Depremde yıkılan binanın statik raporunu imzalayan mühendis: Daha deneme sürecindeydim

İzmir’deki depremde çöken binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok için yürütülen tahkîkat sürüyor.

2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasına, Bornova Belediyesinde geçmiş dönemlerde vazife yapmış tutuksuz sanıklar bayındır müdürü kent plancısı B.E, yapı kullanma birimi personeli A.Y, yapı ruhsat şefi H.H, bayındır şefliğinden mimar B.B, ruhsat düzenleme birimi personeli F.G, yapı kullanma biriminden uygulaman S.Ç, betonarme biriminden inşaat mühendisi Z.D ile depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları katıldı.

B.E, A.Y, H.H, B.B, F.G. ve S.Ç, savunmalarında Bornova Belediyesi tarafınca 1998 tarihinde yapı ruhsatı verilmiş binanın betonarme projesinde imzalarının ve yetkilerinin bulunmadığını, üstlerine atılı “görevi kötüye kullanma” suçlarını kabul etmediklerini belirterek beraat istek etti.

İnşaat mühendisi Z.D. ise 2 sene hususi sektörde çalıştıktan sonra başvurduğu Bornova Belediyesinde oldukça kısa süre çalıştığını, o dönemde Yılmaz Erbek Apartmanı’na ait statik tutanağa çabalama dostlarının yönlendirmesiyle imza attığını savundu.

Acemi olduğunu, beraber çalmış olduğu insanları da iyi tanımadığını öne devam eden Z.D, mahkemede şunları söyledi:

“Bornova Belediyesinde 1 hafta ya da 10 gün çalıştım. Sonra bana makul olmadığını düşünerek işi bıraktım. Daha tecrübe etme aşamasındaydım. Betonarme masasında çalışıyordum, çabalama arkadaşlarımın yönlendirmesiyle imzaladım. Suçsuzum, rolü kötüye kullanmadım. İmza yeterliliğim yoktu. İmzam var fakat acemiliğim oldu. Daha tecrübe etme sürecindeydim. İşe giriş işlemlerim bile yapılmamıştı. İmza haricinde sorumluluğum yoktur.”

Z.D’nin avukatı Ege Görkem Ertürk ise projeyi bilmeden imza atan müvekkilinin, “liyakatsız yapı” sebebiyle kaçınılmaz hataya düştüğünü, bu nedenden dolayı beraat istediklerini kaydetti.

“HERKES İMZA ATMIŞ AMA SUÇLU YOK”

Yılmaz Erbek Apartmanı’nın zeminindeki avmsinde kasiyer olarak çalışırken depreme yakalanan ve hayatını yitiren Serhat Er’in anası Nazire Er, oğlunun yalnızca 10 gün Bayraklı’daki mağazada vazife yaptığını anlatım etti.

Koronavirüs salgını sebebiyle avmsindeki öteki personelin raporlu olduğunu, oğlunun ise 10 günlük geçici görevle yıkılan binadaki mağazada çalıştığını özetleyen Nazire Er, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Alışveriş merkezine ekmek almak amacıyla girmiş olduğu sırada gerçekleştirilen depremde hayatını yitiren 71 yaşındaki Ali Fatin Ülger’in oğlu N. Ülger ise şu şekilde konuştu:

“Sanıkları dinlediğimde asla kimse suçlu olduğunu kabul etmiyor. Herkes imza atmış fakat burada suçlu yok. İmalat esnasında asla bir devlet görevlisi yok. Dükkanlar birleştirilmiş, duvarlar kaldırılmış, bina çürük ve buna belediye görevlileri göz yummuş, eksikler göz ardı edilmiş. 10 günlük çalışana imza attırmışlar. Onu görevlendirenlerden de şikayetçiyim. 11 şahıs hayatını yitirdi.”

Müşteki avukatlarından Murat Tanılı ise avmsinde çalışan yeğeni Onur Karakoç’un da yıkıntı altında kalanlar içinde olduğunu dile getirerek, “Mağazanın acele çıkış kapısı da yok zira önüne sergen konulmuş. Yeğenim çıkışa 5 metre kala hayatını yitirdi.” dedi.

Yılmaz Erbek Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları, müşteki olarak katıldıkları duruşmada sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek cezalandırılmalarını istedi.

Duruşma, inşaat mühendisi Z.D’nin Bornova Belediyesinde çalmış olduğu döneme ait kayıtlar ve öteki sanıkların vazife tanımlarına dair bilgilerin istenmesine karar verilerek 17 Ocak tarihine ertelendi.

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 30 Ekim 2020’deki depremde yıkılan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok’ta 11 şahıs hayatını kaybetmiş, 11 şahıs yaralanmıştı.

Şüphelilerden amme görevlisi olanların dosyaları ayrılmış, “bilinçli taksirle oldukça sayıda insanoğlunun ölümüne ve yaralanmasına niçin olma” suçundan 12 sanık ile ilgili İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Sanıklardan proje denetçisi R.D.G. ise ilk duruşma öncesinde hayatını yitirmişti.

Mahkeme heyeti, davanın tek tutuklu sanığı Mustafa Yılmaz’a 15 yıl, inşaat mühendisi Ali Özsoy’a 10 yıl, yapı kontrol firması yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Pervis Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan’a 7 sene 6’şar ay hapis cezaları vermişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Asliye Ceza Mahkemesince düşünülen iddianamede, A ve B bloklardan oluşan Yılmaz Erbek Apartmanı için hazırlanan betonarme projesine ve apartmana ait yapı ruhsatına 1998’de Bornova Belediyesi yetkilileri tarafınca onay verildiği belirtilmişti.

İddianamede, apartmanın bloklarında bulunan bağımsız bölümlerine de 2006 yıllarında iki kez yapı kullanım izin belgesi verildiği kaydedilmiş, 7 amme görevlisinin binadan görevli oldukları vurgulanmıştı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort