Kremlin Sözcüsü Peskov: ‘Önemli askeri kayıplarımız var ve bu bizim için büyük bir trajedi’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının sonrasında ilk kez İngiliz basınına beyanat verdi. Peskov, Sky News’e verdiği röportajda Rusya’nın savaş suçları işlediğine dair iddiaları reddederek, Rusya’nın birden fazla asker kaybettiğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’da ne ölçüde yitik verdiği sorusu üstüne Peskov, “Önemli asker kayıplarımız var. Ve bu bizim açımızdan büyük bir trajedi” dedi.

Peskov, Rusya birliklerinin Ukrayna’daki Kiev ve Çernihiv bölgelerinden “iyi niyet” olarak çekildiğini iddia ederek, “Ukrayna kurulu ile meydana getirilen görüşmeler esnasında bir iyi niyet göstergesi olarak askerler o bölgeden harbiden çekildi. Bu bölgelerdeki gerilimi kaldırmaya çalışmak ve Rusya’nın müzakereleri sürdürmek için huzurlu koşullar oluşturmaya harbiden hazır bulunduğunu göstermek için iyi niyetli bir hareketin göstergesiydi” dedi.

Mariupol’deki hastane saldırısını yalanladı

Rusya Hava Kuvvetleri tarafınca Ukrayna’nın Mariupol kentindeki bir doğum hastanesini bombaladığı iddialarını yalanlayan Peskov, “Mariupol’deki hastane sahteydi ve bunun düzmece olduğuna inanmak için oldukça ciddi nedenlerimiz var” dedi.

Mariupol’ün Rusya’nın ayrı bir devlet olarak tanımış olduğu “Luhansk Halk Cumhuriyeti”nin bir parçası bulunduğunu söyleyen Peskov, Rus askerlerinin “sekiz senedir Ukrayna’dan gelen ağır bombardımandan muzdarip insanlara yardım etmek için” orada bulunduğunu iddia etti. Peskov ayrıca, Ukrayna sokaklarında cansız bedenleri bulunan sivillerin doğrulanmış fotoğrafları ve uydu görüntülerinin de “sahte” bulunduğunu söyledi. Peskov, Bucha sokaklarında görüntülenen cansız bedenlerin fotoğrafları için, “İyi planlanmış bir imadan diğer bir şey değil” şeklinde konuştu.

Savaşın başlamasından bu yana kaç sivilin öldüğünü açıklaması istenen Peskov, rakamlar “doğrulanmadığı” için yanıt vermekten kaçındı. Peskov, bunun bir savaş değil, lüzumlu olan bir “özel askeri operasyon” bulunduğunu anlatım etti. Peskov, “Ordumuz bu operasyonu sona erdirmek için elinden geleni yapıyor. Önümüzdeki günlerde, öngörülebilir gelecekte bu operasyonun hedeflerine ulaşacağını ya da Rus ve Ukrayna kurulu arasındaki müzakerelerle bitireceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.

“NATO’nun aslolan amacı çatışma çıkarmak”

NATO’nun işgal sebebiyle artık daha kuvvetli bulunduğunu söyleyen Peskov, “Durumu tekrar dengelememiz gerekiyor ve kendi güvenliğimizi sağlamak için ek önlemler almalıyız. Çünkü NATO’nun ülkemize karşı olmasından derinden endişeliyiz. NATO çatışma için tasarlandı ve varlığının aslolan amacı ülkemize karşı koymaktır. Çatışma, barışçıl bir ittifak değil” dedi.

Peskov, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı durumunda Rusya’nın “güvenliğini sağlamak için batı kanadını daha kuvvetli hale getirmek” zorunda kalacağını da laflarına ekledi.

Peskov, Johnson’ı “yapıcı” olmamakla suçladı

Peskov, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı Rusya’ya yönelik eleştirilerinde yapıcı olmamakla suçlayarak, “Operasyonun başından beri Rusya hakkında söylemlerinde ve tavrında yapıcı değil. Donbass’ta insanoğlu Ukraynalı milliyetçiler tarafınca öldürüldüğünde, bombardımana tutulduğunda Johnson’dan hiç bir haber duymadık” dedi.

Peskov, Putin’in savaş suçları mahkemesine çıkacağına dair birçok öneriyi reddederek, “Bunun için bir olasılık görmüyoruz, realist bulmuyoruz” dedi.

Aylin Albayrak – Erhan Altıparmak

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort