İmamoğlu: Bir an önce yola çıkmak zorundayız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafınca İstanbul Deprem Seferberlik Planı ile duyurulan elverişli yapıların güçlendirilmesi projesine, üniversite iş birlikleri ve KİPTAŞ koordinasyonunda başlanıyor. İBB, İstanbul’u depreme dayanıklı hale getirmek için başlatmış olduğu ‘Deprem Güçlendirme Projesi’ni düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı’na İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da katıldı.  

 DEPREMİ SEÇİM MALZEMESİ OLARAK GÖREN KİM VARSA YENİ FELAKETLERİN YOLUNU AÇIYOR 

Toplantıda 6 Şubat’ın hepimiz için bir kavşak bulunduğunu belirten İmamoğlu, “Ya depreme hazırlık konusu ile alakalı eskisi gibi davranacağız ya da yeni bir yola gireceğiz. 99 depreminden bu yana çoğu hususta kavşak diye tariflediğimiz süreçlerde ne yazık ki işin hakkını veremedik. Verseydik 11 ilimizi etkileyen depremde on binlerce canımızı yitirmezdik. Bu içimizi yakıyor, yaksın. Yakıcı tarafı bizim gibi görevli insanların içerisinden asla çıkmasın. Çıktığı an eskisi gibi ihmallerle yüz yüze kalırız. İşin ciddiyetini kavrayamayan, bu mevzuyu hala siyasal rant imkanı seçim malzemesi olarak gören kim varsa bilsin ki yeni felaketlerin ve ihmallerin yolunu açıyor. Bilimin önerilmiş olduğu somut çözümler etrafından birleşme ve kesinlikle hızlanmak zorundayız. Zaman kaybedemeyiz. İcracı, yatırımcı ve kolay olmak zorundayız, iş donanması içerisinde olmak zorundayız. Sorumluluk sahibi asla bir şahıs ve kurum olamaz” diye konuştu.  

VATANDAŞLARIMIZA EKONOMİK VE HIZLI SEÇENEK SUNMUŞ OLUYORUZ 

İmamoğlu, “Ekim 2019’da hazırlamış olduğumuz seçildiğimizin ikinci ayında İstanbul Deprem Seferberlik Planı’yla temel çabalama alanlarımızı ve hedeflerimizi belirledik. Bizim için en lider mevzu zelzele bulunduğunu İstanbul halkıyla paylaşmıştık. İBB Hızlı tarama testinde riskli çıkan yapılar için hemşehrilerimiz İstanbulyenileniyor Platformu’na güçlendirme talebinde bulunmak suretiyle başvurabilecekler. Böylece depreme hazırlık konusu ile alakalı yurttaşlarımıza ekonomik ve süratli seçenek sunmuş oluyoruz. Bu işin öncülüğünü yapmak zorundayız. Üniversiteler tarafınca uygulanan İdeal ve ekonomik güçlendirme projelerinin KİPTAŞ nezaretinde uygulanacağı bir güçlendirme sistemini hayata geçiriyoruz. Mevzuat ve statik açıdan güçlendirilmesi makul yapıların günümüz teknolojisi ve koşullarında hibrit yöntemlerle güçlendirilmesini amaçlayan sistem KİPTAŞ koordinasyonun üniversiteler iş donanması içerisinde yürütülecek. Her anında teknik, bilim, uygulama, bütün unsurlarıyla bir araya gelecek. İlk sırada güçlendirmenin olası olduğu en riskli binalarda adım atmak bizim açımızdan önemli. Hak sahipleri kesinlikle aralarında uzlaşmak zorunda. İnsanlarımızın amasız, fakatsız bu işe niyetini koymak zorunda olması meselesi. Amacımız güçlendirme teknolojisinden olası olan bütün yapıların faydalanmasına katkı sağlayarak ihtimaller içerisinde zelzele öncesi İstanbul’u olası olmasıyla beraber dayanıklı hale getirip insanlarımızın yaşamını garanti dibine almak. Bu hususta vakit kazanmak demek, inanın ki hayat kazanmak demek. Bu sistem, Türkiye’de uygulanabilecek, bilimsel, kolay ve en etkili modeldir” diye konuştu.  

14 MAYIS’TA BU ÜLKEYİ HIZLANDIRACAK BİR YÖNETİMİ İŞ BAŞINA GETİRMEK ZORUNDAYIZ  

İmamoğlu, “İstanbul’da yaşayacağımız böylesi depreme hazırlıksız yakalandığımız anda ne yazık ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yaşayabiliriz. Milletimize bunu yaşatmayacağız. Bu bir ulusal emniyet problemi haline gelebilir. Bir an ilkin yola çıkmak zorundayız. Bu savaşım bütüncül bir mücadeledir, bu mücadelenin sorumlusu tek başına hükümet de olamaz. Ama organize etme sorumluluğu en öndeki kurum hükümettir. Tek başına büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi de olamaz. Halkımız bu işe olur verip el uzatmadığı takdirde zorluklarımız oldukça büyüktür” dedi.

“Depreme karşı yarışıyoruz” diyen İmamoğlu, ” Tüm vatandaşlarımızdan rica ediyorum Türkiye’yi hızlandırıyorum. Depreme hazırlık konusu ile alakalı repertuvar hisseden bilimsel, kolay çalışan, liyakata ehemmiyet veren, halkın bütçesine gözü gibi bakan bir yönetimi ülkemizin başına getirmek zorundayız. İstanbul hızlansın, Türkiye bu hususta oldukça hızlansın. Acelemiz var. Depreme karşı başlattığımız yarışı, yok olmayla var olma arasında bu savaşı kazanmanın diğer yolu yok. Hep beraber hızlanmak zorundayız. Onun için 14 Mayıs’ta bu ülkeyi hızlandıracak bir yönetimi iş başına getirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.  

PRENSİPSİZLİK VE TUTARSIZLIKTIR; BU İŞİ TAKİP EDECEĞİZ 

Toplantının sonrasında gazetecilerin İBB’nin Üsküdar Salacak sahilinde bulunan kaçak haldeki kafelerin yıkımıyla alakalı çalışmaların durdurulmasına dair sordurulmuş olduğu soruya İmamoğlu, bakanlığın daha ilkin yanlış bulmuş olduğu yetki gaspını hatırlatarak, “Şimdi kendilerinin de yanlış bulmuş olduğu bu yetki gaspı üstünden İstanbul’u çirkin gösteren, Kuşkonmaz Camii gibi, biblo gibi İstanbul Boğazı’nın kıyısında duran, o bölgede önüne yalnızca bir buçuk metrelik bir geçiş platformu yapılırken kıyametin koparıldığı, ki bizlerden ilkin planlanan bir uygulamaydı. Bu caminin sağını solunu virüs gibi işgal etmiş bir kısım işletmeleri oradan kaldırma çabası içerisinde kararlarımızı almışken mahkemelerde ha bire pinpon topu gibi bir dizi kararların oraya buraya gittiği bir dönemde hayatımda beni maksimum şok eden bir şeyi yaşattı sağ olsun bakan. Yine bu kanuna sığınarak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesine sığınarak buraya Üsküdar Belediyesi’yle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir plan yaparak, gece kondu gibi İstanbul Boğazı’nın kıyısında işgalle yapılma binaları imarlı hale getirmiştir. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, İstanbul tarihinde yapılma en ayıp işlerden birisidir. Bu iş nereye sığar, bunun anlamı nedir, yararı nedir, sosyal menfaati nedir? Siz İstanbul’a hem bunu yapacaksınız hem de diyeceksiniz ki, İstanbul’la alakalı dönüşümü, depremle mücadeleyi biz başarırız. Hayır yapamazsınız. Bu iş amasız, fakatsız yapılır. Bu iş sağ tarafı görme, sol tarafı görle yapılmaz. Bu işte prensipler tektir. Bu prensipsizliktir, tutarsızlıktır. İstanbul’a meydana getirilen büyük bir ayıptır. Hukuki mücadelemizi vereceğiz. Plana karşı duruşumuzu göstereceğiz. Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ortadan kaldırıyorsunuz Üsküdar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik bakanlığı olarak saçma sapan bir planla gece kondu gibi yapılma çirkin, görüntüsüyle Kuşkonmaz Camii’ni berbat eden, çevresini fena yayınlayan yapılara dair plan çıkarıyorsunuz. Ayıptır, yazıktır, günahtır. Ne yöntem eleman olmaya sığar, ne bayındır prensibine sığar ne de bugünün gündemi depremken, on binlerce insanoğlunun yaşamını yitirdiği bir süreçte meydana getirilen bu işler hükümetin önceliğinin ne olduğuna dair bir göstergedir. Onun için önemsiyorum, hukuki mücadelesini verip gün gün süreci takip edeceğim. Yargıyı da göreve çağrı ediyorum. Bizi oyalamasınlar. Oyalayıp diğer kararlarla iş donanması yapılma algısı yaratmasınlar. Biz bu işi takip edeceğiz” diye konuştu.  

NASIL UYGULANACAK? 

Güçlendirme Sistemi ilk etapta İBB Hızlı Tarama Testinde yapı çözümleme kararına gore E sınıfında bulunan yapılara açılacak. İlerleyen dönemde kapsamı genişletilecek. Mevzuat ve statik açıdan güçlendirmesi makul yapıdan günümüz teknolojisi ve koşullarında hibrit yöntemlere güçlendirilmesini amaçlayan bu sistem, KİPTAŞ’ın koordinasyonunda üniversite iş birlikleri ile yürütülecek. Hak sahipleri uzlaşarak istanbulyenileniyor.com üstünden güçlendirme başvurusunda bulunacak. Başvurular için ilk ilkin İstanbul Yenileniyor’a kayıt yapılacak.   İBB Hızlı Tarama Testi ile yapının analizinin yapılması ve çözümleme kararına göre yapının hangi sınıfta bulunduğunu gösterir belgenin temin edilmesi, Istanbulyenileniyor.com web sitesinden indirilecek Başvuru/Temsil Yetki Belgesinin hak sahipleri tarafınca yüzde 100’ünün imzalanması, ruhsat ya da yapı kayıt belgesinin sisteme yüklemesi, tapu ve adres bilgilerinin sisteme girilmesi gerekli. Başvuru sürecinin sonrasında lüzumlu incelemeler yapıldıktan sonra, proje süreci başlayacak. Vatandaşlarla proje firmaları bir araya getirilecek. Üniversite tarafınca onaylanan projeler doğrultusunda bir maliyet sunulacak. 

Hak sahiplerinin maliyeti kabul etmesi halinde, vatandaşlar tatbik şirketi ile bir araya getirilecek, Sözleşmeler yapılacak ve süreç başlayacak.

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort