Kalp nakli bekleyen 4 yaşındaki Ali’nin annesi: ‘Mutlu bir haber gelsin istiyorum’

Ankara’da yaşayan Ali ve Tuğçe Özduman çiftinin evlatları Ali Göktuğ Özduman, 25 Haziran 2018 tarihinde dünyaya geldi. 8 aylıkken ateş şikayetiyle Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’ne götürülen Ali Özduman, İmmünoloji Kliniği’nde testleri yapılıp evine gönderildi. Teşhis konulması 6 ay devam eden Ali Göktuğ’un hastalığının 14 aylıkken Dilate Kardiyomiyopati yani kalp yetmezliği olduğu öğrenildi. Bunun üstüne Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sevk edilen Ali Göktuğ’a o günden bu zamana kadar 3 yıldır kalp arandığını söyleyen anne Tuğçe Özduman, ailesiyle birlikte Ali Göktuğ için yapmadıkları hiç bir şeyin kalmadığını belirtti. Mahalle arkadaşları da Ali Göktuğ’a yardımcı olmak amaçlı video çekerek organ bağışı talebinde bulundu.

Oğluna kalp bulunması için bir de toplumsal medya hesabı açan anne Tuğçe Özduman, Ali Göktuğ’a kalp yetmezliği teşhisi konulduğundan beri üç kere ev değiştirdiklerini anlatarak, “İlk teşhis koyan hastaneden ECMO aleti olmadığı için Hacettepe Üniversitesi Çocuk Yoğun Bakımı’na sevk edildik. 38 gün kadar bir yatış sürecimiz oldu. İlaçların müspet reaksiyon vermesinden kaynaklı evimize taburcu edildik fakat oldukça yakın takip olarak bu tedavi sürecimiz devam etti” dedi.

“KÖK HÜCRE NAKLİ OLDU, KALBİNE KÖK HÜCRE VERİLDİ”

Ali Göktuğ’un tedavi sürecinin daha huzurlu geçmesi amaçlı hekim tavsiyesiyle kök hücre nakli yapıldığını açıklayan anne Özduman, “Hastalığın ilerleyen süreçlerinde çocuğumuzun devamlı hastalığının yeniden nüksetmesi yoğun bakım yatışlarının sayısını artırdı. En son bu nisan ayının başlangıcında taburcu olup evimize geldik. Kök hücre nakli oldu, kalbine kök hücre verildi. Tedavi aşamasında en azından çocuğun nakil süreci bu hastalıkta ECMO aletine bağlanmadan bir köprü kurmak istedi doktorlarımız. Sağ olsunlar onlar da çocuğumuzla oldukça ilgileniyorlar” diye konuştu.

“BENİM OĞLUM 1,5 SENE KADAR NORMAL SIRADAN KALP NAKLİ BEKLEDİ”

Oğulları için 1,5 sene düzgüsel sıradan kalp nakli beklediklerini özetleyen anne Özduman, “Benim oğlum 1,5 sene kadar düzgüsel sıradan kalp nakli bekledi fakat ocak ayındaki yatışımızda çocuğumun durumu daha ciddi kötüleşince tansiyonu 6,2’ye kadar düştü. Verilen ilaçların adı değişti. Bu süre sonunda acele koduyla kalp aramaya başladık. Buna hastane ve Sağlık Bakanlığı karar veriyor. Sırayla ilgili hiç bir hasta yakınının ve hastanenin bilgisi olmuyor. Bu sene zarfında hastaneye toplam 4 kere yattı 2022’nin başlangıcından itibaren. Çocuğumun durumunun daha da kötüleştiğini ve bu hastalığın ilerleyen süreçlerde düzelmeyeceğini doktorlarımız bizlere devamlı söylüyorlar. Eninde sonunda ECMO’ya bağlanabileceğini, buna hazırlıklı olmamızı belirtiyorlar” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞA İYİ BAKTIĞIMIZI SÖYLÜYOR DOKTORLARIMIZ”

Kök hücre nakli süreci ile ilgili konuşan Özduman, makineye bağlanmadan ilk defa bir çocuğa kök hücre nakli yapıldığını ve o kişinin Ali Göktuğ bulunduğunu söyledi. Anne Özduman, doktorların kendilerine Ali Göktuğ’a oldukça iyi baktıklarını söylediklerini vurgulayarak, “Biz 3 yıldır bu işin içerisinde olduğumuz için çocuğa iyi baktığımızı söylüyor doktorlarımız. Bu süre zarfında diğer hasta olsa yaşamını kaybedebilirdi ya da makineye bakılabilirdi. İyi bakılmış olduğu için çocuk süreci bu yolla atlatıyor fakat ilerisi için makine sürecinin gözüktüğünü belirtiyorlar. Biz de dolayısıyla korktuğumuzdan artık bir farkındalık oluşmasını istedik” dedi.

“3 SENE ÇOK UZUN BİR SENE, BİZ AİLECE NE YAŞADIĞIMIZI KENDİMİZ BİLİRİZ”

Anne Tuğçe Özduman, Ali Göktuğ için bir kez daha kalp nakli çağrısı yaparak şunları kaydetti:

“Çocuk olunca herhalde aileler oldukça romantik düşünüyorlar. Ben buradan onlara seslenmek istiyorum. Organlar toprak olmasın. Bir başkasında yaşam bulması kadar hoş bir şey olamaz. Organını yetmezlik konusu ile ilgili zayıflatan ve kaybeden insanoğlu bu organın değerini oldukça daha oldukça biliyorlar. Siz bağış yaptığınızda o organa oldukça iyi bakacaklarından emin olsunlar. 3 sene oldukça uzun bir sene. Biz ailece ne yaşadığımızı kendimiz biliriz. Artık bizlere de sevinçli bir haber gelsin istiyorum. Geceleri uykusuz kalmaktan yorulduk. Ailecek her günümüz karamsar. Sofraya oturduğumuzda yüzümüz gülmüyor. Büyük oğlumla ilgilenemez oldum. Bizi bu süreçten kurtaracak yalnızca ailelerin artık bir ‘evet’ demesine kaldı. Lütfen ellerini vicdanına koyup empati yapsınlar.”

Özduman, yurt dışına da kontrol gönderdiklerini, oğlunun hastalığının geçirdiği bir grip enfeksiyonundan kaynaklandığını ve kalp hastalığı öncesi rastgele bir problemi olmadığını da vurguladı.

“OĞLUMA KALP NAKLİ YAPILIRSA KARACİĞERİMİ BAĞIŞLAYACAĞIM”

Anne Özduman, kendisine bir laf verdiğini, Ali Göktuğ’a kalp nakli yapılır ve düzgüsel hayatına dönerse karaciğerini bağışlayacağını açıklayarak, “1 sene veriyor doktorlar nakilden sonrasında düzgüsel yaşamını derli toplu bir halde sürdürme süreci olarak. Birinci yılında düzgüsel hayatına dönerek düzeldiğini görürsem ben de karaciğer nakli olarak bir başkasına nakil vereceğimi söylemek istiyorum. Bu da benim diyetim olacak. Bu hususta laf veriyorum” dedi.

Ali Göktuğ’un ağabeyi Alptuğ Özduman ise, “Kardeşimin kalp nakli olmasını istiyorum. Düzelip benimle oyunlar oynamasını istiyorum. Onu oldukça seviyorum. Kardeşimle gün boyu oyunlar oynuyoruz” diye konuştu.

Ali Göktuğ’da 7 ay ilkin kalp yetmezliğine bağlı böbrek yetmezliği de başladı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort