Zelenskiy: ‘Avrupa’nın herhangi bir kararsızlığına tahammül edemiyorum’

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine karşı devam eden saldırılarına karşı diplomatik görüşmelere devam ediyor.

Birçok dünya liderinin yanı sıra ülke parlamentolarına da hitap ederek ülkesindeki durumu aktarmaya çalışan Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine karşı saldırılarını aralıksız olarak sürdürdüğüne işaret ederek yardımcı istiyor. Bugün İrlanda Parlamentosu’na hitap eden Zelenskiy Rusya tarafınca Ukrayna’ya ait besin taşıyan gemilerin çıkışının önlendiğini söyleyerek, “Rusya, ihracat için hali hazırda ziraat ürünleri yüklü olan gemileri bütün limanlarımızda engelledi. Bunu neden yapıyorlar? Çünkü onlar için açlık bize, sıradan insanlara karşı bir tahakküm aracı, bir silah. Ukrayna, ihracatta dünyanın önde gelen besin tedarikçilerinden biri. Bu yalnızca aleni ya da açlık tehdidi ile alakalı bir mevzu değil. Afrika ve Asya’daki bir düzineden fazla ülke için bir kıtlık riski var. Çünkü üretim hacimlerinde farkedilir oranda bir kıtlık olacak ve fiyatlar mühim seviyede artacak. Kuzey Afrika ve Asya’nın birtakım bölgelerindeki milyonlarca fakir ailelerin beslemesi daha da zor olacak. Şimdi Ukrayna’da ekin zamanı. Ekinlerimizi tahrip etmek, ziraat altyapımızı yok etmek ve besin krizini kışkırtmayı hedefliyorlar. Rusya, savaşın ilk günlerinden beri açlığı halkımıza karşı kullanıyor. Mariupol’de 1 aydır her şey engellendi. İnsani yardımlar engelleniyor. Yiyecek, su, ilaç. İnsanlar kar varken en azından karı eritip su alıyordu fakat şimdi kar eridi. Gece gündüz bombardımanlar ve hava saldırıları devam ediyor” dedi.

“En azca 167 çocuk öldürüldü”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının 42. günü bulunduğunu hatırlatan Zelenskiy saldırıların başladığı günden bu yana ülkede ziyan olan sivillerle alakalı durumu aktararak, “Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin 42. gününde minimum 167 çocuğun öldürülmüş olduğu gerçeği var. Mariupol’deki kayıpları hemen hemen bilmiyoruz. Diğer şehirlerdeki durumu da bilmiyoruz. Rus bombardımanı kararında 927 eğitim kurumu, 258 hastane hasar gördü, hatta 78 ambulansa ateş açıldı. Kadın ve çocuklardan diğer kimsenin olmadığını net olarak bildikleri kiliseleri, sığınakları bile hedef alıyorlar. Bunu yapan ülke, medeni ülkeler içinde olmayı hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

“Rusya ile bütün ticareti durdurmamız gerekiyor”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı reaksiyon verme konusu ile alakalı Avrupa’yı kifayetsiz kalmakla suçlayan Zelenskiy, “Ukrayna’da yaşanmış olan şeylerden sonrasında dünya Rusya’nın halkımıza karşı işlediği savaş suçları ile alakalı her şeyi biliyorken, birtakım Avrupalı şirketleri Rusya pazarından çıkmalarına ikna etmemiz gerekiyor. Yabancı politikacıları, Rus bankalarının küresel finansal sistemiyle olan bağını kesmemiz gerektiğine dair ikna etmemiz gerekiyor. Avrupa’yı Rus petrolünün, Rus askeri makinelerini yeni finansman kaynaklarıyla beslememesi gerektiğine ikna etmemiz gerekiyor. Avrupa Birliği ortaklarımızı Rusya’ya karşı yaptırımlarını sertleştirmeye çağrı ediyorum. Rusya ile bütün ticareti durdurmamız gerekiyor. Rusya’nın bankalarının dünya finans sistemiyle bağı kesilmelidir. Petrol üstünden oluşan Rus bütçesiyle füzelere, bombalara ve topçu sistemlere para akışı kesilmelidir” şeklinde konuştu. Zelenskiy açıklamasının sonunda İrlanda hükümetinden, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarını katılaştırması için baskı yapmasını istek ederken Ukrayna’nın AB’ye katılması ve savaş sürecindeki desteklerinden kaynaklı İrlanda hükümetine teşekkür etti.

Erhan Altıparmak
 

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort