Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman: “Amerika, Ayasofya’nın müze yapılması için o günkü hükümete baskı yapmıştır”

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ayasofya Camii’nin geçirdiği zamanı süreci ve dönemsel olarak yaşananlara dair açıklamalarda bulundu. Kahraman, “Amerika, Ayasofya’nın müze yapılması için o günkü hükümete baskı yapmıştır. Dönemin yöneticileri de bu hatayı işlemiştir” dedi.

‘Devlet olmanın sembolüdür’ diyerek Ayasofya Camii’nin altını çizen Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ayasofya Camii’nin zamanı süreçte yaşamış olduğu değişimi ve Dünya Kiliseler Birliği’nin iskele kaldırma sonucuna karşın öneri etmiş olduğu maddi yardıma yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“6. Paul geldiği ilk gün Ayasofya’yı ziyaret etmek istediğini söyledi”

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Ayasofya bizim baş camimizdi. Bizans zamanında da başkiliseleriydi. Fatih, genç yaşlarında İstanbul’u almak için bir gayrete girmişti. İstanbul almak Fatih’e nasip oldu. Fetih sonrası Fatih Sultan Mehmed doğruca Aksaray- Beyazıt üstünden Sultanahmet’e geldi. Atından inerek beyaz kaftanını serdi ve iki rekat şükür namazı kıldı. Günlerden salı ve ikindi vakti. Ayasofya hür olmanın, bağımsız olmanın başlı başına bir devlet olmanın sembolüdür. 86 sene zincirlendi. Papa 6. Paul, Türkiye’ye gelen ilk Papa’dır. Papa’ya 1967 yılında büyük ilgi gösterdiler. Papa İstanbul’a geldiği vakit tüm devlet büyük bir karşılama yaptı. 6. Paul geldiği ilk gün Ayasofya’yı ziyaret etmek istediğini söyledi. Salı günü ikindi vaktini kasten seçti. Fatih’in 2 rekat namaz kıldığı yerde derhal diz çöktü, dua edeceğini söyledi. Bu bir özlemin giderilmesi için meydana getirilen bir hareketti. Biz ezelden beri Ayasofya’nın açılması için faaliyetlerde bulunuyoruz fakat Tayyip Bey’in gelmesiyle açıldı. Ayasofya’yı açtırmazlardı. ABD öteden beri Osmanlı’nın da Türkiye Cumhuriyeti’nin de karşısında bir tavır takınır. Bizim inancımıza saygı noktasında en geride kalanlardandır. Amerika, Ayasofya’nın müze yapılması için o günkü hükümete baskı yapmıştır. Dönemin yöneticileri de bu hatayı işlemiştir. İdrak ötesi bir hadisedir. Dünya bırakmıyor. Amerika’sıyla, kurmuş oldukları derneklerle, Dünya Kiliseler Birliği ile. İnşallah 86 senelik özlem tekrar gerçekleşme etmeyecektir” dedi.

“Siz gidin surları yapın biz Ayasofya’yı yaparız”

Sözlerine süren Kahraman, “O devre Kültür Bakanıyım. Ayasofya tamire alınmış. Onca vakit geçmiş olduğu halde iskele hala duruyor. Sorduğumuzda ise tamirat deniliyor. Camideki işleri yapan şirket, sene başına takvim çıkarmıştı. Ayasofya’nın minaresiz kilise resmi. Yunanistan’da ‘gelecek yılda Ayasofya’da’ diye yılbaşı tebrikleri basılırdı. İskelenin söküleceğini söyledim. Aynı hafta içinde Dünya Kiliseler Birliği’nden bir kurul geldi. Ayasofya’nın paratonerlerini yapmak istediklerini söylediler. ‘Bu eseri korumamız lazım size 5 milyon Lira ödeyeceğiz’ dediler. Biz de mukamele olarak ‘bizim paratoner meydana getirecek paramız var. Surlar da korunması ihtiyaç duyulan zamanı eserlerdir. Surları yapın’ dedik. Bir hafta sonrasında bir diğer kurul geldi. Bu kez de ‘kubbeyi bakırlayalım, yan kubbeleri destekleyelim. 50 milyon dolara kadar yardımcı verelim’ dediler. Biz de, ‘siz gidin surları yapın biz burayı yaparız’ yanıtını verdik. Bu olayların sonrasında Sincan’da tanklar yürüdü. Sen mi Ayasofya diyorsun, sen mi borç almayarak tefecilere zarar veriyorsun, sen mi manevi değerlere önem veriyorsun? Sincan’da tanklar yürüyor, niçin mi? Türkiye’nin gelişmesini istemedikleri için maneviyata önem vermek istemiyorlar. Allah devletimize milletimize zeval vermesin” diye konuştu. – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort