Amazon’dan yeni Türkiye hamlesi! Açılışı bugün yapıldı

Amazon’un İstanbul Tuzla’daki lojistik merkezinin resmi açılış töreni, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ve medya mensuplarının katılımı ile gerçekleşti. Açılış törenine gönderilmiş olduğu mesajda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 100 milyon doların üstünde bir yatırımla hayata geçen lojistik merkezinin yüzlerce yeni istihdam imkânı elde etmiş olduğundan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Amazon’un Türkiye’deki ilk lojistik merkezinin resmi açılış töreni, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefano Perego, Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan ve Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott’ın katılımı ile gerçekleşti. Amazon’un İstanbul, Tuzla’da bulunan ve 100 milyon doları aşkın bir yatırımla hayata geçirdiği Türkiye’deki ilk lojistik merkezi, faaliyete başladığı Eylül 2022’den bu yana yüzlerce yeni istihdam fırsatı yaratırken, Türkiye’deki KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine ve artan müşteri talebinin karşılanmasına da mühim katkılar sağlıyor.

ERDOĞAN: AMAZON, HER TÜRLÜ TAKDIRI HAK ETMEKTEDİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreni için gönderilmiş olduğu mesajda Amazon lojistik merkezinin ülke ekonomisine elde etmiş olduğu katkıları vurgulayarak şunları kaydetti: “100 milyon doların üstünde bir yatırımla hayata geçen lojistik merkezinin yüzlerce insanımıza istihdam kapısı olacağını öğrenmekten memnuniyet duyduğumu bilhassa anlatım etmek istiyorum. Ülkemizdeki ticari faaliyetlerine 5 sene ilkin başlayan Amazon Türkiye’nin bugün 45 bin müteşebbisle beraber 500 milyon avroluk bir ihracat başarılı olmasını yakalaması, çoğu takdiri hak etmektedir. Temennimiz; istihdam sağlayan, katma kıymet üreten bu tür yatırımların daha da artmasıdır. Son 21 yılda 255 milyar doların üstünde direkt olarak internasyonal yatırım çekmiş bir ülke olarak yerli-yabancı ana para ayrımlarını kabul etmiyoruz. Türkiye’ye inanan, güvenen, Türk ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek için çalışan her insana yardımcı olmayı vazife biliyoruz. Ülkemizin kalkınma yolcuğunda bugüne dek kritik rol oynayan internasyonal yatırımların Türkiye Yüzyılının inşasında da lokomotif rolü üstleneceğine inanıyorum.”

VARANK: AMAZON’A VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Açılış törenine katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, yapmış olduğu konuşmada “Yakın tarihimizin en büyük felaketlerinden olan zelzele sürecinde Amazon, çalışanlarıyla, depolarıyla, uçaklarıyla, elde etmiş olduğu ayni ve nakdi yardımlarıyla seferberliğimize katıldı. Acil ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak adına afet yardım uygulamasını devreye sokarak bizimle beraber sahada oldu. Gösterdiğiniz dayanışmadan kaynaklı şükranlarımı sunuyorum” dedi. Amazon’un bilhassa KOBİ ölçeğindeki işletmelerin işlerini büyütmeleri için mühim katkılar sağladığını vurgulayan Varank, “Amazon Türkiye’nin Ticaret Bakanlığımızla yürüttüğü BiTıklaİhracat uygulamasını da oldukça değerli buluyorum. Hangi ölçekte olursa olsun işletmelerimiz ilk kez ihracatlarını gerçekleştiriyor, küresel pazarlara erişiyorlar. Ayrıca, binden fazla vatandaşımıza kalifiye istihdam imkânı sağlarken bugün resmi olarak açılışını yapacağımız lojistik merkeziyle bu rakam inşallah daha da artacak. Böylesine teknolojik ve sürdürülebilir lojistik merkezinin Amazon’a, işletmelerimize, ekonomimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“BU TESİSİN AYRI BİR ÖNEMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu konuşmasında, “2018 yılından bu yana etkinlik yayınlayan Amazon’un, Türkiye’deki ilk lojistik üssü yatırımını 2022 yılı Mart ayında Bay Perego ile kamuoyuna duyurmuştuk. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak Amazon ekipleri ile bütün süreç süresince yakın ve sıkı bir çabalama yürüttük. Bugün bu teknolojik tesisin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yatırımın değeri, sağlayacağı istihdam, oluşturacağı iş kütlesinin yanı sıra bu tesisin, elektronik ihracatımıza yapacağı katkı ve Türkiye’deki tedarikçilerin küresel pazarlara erişimi için sunmuş olacağı imkân açısından ayrı bir önemi bulunduğunu düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin devamlı gelişen lojistik altyapısı, dijitalleşen ekonomisi ve hızla büyüyen e-ticaret sektörü daha oldukça yatırım için fırsat oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin 100. senesinde açıklanan bu değerli yatırım vesilesiyle Amazon ailesini kutlama eder, Türkiye Yüzyılı’nı yatırım yüzyılı yapma hedefimizde bizimle beraber oldukları için kendilerine teşekkür ederiz” dedi.

“AMAZON, KOBİ’LERİMİZİN DİJİTALLEŞMESİ VE İHRACATINDA ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ OLUŞTURDU”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ise, yapmış olduğu konuşmada “Amazon gibi küresel oyuncuların Türkiye’de faaliyetlerini, ülke ekonomisine sundukları oldukça boyutlu katkıları sebebiyle mühim görüyoruz. Amazon kobilerimizin dijitalleşmesi ve ihracatında mühim bir kaldıraç oluşturdu. Global operasyonlarındaki malumat ve tecrübeyi ekosistemimize kazandırıyor. Dahası, yapmış olduğu entegre yatırımlar ile ülkemizin lojistik kapasitesine mühim katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE ŞİMDİYE KADAR 5,2 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPTIK”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Amazon Avrupa ve Kuzey Amerika Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Stefano Perego, “Amazon, etkinlik gösterdiği ülkelerde uzun yıllardan beri mahalli kalkınmaya katkıda bulunarak çoğu istihdam olanağı ve ekonomik fırsat yaratıyor. Mutlulukla dile getirmek isterim ki Türkiye de bu ülkelerden bir tanesi. Türkiye’de faaliyete başladığımız 2018 yılından bu yana 5,2 milyar liranın üstünde yatırım yaptık ve halihazırda binden fazla şahıs istihdam ediyoruz” diyerek ekledi: “Biz, etkinlik gösterdiğimiz ülkelerde pozitif bir rol oynamayı amaçlayan global bir şirketiz ve bu hedefle küresel ölçeğimizi ve inovasyon yeteneğimizi çalışanlarımızın bir parçası olduğu toplulukları güçlendirmek için kullanmaya çaba gösteriyoruz. Bu bağlamda Türkiye’de de LÖSEV’e (Lösemili Çocuklar Vakfı) yardımcı olmanın ve Lösante Hastanesi’nde tedavi gören yürekli ufak bireylerin deva harcamalarına yardımcı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

 “TÜRKİYE’DE KALİTELİ İSTİHDAM SAĞLAMAK VE İŞ YERİ GÜVENLİĞİ EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ”

 

Açılış konuşmalarının sonrasında Amazon’un sunmuş olduğu modern ve güvenilir çabalama koşulları ile alakalı bilgiler veren Amazon Türkiye Operasyonlar Genel Müdürü Hakan Karadoğan, şunları söyledi: “Türkiye’de açtığımız ilk lojistik merkezimiz, ülkemize olan bağlılığımızın bir göstergesi. Artan müşteri talebinin karşılanması konusu ile alakalı mühim katkılar elde eden merkezimiz, içerisinde mühendislik, bilişim teknolojileri (IT) ve operasyonel rollerin de bulunmuş olduğu geniş bir yelpazede istihdam olanakları sağlıyor. Çalışanlarımızın refahı iş modelimizin temelinde yer ediniyor ve güvenlik, kapsayıcılık ve saygıya dayalı bir çabalama ortamını teşvik ediyoruz. Sunduğumuz bu çabalama ortamına ayrıca çalışanlarımızın bir parçası olduğu toplulukları desteklemek adına alakalı kurumlarla diyalog durumunda olmaya ve yatırımlar hazırlamaya devam ediyoruz.”

 

Amazon, Türkiye’de faaliyetlerine başladığı 2018 yılından bu yana İstanbul’daki kurumsal ofisleri ve lojistik merkezi vasıtasıyla bini aşkın şahsa istihdam sağladı. Dünyanın rastgele bir yerine kurulan bir Amazon lojistik merkezi altmıştan fazla değişik rol vasıtasıyla istihdam olanakları sunuyor. Türkiye’deki çalışanlar ise Amazon.com.tr’de geçerli çalışan indirimlerinin, ek sağlık, yaşam ve kaza sigortasının, esnetilmiş ebeveynlik izninin ve daha fazlasının dahil olduğu kapsamlı yan haklar ve rekabetçi maaşlar ile modern, güvenilir ve kapsayıcı bir çabalama ortamına katılıyor.

 

İş sağlığı ve güvenliği, Amazon’un dünya genelinde gerçekleştirdiği her çeşit operasyonun temelinde bulunuyor. Amazon’un operasyon merkezleri, çalışanların kendilerini güvende hissettiği bir çabalama alanı olarak tasarlanıyor ve her vardiya, iş güvenliği ile alakalı bilgilendirmelerin sonrasında başlıyor. Güvenlik risklerini azaltmak ve iş güvenliğini çoğaltmak firmanın her seviyesindeki karar alma süreçlerinin temel öncelikleri arasında yer ediniyor ve bu doğrultuda firmanın emniyet programı 8 binden fazla iş güvenliği ve sağlığı uzmanı tarafınca destekleniyor.

 “AMAZON, TÜRKİYE’DEKİ KOBİ’LERİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEK”

Resmi açılış töreninde konuşan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott ise, Türkiye’de Amazon’da satış yapan KOBİ’lerin sayısının 2022 senesinde yüzde 50’den fazla artarak 45 binin üstüne çıktığının altını çizdi. KOBİ’lerin ihracat satışları ise 2022’de bundan önceki yıla göre yüzde 60’ın üstünde artarak aşağı yukarı 500 milyon euro oldu. Amazon’un, Türkiye’deki KOBİ’ler için satışlarını artırma, markalaşma ve istihdam yaratarak işlerini büyütme olanağı sağlamak için yenilikler hazırlamaya devam edeceğinin önemini vurgulayan Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott; “Türkiye’de faaliyetlerimize başladığımız günden beri Amazon’da satış yapan girişimcileri ve KOBİ’leri, onlara sunduğumuz birden fazla araç, hizmet ve eğitim uygulamasıyla desteklemek en mühim önceliklerimizden biri oldu. Bu faaliyetlerimizin hem satış ortaklarımız hem de müşteriler için müspet sonuçlar vermeye devam ettiğini görmek bizim açımızdan oldukça gurur verici. Tuzla’da kurduğumuz ilk lojistik merkezimizin Türkiye’deki KOBİ’lerin büyümesine olan katkılarını şimdiden görüyoruz. KOBİ’lerimizin işlerini büyütebilmeleri ve ihracat yapmalarını kolaylaştırmak için lojistik hizmetlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.

AMAZON, TÜRKİYE’DEKİ TOPLUMSAL VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YATIRIMLARINI SÜRDÜRÜYOR

Amazon, istihdama ve KOBİ’lere olan desteklerinin yanı sıra Türkiye’deki sosyal yatırımlarını da sürdürüyor. Şirket, şubat ayında yaşanmış olan zelzele felaketinden saatler sonra, etkilenen bölgelerde etkinlik yayınlayan kurumlar ve sivil cemiyet kuruluşları vasıtasıyla acele ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak adına afet yardım uygulamasını devreye sokmuştu. Amazon ayrıca, depremden etkilenen yerlere kritik yardımcı elde eden sivil cemiyet kuruluşlarına toplam 600 bin dolarlık nakdi bağış taahhüdünde bulunurken, sahada çalışan muhtelif STK’lara on binlerce acele yardım malzemesi sevk etmiş, 16 Amazon mağazasında bağış kampanyaları düzenlemiş, Amerika ve Almanya’dan maksimum gereksinim duyulan malzemeleri taşıyan iki Amazon Air kargo uçağını Türkiye’ye göndermiş ve Amazon Türkiye Afet Yardım Merkezi’ni kurarak mahalli lojistik ortaklarından biriyle beraber 2 bin metrekarelik bir depo alanını, kritik malzemelerin ön saflardaki kuruluşlara taşınmasına yardım eden bir tesise dönüştürmüştü. Ek olarak T.C. Ticaret Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ne katılarak, müşterilerinin depremden etkilenen yerlere gönderilecek ürün bağışlarında bulunmalarını kolaylaştırmış ve Amazon’un İstanbul lojistik merkezinde çalışan uzman operasyon görevlilerinden oluşan bir gönüllü kadrosunu bölgeye sevk ederek amme kurumlarının koordinasyonunda Osmaniye’deki beş deponun yardım operasyonlarına yardımcı olmak adına bir ay süresince saha çalışması yürütmüştü.

Deprem yardımlarına ayrıca Amazon, lojistik merkezi vasıtasıyla değişik alanlardaki sosyal desteklerini de sürdürüyor. Haziran ayında Tuzla Belediyesi ve Habitat Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen “Teknolojiyle Geleceğe Gülümse” projesi, ilk senesinde 4 binden fazla gencin kodlama, makine öğrenimi ve 3d dizayn gibi dijital yetkinliklerini geliştirmelerine fırsat tanıyacak. Amazon, en son açılış töreninde LÖSEV’e (Lösemili Çocuklar Vakfı) olan desteklerini de duyurdu. Şirketin çocukluk çağı kanserinin sembolü altın kurdeleden esin alan ve 2017 yılından bu yana pediatrik hastanelere ve kanserle savaşım eden çocuklar ve ailelerine yardım eden sivil cemiyet kuruluşlarına 26 milyon doların üstünde bağış yapmış olduğu küresel kampanyası “Amazon Goes Gold”’un bir parçası olan bu destekle, Lösante Hastanesi’nde tedavi gören evlatların deva harcamalarına ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Şirketin bütün hayattaki çalışanları, geçtiğimiz ay Çocukluk Çağı Kanseri Farkındalık Ayı’na ithafen işyerlerine evlatların yürekli mücadelesinin simgesi haline gelen pijamalarıyla gelmiş olarak bu dayanışmaya yardımcı olmuştu.

Amazon, Türkiye’deki lojistik merkezinde sürdürülebilirliği de ön planda tutuyor.  Şirketin 2040 yılına kadar sıfır karbon emisyon taahhüdünün bir parçası olarak İstanbul’daki yeni lojistik merkezi de dahil olmak üzere, yeni yapmış olduğu binalarının ısıtma ve sıcak su ihtiyacını yüzde yüz elektrik enerjisi ile karşılama politikasını sürdürüyor. Bu şekilde doğalgaz gibi tabiata zarar veren fosil yakıt kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Binalardaki bütün ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemleri, bina idare sistemleri tarafınca rahatlıkla denetim edilirken, enerji israfı önleniyor ve çalışanlar için sıhhatli bir çabalama alanı yaratılıyor.

Amazon, bunun yanı sıra 2025 yılına kadar bütün operasyonlarında yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanma hedefini, küresel portföyünde bulunan 20 gigawatt’tan (GW) fazla yenilenebilir enerji üretim kapasitesiyle 2022 itibarı ile yüzde 90 oranında gerçekleştirmiş oldu ve halihazırda, Avrupa ve hayattaki en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı konumunda bulunuyor. 2019 senesinde ise şirket, 2040’a kadar (Paris Anlaşması’nın hedeflerinden 10 sene önce) karbon nötr olmayı taahhüt etmiş olduğu İklim Taahhüdü’nün (Climate Pledge) kurucu ortağı oldu. Amazon’un dünya genelindeki yenilenebilir enerji projeleri ile alakalı daha oldukça malumat için bu adresi, İklim Taahüdü ile alakalı daha oldukça malumat için ise burayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort