Ankara’nın en eski evlerinden biri: Pembe Köşk

Ankara‘da İsmet İnönü evi şeklinde de malum Pembe Köşk, Cumhuriyet tarihini idrak etmek açısından oldukça mühim bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Ankara‘nın Çankaya ilçesinde yani merkezinde bulunan bu yerde Atatürk ve İsmet İnönü bir oldukça yeni karara imza atmıştır.

Belki de birçoğumuzun ilköğretim yıllarında gidip görmüş olduğu Pembe Köşk, tekrar ayrıntılı bir halde gezilip görülmeyi hak ediyor.

CUMHURİYET’İN İLKLERİ BURADA YAŞANDI

Pembe Köşk, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve onun en yakın arkadaşı İsmet İnönü’ye dair bir oldukça anıya şahitlik etmiştir. Cumhuriyet devrimlerinin uygulanmış olduğu zaman meydana getirilen mühim toplantıların bir oldukça Pembe Köşk’te gerçekleşirdi. Bu sebeple Pembe Köşk’te adım atılan dokunulan her yerden zamanı bir karaltı karşımıza çıkacakmış gibi gelir.

Pembe Köşk‘te Cumhuriyet tarihli ilkler yaşandı. Ankara’nın ilk balosu, ilk konserler, ilk sergiler, ilk bilimsel toplantılar, ata binme, mania atlama yarışmaları Pembe Köşk’te düzenlendi. Ankara’nın iklimine makul olarak çiçekler ve ağaçlar öncelikle burada yetiştirildi.

İsmet İnönü, Pembe Köşk’ü bir bağ evi olarak Mehmet Uzunzade’den satın aldı ve 1925 yılından 1973 yılına kadar ailesiyle burada hayatını sürdürdü. Pembe Köşk’te İnönü ve ailesinin zamanı eser niteliğindeki bir oldukça eşyası sergilenmeye devam ediyor.

PEMBE KÖŞK MUTLU BİR AİLEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Başta İsmet İnönü ve ailesi olmak suretiyle Atatürk ve zamanın mühim siyasal adlarını ağırlayan Pembe Köşk, bunun yanı sıra sevinçli bir aileye de ev sahipliği yaptı. İnönü, eşiyle birlikte buraya taşındıktan sonrasında ikinci oğlanları Erdal ve kızları Özden bu evde dünyaya geldi.

koskk.jpg

Pembe Köşk, geleneksel Türk aile yapısının yaşandığı bir yer şeklinde de önemini korumaktadır. İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü Cumhuriyet kurulduktan sonrasında Türk hanımlarına misal olarak, meydana getirilen yenilikleri ilk kendinde uyguladı, modern giysiler giydi ve latin alfabesini kullandı. Aile hayatlarının en hoş ve en uzun yıllarını geçirdikleri Pembe Köşk, her daim sevinçli bir yuvaya ev sahipliği yapmış oldu.

Sizler de bu zamanı dokuya ulaşmak isterseniz, nisan ve ekim aylarında aleni olan köşkü ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort