Sri Lanka’da halkın öfkesi dinmeyecek

Ekonomik krizin pençesindeki Sri Lanka’da iktidara hiddet büyürken Jaffna Üniversitesi’nden Kadirgamar, probleminin neo liberal politikalar bulunduğunu söylüyor.

DÜNYA 09.04.2022 09:38

Sri Lanka’da halkın öfkesi dinmeyecek

Abone Ol google-news

Umut SERDAROĞLU

Güney Asya’nın fakir ülkelerinden Sri Lanka’da ekonomik kriz derinleşirken otoriter Başkan Gotabaya Rajapaksa’ya yönelik 1 Nisan’da başlayan protestolar devam ediyor. Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşan ülkede halk krizin sorumlusu olarak görmüş olduğu Rajapaksa’dan hesap sorarken artan protestolar sonra geçtiğimiz günlerde ülkede geçici süreliğine sokağa çıkma yasağı ve inanılmaz hal duyuru edildi. Protestocular devlet başkanının istifasını isterken Rajapaksa her fırsatta görevine devam edeceğini söylüyor.

SORUN NEOLİBERAL POLİTİKALAR

Ekonomik kriz ve Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’ya yönelik protestoların ilerleyen günlerde de devam edeceğini söyleyen Jaffna Üniversitesi’nden Sosyolog Ahilan Kadirgamar, ekonomik krizin temelinin izlenen neoliberal politikalar bulunduğunu dile getirdi. Sri Lanka’nın neo liberal politikaları benimseyen ilk Güney Asya ülkesi bulunduğunu söyleyen Kadirgamar, zamanın iktidarının 1977’de Şili diktatörü Augusto Pinochet’ten etkilenerek bu sistemi hayata geçirdiğini belirtti.

Neoliberal politikalarla birlikte oldukça otoriter bir hükümet kurulduğunu kaydeden Kadirgamar, “Finansal akışın sağlanması için dış borçlarda büyük bir artış yaşandı, hükümet tarafınca sendikalara yönelik saldırılar gerçekleşti ve ülkeyi 1982 senesinde iç savaşa sürükledi. Bu devre planlanması ihtiyaç duyulan ekonomik atılımlar savaştan kaynaklı ertelenmesiyle dış borçlarda büyük artış yaşandı” dedi.

sri-lanka-da-halkin-ofkesi-dinmeyecek-1001304-1.
Ahilan Kadirgamar- Jaffna Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

PANDEMİ ÜLKENİN SORUNLARINI KATLADI

Dünyayı saran pandemiyle birlikte krizin asla olmadığı kadar arttığını söyleyen Kadirgamar, bilhassa gezim sektörünün bu durumdan yoğun etkilendiğini, bunun da ülkeyi iflasa sürüklediğini anlatım etti. Kadirgamar, “Pandemi döneminde gezim büyük sekteye uğradı. Sri Lanka pandemi öncesinde gezim ile bir miktar hasılat elde edebiliyordu fakat artık bunu da gitti. Ülkede ithalat problemi arttı, enflasyon giderek yükseliyor ve hükümet buna yönelik asla bir adım atmıyor” ifadelerini kullandı.

KITLIK TEHLİKESİ KAPIYA DAYANDI

Halkın Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’ya yönelik tepkilerine de değinen Kadirgamar, başkanın koltuk sevdasının Sri Lankalıları çileden çıkardığını, ekonomik krize yönelik rastgele bir adım atılmamasının öfkeyi büyüttüğünü kaydetti.

Parlement Sözcüsü Mahinda Yapa Abeywardana’nın 22 milyonluk nüfusun ‘kıtlık’ tehlikesiyle yüz yüze olduğu yönündeki laflarını de değerlendiren Kadirgamar, “Evet bu vaziyet gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı. Ülkede geçen sene başlayan kıtlığa karşı tedbir alınamadığını vurgulayan Kadirgamar, toplum içinde bu hususta büyük bir kaygı olduğunu, bu probleminin da büyüyerek devam edecek gibi durduğuna dikkat çekti.

RAJAPAKSA HANEDANLIĞI

Sri Lanka’nın yaşamış olduğu problemlerden Rajapaksa ailesi görevli tutuluyor. Kadirgamar da ailenin nefret objesi bulunduğunu belirtiyor. 2005’ten bu yana ülke siyasetine egemen olan Rajapaksa ailesi, 2020’de Mahinda Rajapaksa liderliğindeki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi’nin parlamentodaki 225 sandalyeden 145’ini elde etmesiyle ülkeye resmen el koydu. Kabinenin kilit pozisyonlarını aile üyeleri doldururken mevcut Devlet Başkanı Gotabaya’nın abisi Başbakan Mahinda Rajapaksa 2005-2015 yılları aralığında Devlet Başkanı olarak vazife yaptı. Gotabaya Rajapaksa ise aynı kuşakta Savunma ve Kentsel Gelişim Bakanlığı görevlerini yürüttü.

Rajapaksalar 2015’te seçimleri kaybetse de 2019’da tekrar devletin başına tekrar geçti. Bu sefer devlet başkanı olarak seçilen Gotabaya Rajapaksa, başbakanlığa kardeşi Mahinda Rajapaksa’yı geçirirken Maliye Bakanı ve Tarım Bakanı olarak öteki kardeşler Basil Rajapaksa ile Chamal Rajapaksa’yı atadı. Spor Bakanı olarak ise başbakanın oğlu Namal Rajapaksa getirildi.

Ülkeyi senelerce demir yumrukla yöneten azınlık karşıtı Sinhala Budist Milliyetçisi Mahinda Rajapaksa, devlet başkanı olarak vazife yapmış olduğu 2009’da Tamil Halkı’na yönelik yapılan katliamdan da sorumlu. Ordunun Tamil Elam Özgürlük Kaplanları’na (LTTE) yönelik başlatmış olduğu operasyonda on binlerce şahıs yaşamanı yitirmişti.

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort