Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya alınması için yarın oylama yapılacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Sözcüsü Paulina Kubiak yapmış olduğu açıklamada, BM Genel Kurulu’nun Ukrayna’nın işgali sebebiyle Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya katılması için yarın oylama yapacağını aktardı. ABD’nin isteği üstüne Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin askıya katılması için Genel Kurul’un 193 üyesinin çağrı edilmiş olduğu ve Rusya’nın üyeliğinin askıya katılması için ülkelerin minimum üçte ikisinin lehte oy kullanımı gerekiyor.

2006 senesinde oluşturulan, İnsan Hakları Konseyi, BM Genel Kurulu tarafınca seçilen 47 üye ülkeden oluşuyor. Konseyin rolü ise insan haklarını desteklemek ve BM üyesi ülkelerdeki durumlarını derli toplu olarak gözden geçirmektir. Öte taraftan 2011 senesinde Muammer Kaddafi döneminde Libya, İnsan Hakları Konseyi üyeliği askıya alınmıştı.

ABD, mevzuyu dün BM Güvenlik Konseyi’nde dile getirmişti

BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın Ukrayna’da sivil ölümlere neden olduğu yönündeki iddialara karşı dün gerçekleşen oturumda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması çağrısı yapmış, “Rusya, amacı insan haklarına saygıyı geliştirmek olan bir organda yetkili bir konuma haiz olmamalıdır. Bu yalnızca ikiyüzlülük değil, bunun yanı sıra tehlikelidir” demişti.

Thomas-Greenfield ayrıca, “Rusya’nın insan haklarına ne kadar azca hürmet gösterdiğini her gün daha çok görüyoruz. Rusya’nın İnsan Hakları Konseyi’nde yer alması Konseyin güvenilirliğini zedeliyor. Tüm BM’yi baltalıyor ve bu tamamiyle yanlış” ifadelerini kullanmıştı.

Melike Yazır

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort