Gebze’de üretilen 5 İHA, İngiltere’ye ihraç edildi

Gebze’de üretilen 5 İHA, İngiltere’ye ihraç edildi

Gebze Teknik Üniversitesi Dronepark’te hizmet veren firma, kendi içeriğinde ürettiği asgari 15 kilo yük kapasitesi bulunan ve 130 kilometre menzilde uçuş gerçekleştirebilen İHA’yı İngiltere’ye ihraç etti. Yerli ve ulusal yazılıma sahip İHA, İngiltere’de satın alınan şirket tarafınca ilaçların ve sıhhat kurumlarının gereksinim duyan mamüllerin taşınması amacıyla kullanılacak. Kargo ve lojistik taşımacılığı alanında çoğu ihtiyaca cevap verebilecek özellikte olan İHA’nın ilerleyen süreçte İngiltere’de etken olarak kullanılması planlanıyor.

İhracatın kararlaştırılmasının sonrasında Gebze Teknik Üniversitesi’nde yapılan imza törenine Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, İHA’nın üretildiği şirketin genel müdürü Murat Islıoğlu ve İngiliz şirketin kurucusu Jon Parker katıldı. İmzaların atılmasının ardından ihraç edilecek 5 İHA’dan 1’i, üniversite yerleşkesinde bulunan Dronepark’ta test uçuşu yaptı. Pist üstünden kalkan İHA, uçuşu başarıyla tamamladıktan sonra iniş yaptı.   

‘TÜRKİYE BU KONUDA SÜPER GÜÇ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’  

Test uçuşunun sonrasında Jon Parker, “Biz dünya genelinde pilot eğitimi veren bir okuluz. Bizim eğitim verebilmemiz, yeni nesilleri eğitebilmemiz için yeni nesil araçlarla eğitim yapmamız gerekiyor. Bu gördüğünüz vasıta da teknolojinin son ürünü bir araç. İlk siparişimizde 5 adet vasıta satın aldık. Bu toplamda 1 milyon 250 bin dolara mal oldu. Ancak geleceği düşündüğümüzde bu çok küçük bir yatırım. Türkiye harbiden bu hususta bir süper güç olma yolunda ilerliyor. Gerçekten ileride de oldukça büyük başarılara imza atılacağını düşünüyorum. Bizim beraber çalıştığımız firmaların pilotları, eğitim amaçları bu araçları uçuracaklar. Ayrıca ilaçların taşınması, sıhhat kurumlarından gereksinim duyan bölgelere taşınmasında kullanılacak ve daha hayal edemeyeceğimiz bir sürü alanı var” diye konuştu.  

62679c29bf214427788c130a.png

GURURLUYUZ’  

Katma kıymeti yüksek olan ürünü dünyanın önde gelen ülkelerinden birine ihraç etmenin, kendilerini sevinçli ettiğini belirten Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, “Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark’ında kurulan Dronepark Türkiye’de ilk. Drone teknolojileri konusu ile alakalı havacılık kümelenmesini bir araya getiren bir yapı. Bu yapı içerisinde Türk Drone Konsorsiyumu kuruldu. Bu yapı şu anda faaliyetinin kararı drone’u da üretmiştir. Mutluyuz, gururluyuz. GTÜ’nün ismi artık İngiltere’de de duyulacaktır. Bu ulaşılması oldukça mükemmel hoş olan bir sonuçtur. Bunu gerçekleştiren bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi. 

‘BİZİM İÇİN TARİHİ GÜN’  

Drone teknolojileri konusu ile alakalı kendileri için oldukça önemli adım bulunduğunu söyleyen Murat Islıoğlu ise şunları kaydetti: 

“Bugün bu uçağı çoğu ülkeye pazarlayabilirsiniz fakat Avrupa ülkesine satmak ayrı bir konu. İngiltere’ye 5 adet ‘Jackal’ satmış ve bunun anlaşmasını imzalamış olmaktan büyük saadet duyuyoruz. ‘Jackal’ havacılık sektörüne kargo ve lojistik taşımacılığı için geliştirilmiş bir uçak. Neticede bu bir hava aracı, maksadı bu olsa da gereksinim halinde, program ve donanım tamamiyle bizim şirketimize ait. Bununla alakalı gereksinim duyulacak her alanda biz bunu geliştirebilecek ve servis edebilecek bir noktadayız. İngiltere’ye ilk 5 uçağı satmaktan büyük saadet duyuyoruz. Biz İngiliz şirketin mühendisleri ve pilotlarıyla oldukça yakın çabalama içerisindeyiz. Onlar da bizim yapmış olduğumuz faaliyetleri oldukça yakından gördüler. Bizzat tanık oldular. Uçağın kontrolünü pilot arkadaşlarımıza verdiğimizde bizzat dediği şey şuydu ‘Ya ne kadar kullanım kolaylığı var. Ne kadar huzurlu kullanılabiliyor’ yani bizim tasarladığımız bu uçağın pilot açısından da eğitilmesi ve öğretilmesi harbiden kolay. Kokpit tasarımı da oldukça değişik bir noktada. Güncel havacılık normlarına uygun, sertifikasyonu yapılma hepimiz tarafınca gereksinim duyulan noktada oldukça kolaylıkla kullanılabilecek orijinal bir tasarım.” (DHA)  

 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort