Meclis’te Soruldu: KKM’nin 6 Aylık Maliyetini TCMB Başkanı Açıkladı

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ilk 6 aylık maliyeti için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmış olduğu sunumda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, ilk kez sayı verdi. ‘TCMB tarafınca KKM’ye ödenen 90 milyar lira olduğunu, Hazine tarafında da bunun 60 milyar lira bulunduğunu söyleyebilirim’ açıklaması dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası sunumu yaptı. Milletvekillerinin kendisine yönelttiği sorular içinde KKM maliyeti de vardı.

Merkez Bankası Başkanı Erkan sunumunda KKM’ye meydana getirilen ödemenin, denetimden geçen bilanço açıklandığında ortaya çıkacağını belirterek, ‘KKM için meydana getirilen işlem, bir ödeme prosedürü olup Merkez Bankasının bunun gibi onlarca gelir ve masraf deposu vardır. Takdir edersiniz ki gelir tablosu işlemleri net tablosu fakat sene sonunda bilanço çıkarıldığında ortaya çıkar’ dedi. 

“Sizler için kendi çalışmamızı yaptık.”

Erkan, ‘Yıl sonunda gelir tablosundaki bütün kalemler karşılıklı olarak çalıştırılıp, buradaki artı ve eksi bakiyeler bilançoya aktarıldığında KKM için ne kadar ödediğimiz net olarak ortaya menfaat ve bilanço da gelir tablosunda da gösterilecektir’ şeklinde anlatım etmiş olduğu maliyeti ‘Ancak KKM maliyetlerinin, komisyon üyelerinin milletvekillerinin ve kamuoyu tarafınca merak edildiğini biliyoruz. Her ne kadar huzurlu ve makul hissetmesem de prensibin dışına çıkarak ilk 6 ay için bir çabalama yaptık. Kendi içimizde denetimlerden geçirdik. Fakat bağlayıcı olmayan rakamlardır. 2023 yılının ilk yarısında bağlayıcı olmayacak şekilde verebileceğimiz rakamlar var’ ifadeleriyle açıkladıklarının net rakamlar olmadığını vurguladı.

“TCMB tarafınca KKM’ye ödenen 90 milyar lira olduğunu, Hazine tarafında da bunun 60 milyar lira bulunduğunu söyleyebilirim” diyen TCMB Başkanı Erkan, “Bu rakamın bağlayıcı olmadığını hatırlatmak isterim. Mevzuatın dışına çıkarak sizlere saygımızdan kaynaklı ilk altı ayı ayrı bir çabalama ile kendi içimizde yaptık” diyerek açıkladı.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort