O Kokuyu Duyduğunuzda Kapı Ziline Dahi Basmayın!

Doğal gaz patlamalarının yaşanmasında sıkça meydana getirilen hatanın pencerelerde bulunan menfezin kapatılması bulunduğunu belirten Yangın Güvenlik Uzmanı Levent Yasa, “Doğal gaz kokulu bir gaz değildir. Sarımsak ya da çürük yumurta diye tabir edilen koku içerisine koyuluyor ki rastgele bir kaçak halinde biz kokudan bunu anlayabilelim. Bu koku varsa, kaçak vardır” dedi.

İstanbul ve Ankara’da yaşanmış olan ve ilk belirlemelere göre tabii gaz kaynaklı olduğu kabul edilen patlamalarda 4 şahıs yaşamını kaybetti. Çevreye tesiriyle de ortalığı savaş alanına çeviren tabii gaz patlamalarıyla alakalı Yangın Güvenliği Uzmanı Levent Yasa uyarılarda bulundu.

Doğal gaz patlamalarının 800 metre yarı çapında bir alanda etkili olabilecek kadar kuvvetli bulunduğunu dile getiren Yasa, “Menfezi hiç bir zaman, hiç bir şekilde kapatmamamız gerekiyor ki dışarı sızmış olan tabii gaz atmosfere atılabilsin. Eve girdiğimizde tabii gaz kokusu varsa, rastgele bir halde elektrikleri açarak denetim etmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PATLAMA ORTAMI BÖYLE OLUŞUYOR

Yasa, “Doğal gaz doğru kullanıldığı vakit oldukça faydalı, ama güvenlik tedbirleri göz ardı edilmiş olduğu vakit bizim açımızdan büyük risk oluşturuyor. Patlamalar da bu riskin gerçekleşmiş hali. Doğal gaz bir ortama dolduğunda, bir ortamın içerisindeki havanın yüzde 5 ila 15’i oranında karıştığında en uygun patlama ortamı oluşmuş demektir. En ufak bir kıvılcımla dahil bu patlayabilir.

Elektrik düğmelerinden çıkabilecek minik kıvılcımlar, fiş ve prizler takılıp çıkarılırken olan ufak kıvılcımlar patlamaya yol açabilir. Bunun olmaması için evlerde tabii gaz açılmadan ilkin kesinlikle mutfak pencerelerine menfez açtırılıyor. Bu menfezler maalesef ülkemizde soğuk girmiş olduğu için kapatılıyor ve tabii gazın dışarı çıkması engelleniyor. Herhangi bir kaçak olduğunda tabii gaz dışarıya tahliye olamadığı vakit içeride birikiyor ve o hacmin yüzde 5 ila 15’i tabii gazla dolduğu andan itibaren patlayıcı ortam oluşmuş oluyor. Doğal gaz sıkışması diye bu tabir ediliyor” ifadelerini kullandı.

“MENFEZİN AÇIKLIĞINA!”

Doğal gaz patlamalarının evin duvarlarını yıkabilecek güçte bulunduğunu belirten Yasa, “Aynı zamanda vaka noktası sıfır noktası olarak alındığında 800 metre yarı çapında bir alanda etkili olabilecek kadar kuvvetli patlamalar meydana geliyor. Yüzlerce metre ilerideki camların kırıldığını, binalarda, pencerelerin patladığını, duvarların yıkıldığını gözlemledik. Doğal gaz kullanırken dikkat etmemiz ihtiyaç duyulan güvenlik tedbirleri var. Bunlardan biri menfez devamlı aleni olacak.

Menfezi hiç bir zaman, hiç bir şekilde kapatmamamız gerekiyor ki dışarı sızmış olan tabii gaz atmosfere atılabilsin. Bunun dışında tabii gaz kullanılmadığı vakit mutfakta bulunan küresel vanadan kapatılarak tabii gaz çıkışı tamamiyle engellenebilir. Eğer rastgele bir halde içeriye tabii gaz dolduysa evin dışında bulunan tabii gaz saati üstündeki vanadan kapatılarak tabii gaz çıkışı önlenebilir. İçeriye tabii gaz dolmaması için kesinlikle ocaklarımızın bakımlarının muntazam yapılması lazım ki rastgele bir kaçağa sebebiyet vermeyelim. Doğal gaz kaçtığında hiç bir elektrikli aleti açıp kapatmamamız gerekiyor” dedi.

“KAPI ZİLİ DAHİ ÇALMAYIN”

Yasa, “Bunun dışında gece tabii gaz kaçağıyla karşılaştıysak, eve girdiğimizde tabii gaz kokusu varsa, rastgele bir halde elektrikleri açarak denetim etmememiz gerekiyor. Doğal gazı kestikten sonrasında bütün cam ve kapıları açarak tabii bir havalandırma sağlayıp, tabii gazın atmosfere atılmasını sağlamamız gerekiyor ki kapalı alandan tabii gaz çıkarak patlama riskini ortadan kaldırabilelim.

Doğal gaz kaçağını hissettikten sonrasında camları kapıları açıp tabii gazı atmosfere attıktan sonrasında da apartmanda bulunan komşulara haber vermemiz gerekiyor. Haber verirken de kapı zilleri yerine insanları kapılara vurarak çıkarmamız gerekiyor. Kapı zillerinden oluşabilecek kıvılcımlar patlamaya yol açmasınlar” diye konuştu.

“SARIMSAK YA DA ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSUNA DİKKAT”

Yasa, “Doğal gaz kullanılan ocak, fırın gibi aletler kullanıyorsanız şayet bunların kesinlikle yılda bir bakımlarını yaptırmanız gerekiyor. Bunun dışında şayet rastgele bir halde ocağı kullanırken kapattıktan sonrasında tabii gaz kokusu duyuyorsanız, orada bir kaçak laf konusudur. Çünkü bu tabii gazın içinde, normalde tabii gaz kokulu bir gaz değildir.

Kendisi kokusuzdur içerisine bir madde koyularak kokması sağlanır. Sarımsak ya da çürük yumurta diye tabir edilen koku içerisine koyuluyor ki rastgele bir kaçak halinde biz kokudan bunu anlayabilelim. Eğer bu şekilde bir koku duyuyorsanız kesinlikle bir kaçak laf konusudur. Mutlaka yetkili servisi çağırarak hem hattınızı hem de ocağınızı ve fırınınızı denetim ettirmeniz lazım ki bu kaçağın önüne geçebilelim” dedi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort