Hollanda eyalet seçimlerinde en çok oyu Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi aldı

Ülkede 13,3 milyon seçmen, 12 eyalet meclisindeki 570 üyeyi belirlemek suretiyle sandık başına gitti.

Kesinlik anlatım etmeyen ilk geçici sandık çıkış anketleri, oy verme prosedürü bittikten derhal sonra yayımlandı.

Araştırma firması Ipsos’un verilerine göre, senatodaki iskemle sayısını etkileyen eyalet seçiminin galibi seçime ilk kez katılan ve Temsilciler Meclisinde yalnızca bir mebus bulunan BBB partisi oldu.

BBB partisi lideri ve mebus Caroline van der Plas amme gösterim kuruluşu NOS’a yapmış olduğu açıklamada, senatodaki birlik partilerinin BBB partisi ile ciddi bir halde görüşme etmesi icap ettiğini belirterek, “Zaten oldukça azca sandalyeye sahiplerdi, şimdi neredeyse hiç bir şey değiller.” dedi.

Senatodaki birlik partilerinin diğer partiler ile görüşme etmeleri halinde bunun bir “skandal” olacağını kaydeden van der Plas, “O vakit Hollanda’daki seçmenin büyük bir bölümünü yok sayarlar. Herkesle diyaloğa açığım. Biz hazırız.” ifadesini kullandı.

BBB Partisi, ülkede ziraatçi protestolarının başladığı 2019 senesinde toplumsal medyada “ÇiftçiVatandaşTweet” etiketini (hashtag) başlatan ve 20 bin üyesi olan bir Facebook grubunun yöneticileri tarafınca kuruldu.

Bir önceki eyalet seçimlerini kazanan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) ve birlik hükümet ortaklarından Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ise maksimum iskemle kaybeden partiler oldu.

Başbakan Mart Rutte başkanlığındaki 4 partiden oluşan birlik hükümetinin ise azınlıkta olduğu mevcut senatodaki iskemle sayısı 32’den 24’e gerileyecek.

Eyalet meclislerindeki üyelerin oylarıyla belirlenen, 30 Mayıs’ta yapılacak senato seçimlerinde sandık çıkış anketlerine göre, BBB’nin 15, VVD’nin 10, GL’nin 8, PvdA’nın 7, D66’nın 6, CDA’nın 5, aşırı sağcı PVV’nin 4, Hayvanlar Partisinin (PvdD) 4, CU’nun 3, Sosyalist Partinin (SP) 3, FvD’nin 2, 50 Plus Partisinin 1, Reformcu Devlet Partisinin (SGP) 1, Bağımsız Senato Grubu Partisi (OSF) 1 ve ilk defa eyalet seçimlerine katılan aşırı sağcı JA21 Partisinin 3 ve Volt Partisinin 2 iskemle alması bekleniyor.

Buna göre, PVV, FvD ve Ja21 ile beraber aşırı sağcı partilerin toplam iskemle sayısının 17’den 9’a düşeceği senatoda toplam 75 sandalyeden 32 sandalyesi bulunan birlik ortakları VVD, CDA, D66 ve CU partilerinin iskemle sayısı da 24’e düşecek.

Kuzey ve Güney Hollanda ile Utrecht eyaletlerinde birer meclis üyesi bulunan üyelerinin çoğunluğunu Türk ve göçmenlerin oluşturduğu Denk Partisinin, sandık çıkışı anketlerine göre oylarının bundan önceki eyalet seçimlerine göre azaldığı görülüyor. Buna göre Denk Partisinin senatoda iskemle kazanma ihtimali bulunmuyor.

Seçimde yarışan birden fazla Türk kökenli adayın durumu ise büyük oranda tercihli oyların sonucunun açıklanmasıyla belli olacak.

Ülke yasalarına göre, senatörler direkt olarak halk tarafınca değil 12 eyalet meclisinde vazife yapan 570 üyenin oylarıyla belirleniyor.

Senatoda bulunan 75 senatör, Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden geçen kanunları onaylama ve veto yetkisine sahip. Ülkede Senato seçimleri 30 Mayıs’ta yapılacak.

Seçmenler, eyalet seçimlerinin yanı sıra eş zamanlı ülkedeki deniz ve dere setlerinin yönetimi, su seviyesi ve atık suyun arıtılmasından görevli olan Genel Su İdaresi Yönetimi seçimleri için de oy kullandı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

beylikdüzü escort