempo gazetesi, öldürülenlerin içinde 28 toprak ve cemiyet hakları savunucusu, dokuz yerli halkaların hak savunucusu ve dört çiftçilik savunucusu bulunduğunu aktardı. Öldürülenlerin 48’i erkek, dördü kadın. Öldürülenlerden biri ise 14 yaşındaki yerli halkların hak savunucusu Breiner David Cucuname. Cucuname’nin, yerli halkların topraklarını korumak için çaba sarfeden bir silahsız grupla ocak ayında devriyeye çıktığında vurulmuş olduğu belirtildi.

Kolombiya, 2016’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile sulh anlaşması imzalamıştı. O günden beri Kolombiya’da resmi olarak sulh mevcut fakat dünyanın en büyük kokain üreticisi olan ülkede silahlı örgütler etkinlik gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort