Deprem bölgesinde inşaatlara kredi ve hibe verilecek

Depremden etkilenen bölgelerde tekrar inşa kapsamında reel ve tüzel kişilere mesken için 750 bin-1 milyon TL, işyeri için 400 bin TL imal kredisi, inşaat malzemesi kalifiye ve nakdi olmak üzere; mesken için 750 bin TL, işyeri için de 400 bin TL bağışlama verilecek.

Olağanüstü hal kapsamında yerleşme ve yapılaşmaya dair Cumhurbaşkanı kararnamesinin kabul edilmesine dair kanun kapsamında depremden etkilenen yerlerde reel ve tüzel kişilere bağışlama ve imal kredisi verilmesine dair Cumhurbaşkanı sonucu Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre mesken için 750 bin TL, ahırı bulunan mesken için 1 milyon TL ve iş yeri için 400 bin TL olarak verilecek imal kredisi 2 yılı ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 sene vadeli ve faizsiz olacak. Hak sahipleri en çok 3 bağımsız bölüm için kullanabilecek. Hibe yardımı 1 mesken ve 1 işyeri için verilecek. Aynı bağımsız bölüm için hem kredi hem de bağışlama alınabilecek. Kredi kullanımında hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak.

Bir reel sahibine yalnızca 1 mesken için ve 1 işyeri için bağışlama verilebilecek. Hibe yardımı mesken için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL olarak ya da yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi nedenler gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek üzere yapılacak. Hibenin yüzde 10’u peşin, kalanı subasman seviyesinde taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere 3 eşit taksitte ödenecek.

Bu kapsamda, yapı denetimi, jeolojik etüt tutanağı ya da harita hazırlanması ile benzer işler için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit bağışlama verilecek. Bu bağışlama kaleminin hepsi peşin olarak ödenecek.

Umumi hayata müessir afetler bundan dolayı alınacak tedbirlerle yapılacak yardımlara dair 7269 sayılı kanun kapsamında reel sahibi olan ve bu kapsamda kredi ve mesken yardımından yararlananlar bu karar kapsamında verilecek kredi ve hibeden yararlanamayacak.

Karara göre, inşaat durumunda olan orta ve üstü hasar görmüş olarak belirleme edilen yapı sahiplerine de imal kredisi sağlanacak. Ölen kimselerin hak sahipliği mirasçılarına geçecek. Hasarlı taşınmazı afetten sonrasında satış ve öteki yollarla devralan üçüncü şahıslar da reel sahibi olarak kabul edilecek.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort