Türkiye’nin uzaya fırlattığı gözetleme uydusu İMECE hakkında neler biliniyor?

TÜBİTAK’ın web sitesinde bulunan bilgilere göre, İMECE uydusu vasıtası ile Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüğünde olan sahneler elde edebilecek.

Daha ilkin fırlatma operasyonu hava şartları sebebiyle 3 kez ertelenmişti.

İMECE uydusunun fırlatılması esnasında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün yer takip istasyonunda düzenelenen uygulamaya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

İMECE, Türkiye saatiyle 09.48’de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre İMECE ile gene TÜBİTAK UZAY tarafınca tasarlanan görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ şirketi işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S şirketi tarafınca üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı füze içinde uzaya fırlatıldı.

İMECE Uydu Projesi, 2017 senesinde başladı.

Yüksek çözünürlüğünde olan uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak


SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANLIĞI/ GETTY IMAGES

İMECE, 21 Şubat’ta ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’ne uğurlandı.

İMECE için Nurus şirketi tarafınca rutubet ve vibrasyon gibi çoğu riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen pak oda özelliğini sunan bir kabin geliştirildi. AA’nın haberine göre, bu kabin vasıtası ile uydu, Esenboğa Havalimanı’ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg’e güvenilir bir seyahat yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında tasarlanan İMECE, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

TÜBİTAK’ın web sitesinde bulunan bilgilere göre, İMECE uydusu vasıtası ile Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüğünde olan sahneler elde edebilecek.

İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede vazife yapacak.

Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden imaj çekebilecek uydu, hedef belirleme ve teşhis, tabii afet, haritalama, tarımsal programlar gibi çoğu alanda Türkiye’ye hizmet verecek.

Böylece İMECE’nin Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltması hedefleniyor.

Uydunun dizayn vazife ömrü 5 sene olarak planlandı.

Yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE’nin boyutları 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde.

İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre kalınlığında bir alanı tek seferde çekebilirken, çekmiş olduğu görüntüleri 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna indirebiliyor.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, star izler, reaksiyon tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve anteni, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni, yer istasyonu yazılımları İMECE projesi kapsamında yerli olarak geliştirildi.

AA’nın haberine göre Türkiye böylece, sıfırdan yer deney uydusunun ve yer istasyonunun bütün alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek yeteneğe haiz bir ülke konumuna geldi.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort