İngiltere salgından çıkışın etkisiyle son bir yılda kamu borçlanmasını azalttı

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), ülkede 2021 Nisan-2022 Mart tarihlerini içine alan (vergi yılı) dönemde amme bankaları hariç amme borcuna dair verileri açıkladı. Buna göre, mart ayı sonu itibarıyla amme bankaları hariç amme borcu 151,8 milyar sterline geriledi.

ONS açıklamasında, amme borcunun istila sebebiyle bundan önceki vergi senesinde (2020 Nisan-2021 Mart) 317,6 milyar sterlin seviyesinde olduğu hatırlatıldı.

İngiliz hükümetinin salgında çalışamayacak halinde olanlar için oluşturduğu maaş yardımcı programının geçen sene eylül ayında sonlandırılmasıyla kamunun borçlanma ihtiyacı azaldı.

İngiliz ekonomisinin geçen yıldan bu yana açılması yönündeki adımların vergi gelirlerinin çoğaltması da borçlanma ihtiyacı konusu ile ilgili hükümetin üstündeki baskıyı hafifletti.

ONS verilerine göre, İngiltere’nin toplam vergi gelirleri, geçen senenin nisan ayının basından bu senenin mart ayının sonuna kadarki dönemde 94,3 milyar artarak 619,9 milyar sterline yükseldi.

Yine ONS verilerine göre, ülkenin toplam amme borcu ise son vergi senesinde toplam 2 trilyon 343,8 milyar sterline yükseldi.

Böylece İngiltere’nin amme borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya payı 2,3 baz puan artarak yüzde 96,2’ye yükselmiş oldu.

Verilere dair açıklamada bulunan İngiltere’nin Maliye Bakanı Rishi Sunak, “Kamu borcu 1960’lardan bu yana en yüksek seviyelerde ve artan enflasyon borç ürem maliyetlerimizi artırıyor. Bu da gelecek nesilleri daha çok borç altında bırakmaktan kaçınmak için amme maliyesini sürdürülebilir bir halde yönetmemiz gerektiği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort