Murat Bakan’dan “Çevre Kanunu” Tepkisi: “Hamasetle Siyaset Olur Belki Ama Hamasetle Devlet Yönetilmez, Yönetemeyeceğinizi Bu Seçimde Göreceksiniz”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, dün TBMM Genel Kurulu’nda; “Tatlı suyumuzun yüzde 75’i boşa gidiyor, Cumhurbaşkanının bundan haberi yok ‘Bir damla suyu boşa kaybetmedik’ diyor. Devlet Su İşleri bütün sulak alanları kuruttu. Türkiye’nin göllerinin yüzde 60’ından fazlası ya kurudu ya kirlendi. Suyu israf etmeyecekseniz buraya bu poşet yasayı değil su kanunu getirecektiniz. Sizin getirdiğiniz kanun teklifine bak, işte, deniz kıyısında yer dibine otopark yapacak; belli grostonun üstündeki gemilerin cezası indirilecek yani gene bir rant meselesi. Hamasetle bürokrasi olur bir ihtimal fakat hamasetle devlet yönetilmez. Hamasetle devlet yönetemeyeceğinizi bu seçimde göreceksiniz” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, dün TBMM Genel Kurulu’nda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üstüne konuştu. Murat Bakan, Genel Kurul’da yapmış olduğu konuşmada şunları dile getirdi:

“BİR YASAYI GETİRİRKEN ÜLKENİN MENFAATİNİ DEĞİL BİRTAKIM ÇIKAR GRUPLARININ ÖNCELİKLİ TALEPLERİNİ GETİRİYORSUNUZ BURAYA”

“Çevre Komisyonuna rastgele bir kanun teklifi geldiği zaman heyecanlanıyorum. Niye heyecanlanıyorum? Çünkü gerçekten, ülkenin, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın dev gibi etraf problemleri var. ‘Acaba ne gelecek?’ diye heyecanlanıyorum. İki gün ilkin insanoğlu sokakta spor ayakkabılarıyla, trençkotlarıyla geziyorlardı; bugün kar yağışına uyandık. Hiç düşünüyor musunuz, neden? Dünya ciddi bir varoluş sorunu yaşıyor. Türkiye bu varoluş probleminden maksimum etkilenecek ülkelerden biri Akdeniz havzasında olduğu için. Buraya gelmesi ihtiyaç duyulan yasa iklim yasası fakat siz poşet yasa getiriyorsunuz. Bir yasayı getirirken milli çıkarları, ülkenin menfaatini, Türkiye’nin geleceğini değil bazı menfaat gruplarının öncelikli taleplerini getiriyorsunuz buraya. Her seferinde havucun büyüğü heybede, her kanun teklifinde bir rant konusu var.

“İKLİM KRİZİ BU ÜLKENİN ULUSAL GÜVENLİK SORUNU”

İklim kriziyle alakalı bir Meclis Araştırması Komisyonu kurduk bu Meclis’te. 800 küsur sayfalık rapor yazdık. Bunda Sibel Ersoy, Behiç Çelik, Murat Çepni var yani bütün Meclis gruplarından arkadaşımızın bu 820 sayfalık raporda emeği, katkısı var. İklim kriziyle alakalı ne yapılması icap ettiğini ne yapılacağını söyledik. Ya, Allah aşkına! Bir adet siyasetçi alıp okumaz mı şunu ya! Şuradaki bizim önerilerimizi bir adet bakanlık değerlendirmez mi! İklim krizi bu ülkenin milli emniyet sorunu. Ben bu iklim inceleme komisyonunda dostlarımla birlikte sahaya çıktım, birlikte Seyfe Gölü’ne gittik. Oranın muhtarı bizlere dedi ki: ‘Ya, sayın vekillerim, buraya geldiniz, bu Seyfe Gölü geçmişte turnaların, flamingoların yuvasıydı. Yüz binlerce flamingo, allı turna havalandığında sema kararırdı, sema görünmezdi.’ Şu an bir adet kuş yok. Göl kurumuş. Yanında TİGEM’in çiftliği var, hayvancılık yapıyor, sulu ziraat yapıyor, gölü kurutmuş. 200 metre derinden su çekiyor TİGEM hala, bu şekilde bir bilgisizlikten, bu şekilde bir bilinçsizlikten bahsediyorum. Sadece Seyfe Gölü mü? Konya kapalı havzası… Herkes diyor ki: ‘Konya kapalı havzası kuraklık nedeniyle obruklar oluştu. Su yok.’ Konya kapalı havzasında stratejik ürününüz ne biliyor musunuz? Şeker pancarı. Yani sulu ziraat isteyen bir ürün. Bu iktidarın aklı, bu Tarım Bakanlığı’nın aklı bu kadar. Konya’da şeker pancarı yetiştiriyor.

“SUYUMUZUN YÜZDE 75’İ BOŞA GİDİYOR, CUMHURBAŞKANININ HABERİ YOK ‘BİR DAMLA SUYU BOŞA KAYBETMEDİK’ DİYOR”

Sayın Cumhurbaşkanının tweeti var, Su Günü’ydü geçenlerde. Tweetinde diyor ki: ‘Cumhuriyet tarihinde yapılanların 2 katından fazla barajı 21 yılda inşa ettik. Ülkemizin bir damla suyunun boşa gitmesine rıza göstermedik’ Sayın Cumhurbaşkanı da okumamış bu raporu. Türkiye’deki tatlı suyun yüzde 75’i yırtıcı sulamayla gidiyor. Seferberlik duyuru edelim, kapalı, damlama tipi sulamayla alakalı dedik. Bunu ben söylemedim, AK Partili de söyledi, İYİ Partili de söyledi, MHP’li de hepimiz söyledi. Yüzde 75’i boşa gidiyor, Cumhurbaşkanının bundan haberi yok ‘Bir damla suyu boşa kaybetmedik’ diyor. Devlet Su İşleri bütün sulak alanları kuruttu. Türkiye’nin göllerinin yüzde 60’ından fazlası ya kurudu ya kirlendi. Suyu israf etmeyecekseniz buraya bu poşet yasayı değil su kanunu getirecektiniz, su kanunu. Niye getirmediniz su kanununu? Su kanunu yok bu ülkenin. Komisyonda ‘Biz de yardımcı verelim’ dedik, niye gelmedi?

“HAMASETLE SİYASET OLUR BELKİ AMA HAMASETLE DEVLET YÖNETİLMEZ, YÖNETEMEYECEĞİNİZİ BU SEÇİMDE GÖRECEKSİNİZ”

Çevreyle alakalı düşünen, ülkenin geleceğiyle alakalı bir başlamak isteyen yok, öyle bir akıl yok. Yasama devri bitiyor, seçime gidiyoruz. İklim kanunu şuradan çıkartsak, su kanunu çıkartsak, biyolojik çeşitliliği koruma kanunu çıkarsak… Bu ne ister? Bu akıl ve malumat ister, vizyon ister. Sizin getirdiğiniz kanun teklifine bak, işte, deniz kıyısında yer dibine otopark yapacak; belli grostonun üstündeki gemilerin cezası indirilecek yani gene bir rant meselesi. Hamasetle bürokrasi olur bir ihtimal fakat hamasetle devlet yönetilmez. Hamasetle devlet yönetemeyeceğinizi bu seçimde göreceksiniz.”

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort