S-300’ler Ukrayna’da

Amerika ve Batılı ülkelerin tabanca yığdığı Ukrayna’ya Slovakya S-300 hava müdafaa sistemini affetme sonucu aldı. Karşılığında dördüncü Patriot bataryası akacak.

DÜNYA 09.04.2022 10:02

S-300’ler Ukrayna’da

Abone Ol google-news

Dış Haberler Servisi

Savaşın ilk gününden bu yana hava müdafaa sistemi istek eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski istediğini aldı. ABD’nin onayıyla Slovakya, Sovyetler Birliği döneminden kalma S-300 hava müdafaa sistemini Ukrayna’ya affetme sonucu aldı. Başbakan Eduard Heger, bu adımın Ukrayna’nın isteği üstüne atıldığını ve Slovakya’nın Rusya ile yaşanmış olan savaşa dahil olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Zelenski, 16 Mart’ta Amerikan Kongresine hitaben yapmış olduğu konuşmada tabanca ve tabanca sistemleri talebini yinelemiş, isim vererek S-300 roket müdafaa sistemlerine gereksinimleri bulunduğunu kaydetmişti.

BATARYA YOLDA

İşgal öncesinde Ukrayna’nın elinde 100 kadar S-300 bataryası bulunduğu, fakat 40 kadarının savaşta tahrip olduğu tahmin ediliyor. Slovakya, 1993 senesinde Çekoslavakya’nın bölünmesi sonra bir tane S-300 bataryasını envanterine geçirmişti.

Zelenski’nin isteği ve ABD’nin girişimleri sonra Slovakya, elindeki S-300 sistemini Ukrayna’ya verebileceğini bildirmiş, fakat bunun karşılığında kendi hava sahasının güvenliği için modern Patriot sistemlerinin yerleştirilmesini istek etmişti. Savunma Bakanı Yaroslav Nad da, müttefiklerin Slovakya’ya dördüncü Patriot bataryasını gelecek hafta göndereceğini bildirdi. Önceki bataryalar, Hollanda ve Almanya tarafınca Mart ayında sevk edilmişti.

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort