Türkiye’de obez tehlikesi büyüyor: 2035 tahminleri ürkütücü boyutta!

Sabri Ülker Vakfı, The Nutrition Society ve Georgian Nutrition Society’nin katkılarıyla düzenlenen Tiflis Beslenme ve Toplum Sağlığı Uluslararası Konferansı’nda, dünyadan elit bilim adamları halk sağlığı ve sıhhatli beslenme hikayelerinde en aktüel detayları paylaştı. 3-4 Ekim 2023 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen konferansa Gürcistan, Türkiye, Macaristan, İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerden akademisyen ve uzmanlar katılım sağladı.

Konferansta; değişen yeme alışkanları ve beslenmenin hastalıklara tesirleri ele alınırken bunun yanı sıra Gürcistan ve komşu ülkelerde bu alanda hayata geçirilen çalışmalara yönelik iyi tatbik örnekleri de paylaşıldı. 

“HIZLA YAYILAN OBEZİTE SALGINIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Konferansa konuşmacı ve workshop düzenleyicisi olarak katılım elde eden Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tedris üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, şu şekilde konuştu: “Dünyada bir taraftan kifayetsiz beslenme sebebiyle gelişim problemleri yaşayan evlatların olduğu toplumlar varken bir taraftan da aşırı kiloluluğun bir istila gibi çocuklarda da yaygınlaştığı toplumlarla karşı karşıyayız. Her iki beslenme sorunu da maalesef sağlığı olabildiğince negatif etkiliyor. Dünya Obezite Atlası tarafınca eylül ayında gösterilen bir tutanağa göre, 2035 yılına kadar dünyanın yarısının aşırı kiloluluk ya da fazla kilo sorunu ile yaşayacağı öngörülüyor. Raporda, aşırı kiloluluk ve fazla kilonun 4 milyardan fazla insanı etkileyeceği ve en süratli artışın ise çocuklarda görüleceği belirtiliyor. Türkiye’nin de değerlendirildiği tutanağa göre, 2035 senesinde ülkemizdeki yetişkinlerin yarısından fazlası obez olma riski altında. Bu nedenle gerek ailelerin gerekse ilk basamak sıhhat kuruluşu olan aile hekimlerinin bu hususta eğitilmesi, gençlere ve çocuklara sıhhatli beslenme konusu ile ilgili yol gösterilmesi büyük ehemmiyet taşıyor.”

“KONFERASNLARLA BİLİM KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYORUZ”

Konferans ve workshop programının bereketli çıktılarla sona erdiğini belirten Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar, “Bu konuşma gerek Avrupa’dan gerekse Gürcistan ve etraf ülkelerden uzmanları bir araya getirmesi sebebiyle sıhhatli beslenme alanında mühim malumat alışverişleri ve paylaşımlara vesile oldu. Sabri Ülker Vakfı olarak hedefimiz bu gibi konuşma ve etkinliklerle bir bilim köprüsü rolü üstüne almak ve değişik ülkelerden uzmanları bir araya getirerek ilmi bilginin ve tecrübe paylaşımlarının çoğalmasını sağlamak. Tiflis Beslenme ve Toplum Sağlığı Uluslararası Konferansı’nın düzenleyicilerinden biri olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Burada çok bereketli paylaşımları dinledik, Türkiye’deki iyi tatbik örnekleri paylaşıldı ve büyük alaka gördü. Bundan kaynaklı da ilaveten memnunuz” dedi.

BESLENMENİN SAĞLIĞA ETKİLERİ VE İYİ ÖRNEKLER TARTIŞILDI 

Konferansın ilk gününde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tedris üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, Sabri Ülker Vakfı Bilim Komitesi Üyesi Dr. Julian Stowell, Macaristan’daki Szeged Üniversitesi’nden Prof. Diána Bánáti, Gürcistan Beslenme Derneği Başkanı Dr. Manana Stanley, Gürcistan’dan Uzman Diyetisyenler Eka Bobokhidze ve Rusudan Gvamichava, İngiltere’den Newcastle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beslenme Araştırma Merkezi Direktörü Prof. John Mathers ve gene aynı merkezden Oliver Shannon gibi mühim adlar konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansın ilk gününde, İngiltere ve Türkiye’de sıhhat ve beslenme karşılaştırması ve iyi örnekler, Avrupa’da aşırı kiloluluk salgını, yaşa göre protein ihtiyacının belirlenmesi, çocuklarda kifayetsiz beslenmenin önlenmesi için eğitim programı örnekleri gibi mevzular ele alındı. Konferansın ikinci gününde ise workshop programlarında tıp profesyonelleri için bir beslenme müfredatı geliştirme ve sunma, optimum beslenmeye ulaşmada besin endüstrisinin rolü gibi mevzular işlendi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort